Следва

10 израза, които трябва да знаеш на кхмерски, за да можеш да се справиш сам, ако попаднеш в Камбоджа или "те Heineken® отнесат" там

7, поне, начина да съживим дома си, защото е важно

Понякога сме толкова уморени от ежедневния стрес, че дори връщайки се след работа не можем да се отпуснем. Затова е добре да...

All About Life преди 10 години

Понякога сме толкова уморени от ежедневния стрес, че дори връщайки се след работа не можем да се отпуснем.

Затова е добре да знаем, че не е трудно, а напротив – силно пожелателно и обновяващо, да се опитаме да оживим обичайната обстановка, в която живеем така, че тя ни помогне да възстановим силите си.

Ако се чувстваме неуютно в собствения си дом, причината не винаги е в нас. Възможно е това да се дължи на погрешно организираното обкръжаващо пространство. За това говорят древните учения като Васту Шастра (индийското изкуство за хармонизиране на средата) или Фън Шуй и западната геобиология, както и нашият собствен опит и здрав разум, а често и интуиция.

Все пак, за да се заемем с "терапия на дома", не е задължително да владеем тайни знания или да разчитаме на експерти. Достатъчно е да вслушаме в своите желания, внимателно да се огледаме наоколо и да се решим на промени.

Свободно пространство, по възможност повече

Задръстен дом - задръстен мозък. На много от нас се предава по наследство навика нищо да не се изхвърля. Но струпването на ненужни вещи пречи на добрата циркулация на енергията. Поради това е необходимо от време на време да правим ревизия и смело да се отърваваме от тези неща, които не сме ползвали една или повече години. А всички останали да подредим по местата им. Поддържайки ред и чистота в дома си, ние едновременно слагаме ред и в своя вътрешен свят.

По местата, правилните места

От това как са подредени мебелите, зависи енергийното и емоционалното ни равновесие. Например, масивен шкаф в малка стая ще потиска. Не трябва да се затрупва с мебели трапезарията - това пречи да се съсредоточим върху ритуала около храненето. Когато търсим място за леглото, учението Фън Шуй препоръчва да се вземат под внимание няколко фактора: добре е ако мястото за главата е обърнато на север или на изток, леглото да не е под прозореца и да не е между прозореца и вратата и срещу вратата. Не трябва да стои огледало срещу входната врата на жилището: при такова разположение то избутва навън енергията от дома.

Собствен дух



Влизайки в чуждо жилище, ние веднага усещаме неговата миризма и първата ни реакция е: "не съм си у дома". Обратното, когато на някое място уловим миризма, позната ни от детството, на душата ни става хубаво и спокойно. Много миризми, като на топъл хляб, жасмин, люляк, канела, зрели малини или борови иглички - ни докосват дълбоко.

Едва уловима миризма на лавандула може да ни напомни за скрина на баба, а миризмата на прясно изпечен ябълков сладкиш за дома на родителите ни. За нас са благоприятни естествените аромати. Те могат да успокояват и повдигат настроението.

Отивайки в нов дом или квартира, на първо място ни интересува миризмата в този нов дом "да си е наша". За някои е достатъчно миризма на прясно сварено кафе, други предпочитат ароматни свещи, масла и благовония.

Няколко капки масло от мандарина и иланг-иланг създават атмосфера на мир и спокойствие; здравец и розмарин повишават тонуса, а лавандулата помага да се отпуснем.

Цветята

Цветята и като цяло растенията са ни нужни, не само защото радват окото, те преобразуват въглеродния двуокис в кислород, регулират влажността на въздуха, почистват го от замърсяване, чийто източник са битовата химия, тютюневия дим, изгорелите газове.

Те и нас подбуждат към живот, пробуждат нашата виталност. Добре е, когато зелените растения запълват (и по този начин изглаждат) ъгли, скриват издатините по стените. В допълнение, те смекчават негативните вълни, произлизащи от тревожните или депресивни хора. И ако понякога си подарим букет с цветя, ще добавим радост в живота си и мъничко вълшебство.

Повече светлина



Ярката светлина стимулира, повишава физическата и социална активност, намалява симптомите на депресия и подобрява съня. Обмисляйки осветлението е важно да се отчитат потребностите на организма. Кухнята, стаята за работа, детската, гостната трябва да бъдат много светли, а за спалнята и банята подхожда по-приглушена светлина.
Изкуственото осветление също трябва да се обмисли внимателно.

Може да видим как дневното слънце осветява всяка от стаите и да поставим лампите на тези места, където е светло при естествено осветление. В същото време може леко да осветим далечните краища и вкъщи ще стане по-уютно. Луминесцентните лампи и тръби е най-добре да се избягват.

Тъмнината също е необходима на нашия организъм, тъй като светлината понякога уморява. Твърде ярката светлина над бюрото може да предизвика раздразнителност и главоболие. От друга страна, когато сянката е твърде много, възниква тревожност и дори депресия.

По-малко вълни

TV, компютър, микровълнова печка, халогенни лампи, телефонни жици... Забележителните постижения на цивилизацията, уви, излъчват електромагнитни вълни, които са вредни за здравето. Понякога са достатъчни прости предпазни мерки, за да подобрят значително нашето здраве. Електроприборите трябва да се разполагат на не по-малко от един метър от леглото. Ако спим лошо е нужно да използваме будилник, захранван с батерии, да държим мобилния си телефон по-далеч и да изключим през нощта Wi-Fi.

Нюанси на стени и чувства

Всеки от опит знае колко силно влияние имат върху нашето вътрешното състояние цвета на стените в помещенията. Някои ги привличат светлите тонове в интериора, други предпочитат тъмните. Но има и общи закономерности. Топлите цветове стимулират и ободряват, студените и неутралните - умиротворяват и успокояват. Тези наблюдения на майсторите на Фън Шуй са потвърдени и от научни изследвания.

За кухнята и хола са добри отделни петна от топли цветове. Жълтото насърчава концентрацията и е благоприятен за творческа работа (въпреки че неговото изобилие предизвиква повишена възбуда и раздразнителност). За спалнята и банята са подходящи студени цветове: син ("работи" за вътрешната хармония и спокойствие), зелен (дава чувство за баланс).

Белият цвят е въплъщение на чистота, но ако го използваме във всички стаи, възниква впечатлението за студенина и дори скованост. Земните цветове може да дадат чувство за сигурност, но само в умерени количества - в противен случай ще липсва усещането за живот.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.