Следва

We love: Daft Punk и Карли Клос за Vogue

Face to face с актрисата Таня Захова или красивия глас на Ева Лонгория в "Отчаяни Съпруги" Част 2

Тя е малка, но силна жена. Очите й преливат във... 

People of art преди 10 години

Вчера те запознахме лице в лице с жената, носеща един от най-запомнящите се дубльорски гласове в българския ефир, актриса от театър "Възраждане" и екс негов директор - Татяна Захова.

Днес ще ти разкажем за...

ЗА НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА


V.S. Образно казано, когато годините ти стигнаха номера на обувките, какво разбра за себе си, обръщайки се през глава?
Т.З. Ха-ха! От тази гледна точка не го бях поглеждала! Замислих се с колко години съм подминала номера на обувките си - с цели четири съм напред и със сигурност още много ми се живее. Най-първо бих казала, че не съжалявам за нищо, което се е случило във и със живота ми, и нищо не бих поправила, дори и да можех. Каквото е трябвало да стане, е станало! И от каквото е трябвало, съм се понаучила на някои неща.

Сега съм по-затворена и това не ми се нрави особено, но е факт. Преди можех почти денонощно да прекарвам времето си в общуване с хората и така се зареждах. Но сега това ме изморява и натоварва, и затова намалих кръга от познати, с които контактувам. Дадох си сметка, че ударите, които животът ти нанася, те карат постепенно да се затвориш в себе си като мярка за самосъхранение. И от страх да не бъдеш уязвим и да получаваш по-малко рани, се поотлъчваш от света. За съжаление се хванах, че това повлия и върху дъщеря ми, а със сигурност не е хубаво.
Това я лишава от някои съвсем естествени в израстването й моменти и я прави по-затворена, въпреки че по този начин се учи да се предпазва.

Тези мои страхове ме водят към едни малки островчета, на които са най-близките и любимите ми хора, и които ми дават възможността да пътувам. Вкъщи ми се смеят на факта, че в момента, в който видя табела, на която София е зачертана, започвам да изглеждам, да говоря и да се държа по съвсем друг начин. И когато се връщаме обратно, трансформацията е също толкова бърза – на мига започвам да гледам по-делово, по-забързано, става ми някак “Софийско”.

V.S.  Помниш ли нещо от Лвов, града в днешна Украйна, в който си родена?
Т.З. Не много, и за съжаление от ученичка не съм ходила там. На десетия месец от моето раждане родителите ми са се върнали в България. След няколко години отново отидохме в Лвов, където се роди и брат ми, а после живяхме две години в Москва – там започнах училище. През последните години мечтая за подобно пътуване, но е сложно като времева организация, макар и да звучи като глупаво оправдание. Дори скоро четох текст към документален филм за родния ми град, и толкова много ми хареса, че си казах, че ще е пълно безобразие и престъпление, ако скоро не предприема нещо! А имаме роднини, които ни чакат с нетърпение и отворени обятия.

V.S.  Мислиш ли, че думите на Васил Михайлов ”Моето момиче, наясно ли си, че курва, манекенка и актриса, е горе-долу едно и също!?”, които ти е казал преди началото на обучението ти в НАТФИЗ, в днешно време все още са в сила?
Т.З. Не, по-скоро считам, че тогава е искал да ме сплаши и откаже от тази професия. Той е близък семеен приятел на родителите ми и ме познава от малко дете. Опитал се е да ми даде съвет, който не прави професията ни по-малко трудна. Актьорството е тежко и отнема изключително много време и енергия. Ако от мен зависи, не бих пратила дете там, а моето, Слава Богу, поне засега няма подобни намерения! И сега ако върна времето назад, със сигурност пак това ще направя – отново ще кандидатствам в НАТФИЗ. Това е някакъв вид любов и влезе ли веднъж сценичният прах в дробовете ти – край! Няма излизане, няма спасение, това е дрога!

V.S.  Разбрахме, че имаше изтънчен вкус към храната и готвенето. Кое е любимото ти ястие за приготвяне?
Т.З. Педантичността към готвенето идва от възпитанието на майка ми, която до известна степен ми направи “лоша услуга”. Тя никога не ме караше да уча рецепти и не ми даваше да готвя сама. Казваше, че когато дойде моментът сама ще се науча и в крайна сметка така и стана – нямах кой знае какъв избор. Сега това неусетно правя и с дъщеря ми. Смятам, че съм добра домакиня, но не съм от “жените-домакини” и правя “това”, защото трябва.

Обичам да готвя лесни и бързи “манджи” най-общо казано и понякога, когато споделя с приятелки, че ей сега съм сготвила три ястия, те ми се чудят кога и как съм успяла. А аз просто гледам да направя нещо, което е и бързо, и лесно, и вкусно. Не мога да кажа какво предпочитам да готвя, но когато имам муза, мога всичко да направя. Но при всички случаи предпочитам да се храня вкъщи. Там е мястото, на което човек може спокойно да седне и да поговори с близките и приятелите си.




ЗА ГАБИ СОЛИС И СЕРИАЛА “ОТЧАЯНИ СЪПРУГИ”

V.S.  Разкажи ни за Габи от “Отчаяни съпруги”! Въпросът звучи така, все едно лично се познаваш с Ева Лонгория, но всеки, гледал сериала, неминуемо свиква с героите в него и гласовете на дублиращите ги актьори. А твоят неминуемо е запазена марка за Габриел Солис?
Т.З. Думите Ви ми отварят вратички за размисъл относно дублажа, като част от професията ни. Дали ще те поканят, дали ще те одобрят и извикат за някакъв филм, дали той ще е “твоят” или не... Всеки колега от дублажа със сигурност тонове хартия е прочел. Не винаги обаче се случва да дойде Твоят момент. Когато ни поканят, ние не знаем какъв точно е ангажиментът, или поне много рядко се случва, и просто сядаме и започваме да работим.

Когато преди 10-тина години тонрежисьорът Красимир Коцупаров ни предложи да работим по сериала “Отчаяни съпруги”, никой от нас не знаеше какъв точно е и какви емоции ще предизвика. Със сигурност това НЕ Е ЖЕНСКИ СЕРИАЛ и е един от най-добрите, правени до сега! Просто мъжете се заблуждават от заглавието му, но гледат ли дори част от една серия, стават фенове на мига! Това е толкова човешки филм!

През годините на озвучаването му е имало десетки моменти, в които сме спирали работа заради заливане от смях или сълзи, които естествено напират отвътре ни, и не сме можели да продължим. Веднъж Владо Пенев, който също озвучава, каза: “Майка им стара! Ние сме професионалисти и отлично знаем, че това е индустрия и се прави по учебник. И че хората, създали сериала, са учили за това как точно в тази секунда ще светне точно този прожектор, ще се пусне точно тази музика, след това при монтажа ще се случи еди какво си... “. Т.е. – ние знаем всичко това и не би трябвало да се шокираме. И въпреки всичко, щом ревем като кучета, значи е направен гениално!



V.S.  Какво ти даде тази “роля”?
Т.З. Ами тя е едно от нещата, които ти се случват в работата и след това даваш интервюта! В чисто професионален план съм играла много по-трудни и отговорни роли, но после в CV-то ти остава и тази. Дори и да не бях озвучавала сериала, със сигурност пак щях да го гледам отново и отново, защото е гениален! И другото гениално в него е, че го спряха точно навреме, преди да стане като “Дързост и красота”, например.

V.S.  Габи е доста интригуващ персонаж и по наше скромно мнение точно твоят е гласът, който е трябвало да Я озвучи. Защо, мислиш, избраха теб и какво е мнението ти за “нея”?
Т.З. О! Много ви благодаря!  Относно гласовете ни, и това кой кого да бъде в даден филм, определят режисьорите на дублажа. Не знам навремето как са го решили. Доколкото Габи - тя е много готина и завладяваща, и много хубаво измислена сценарно.

Всъщност всички са измислени чудесно и няма героиня, която да не искаш да озвучиш. Ние и трите с Елена Русалиева и Силвия Русинова с много голяма любов работихме по филма. Васил Бинев и Владо Пенев също с голям кеф вършеха работата си. А когато правиш нещо с любов, то със сигурност става много добро. Ние сме професионалисти и е естествено да не харесваме всичко, което озвучаваме. Но има мигове, като този сериал например, в които кефа ти е толкова голям, че искаш да направиш всичко максимално добре, и ние така го и правехме – заедно и с любов!

V.S. Откривате ли някакви сходни черти в характерите между героинята на Ева Лонгория и Вашият?
Т.З. В личен план не мисля, че се доближавам много до нея. По-скоро виждам себе си в героинята на Линет (Фелисити Хъфман). Но много харесах Габи постепенно и тя някак стана моята героиня. Хареса ми и това, че сценаристите не я оставиха да бъде еднопланова. Тя претърпя много метаморфози и катарзиси, неспирайки да бъде забавна за всички ни и запазвайки в същото време собствената си лудост. И ако някой реши да извади смешните лафове от целия сериал, мисля, че нейните ще са най-много от всички останали. Тя е разбиващо смешна и много забавна.

V.S. Могат ли, образно казано, Габи Солис и Кари Брадшоу(Сара Джесика Паркър в “Сексът и градът”) да бъдат приятелки, според теб?
Т.З. Ха ха! Не знам, много са еднакви! Не е сигурно, че няма да се скарат бързо, защото много си приличат!

ТАТЯНА ЗАХОВА, РАБОТАТА И ПРИЯТЕЛИТЕ



V.S. А Татяна Захова и Силвия Лулчева (гласът зад героинята на Кари Брадшоу) приятелки ли са?
Т.З. Да, тези двете са приятелки! Силвия е изключителен, страхотен човек! И много съжалявам, че на сватбата ни няма да успее да дойде, защото няма да е в България. Ние с нея сме от този тип жени, които успяват да организират всичко и всички около себе си, и в този смисъл сме си много близки и нужни една на друга. Ако аз нещо объркам и не знам какво да направя, Силвия след две секунди вече има решение на казуса, необходимите хора, които да го разрешат, и т.н. Много я харесвам, много е готина и има енергия за всичко, дори повече от мен!

V.S. За толкова години озвучаване на сериала предполагаме, че си “заживяла” в него.
Т.З. Неизменно е. Ние правехме по един сезон за година, като през останалото време разбира се сме работили съвсем други неща. Но дойдеше ли този момент, естествено се завръщахме в него. С удоволствие! Когато свършихме сериала решихме с екипа, работил по него, да се съберем и почерпим по повода.

И в деня, когато това стана (4.6.2012), се случи нещо много странно и знаково, дори. Владо Пенев, който дойде малко по-късно ни съобщи, че актрисата, играеща г-жа Карън МакКлъски (Катрин Джустън, 72 г.), която аз също озвучавах и обожавах, е починала часове по-рано от рак на белите дробове. По ирония на съдбата в сериала тя така или иначе умря от рак в последният му сезон, и на всички ни стана много тъжно.

Тя беше много готина, изключителна. Изобщо - всички герои от сериала бяха готини, страхотно измислени, актьорите страхотно подбрани. Нямаше един персонаж, в който да не са вкарали максималният смисъл за присъствието му. Всички бяха страхотни! В последствие се замислих, че аз май озвучих всички “кучки” и мръсници в сериала – и Ванеса Уилямс (Рене Пери), и Николет Шеридан (Иди Брит)... Слава Богу, тук-там имаше и малко по-нормални герои.

V.S. А как успяваш да се справиш с различната интонация на собствения ти глас, когато сюжетните линии на отделните ти герои се преплитат?
Т.З. Да, до това неизбежно се стига, особено в дълъг сериал като този. Но то не е само до гласа и е грешно да се мисли, че е въпрос на “тънко-дебело”, както има такъв израз в нашата гилдия. Ние нямаме по сто гласа, а само един! И моята теория е, че гласът за отделния персонаж някак сам си идва, ако успееш да усетиш характера на героя. И ако го направиш, той си става твой и това е достатъчно, за да го запомниш и отличиш от другите. Това е психофизика, която сама се задейства. Но в дублажа е и като в реалният ни живот – в една ситуация с едни хора говориш с един тон, в друга – с друг.

V.S. Сигурно е доста забавно да се озвучават филми!?
Т.З. О, да, забавно е, но и доста изнервящо понякога. Имам предвид по-скоро в чисто организационен план, тъй като нерядко не можем, поради ред професионални ангажименти, всички да се съберем на една дата в дадения час. А ефирното време тече, налагат се понякога и нощни записи, и т.н.

Много ми се иска в този ред на мисли да поздравя един наш абсолютен фен от Стара Загора – Стилиян, който в момента учи в София, и всички колеги от дублажа сме му адски благодарни за безкористната и всеотдайна помощ, която ни оказва. В Уикипедия всички статии за нас, дублиращите актьори, ги е писал той. Постепенно откри всички ни във Фейсбук и се оказа нашият верен мониторинг и биограф.

Той знае, и на сън да го бутнеш, за всеки един от нас през коя година, на коя дата, в колко часа, какъв дублаж е имал. Просто е прекрасен, и да е жив и здрав!

Защото когато на някой от нас му трябва информация за каквото и да било, се обръщаме към него. Много го обичаме и той много ни обича, и винаги го каним на наши партита, коледни купони в знак на благодарност.



ЗА ПЛАМЕН ЗАХОВ –ТАТКОТО НА МИХАЕЛА

Т.З. Между другото, много благодаря, че нищо не ме попитахте за роднините ми! Наистина!

V.S. Майка ти, баща ти и брат ти са други персони, с които ако решим, ще се срещнем за интервю, независимо от теб. По-скоро мислехме, че ще ти е по-трудно да споделиш чисто човешки каквото и да било за починалия ти съпруг – светла Му памет, актьорът Пламен Захов...
Т.З. Не, нямам проблем да говоря за това. Бях много млада, когато той си отиде толкова глупаво от този свят от инфаркт. Бяхме на концерт за годишните награди на несъществуващата вече телевизия “ММ”. Стана му лошо, излезе от залата да вземе въздух и след минутки, когато притеснена отидох да го потърся, го намерих. Ще спестя подробности, но малко, след като го открих, той издъхна в ръцете ми. И всичко приключи.

Смъртта на близък човек е най-най-страшното нещо, което може да ти се случи! Преживявала съм го два пъти. И на най-големият си враг не го пожелавам! Всичко се преживява, но не и да загубиш близък пред очите си! Подобна ситуация те кара да се затвориш в себе си от чувство за самосъхранение, да се опитваш да бъдеш по-силен и да си дадеш сметка, че повече удари не можеш да понесеш!

Но явно това е бил пътят ми и това е трябвало да преживея, затова така и се е случило. Нямам иначе логично обяснение. Всичко стана за секунди – видях го пред очите си... Разбрах, че точно ето така, както си стоиш, в следващият момент може да си отидеш.

Тогава и друго осъзнах, и спрях да казвам на близките си “Разбирам те”. Защото не можеш да разбереш нечия болка, ако лично не си я преживял! В никакъв случай! 

Виж първата част на интервюто с Таня Захова тук>>

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра