Следва

Големият миг настъпи! Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди принц

Националният шампионат по Въздушна китара идва в София

Претендентите за шампион на София по Въздушна китара ще премерят сили в... 

Music преди 10 години

Претендентите за шампион на София ще премерят умения в сряда вечер в Маймунарника

Претендентите за шампион на София по Въздушна китара ще премерят сили в сряда, 24-ти юли, в Маймунарника. Събитието започва в 21:30 ч, водещ е Шута а.к.а SDB (Vendetta и Piranha). Членове на журито са Миленита, Гери Турийска (Rubikub), Иво Чалъков (Gravity Co), Константин Кацарски (Bluba Lu) и Ясен Козев (композитор и председател на УС на „Музикаутор”). Тримата състезатели с най-високи резултати в сряда се класират за Националния финал. Шампионът на България ще участва на Световния финал по Въздушна китара в Оулу, Финландия, който ще се проведе от 21-ви до 24-ти август.

Записването става със съобщение на FB страницата Air Guitar Bulgaria  или на e-mail [email protected]. Всеки навършил 18 години може да се запише и да участва в състезанието. Свиренето на Въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара. Инструментът на всеки участник трябва да бъде невидим, т.е. въздух.

Водещ на налудничавото състезание е популярният хардкор герой Шута a.k.a. SDB, вокалист на легендарните групи Vendetta и Piranha. Петчленното жури е повече от експертно. Миленита щедро обеща да подкрепи наградния фонд с въздушни целувки - от нея за победителя. Гери Турийска не веднъж е била жури на състезания по Въздушна китара и познава шампионата много от близо. Иво Чалъков, китарист на Gravity Co, ще оценява техниката на свирене на състезателите, а композиторите Константин Кацарски и Ясен Козев ще изберат предизвикателно за изпълнение парче, на което ще се състезават участниците във втори кръг.

Наградният фонд на състезанието в София е 250 лв. Победителят в състезанието печели титлата Шампион на София и парична награда от 100 лв. Вторият печели 50 лв. и се класира на националния финал. Третият също се класира за националния финал. Първите 5 (пет) души, които се запишат и участват в състезанието печелят по 20 лв във вид на бира.

Самото състезание протича в два етапа. В първи етап участниците изпълняват 60 секунди от предварително избрано от тях парче или микс от няколко парчета. Във втори етап всички участници изпълняват 60 секунди от едно и също популярно парче подбрано от журито. Оценяването става по шестобална система.



Журито оценява изпълнителите по три критерия: техника (сходство с истинско свирене на китара), сценично присъствие (излъчване на музикална звезда, рокенрол чар, атратктивно поведение), въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара). Няма изисквания за облеклото. Всякакви интересни решения и костюми се поощряват.

Make Air, Not War!

Световен шампионат по Въздушна китара

Световният шампионат по Въздушна китара се разраства непрестанно през последните 15 години и в момента представлява мрежа от официални шампионати в повече от 20 държави. Най-добрите изпълнители на Въздушна китара се съревновават в националните си шампионати преди да дойдат във Финландия за сблъсъка на шампионите. Всяка година един от тях печели титлата Световен шампион по Въздушна китара - виртуоз на невидимия инструмент.

Мисията на Световния шампионат по въздушна китара е да допринася за мира по света. Според идеологията на Въздушната китара (Air Guitar) войните свършват, глобалното затопляне спира и всички лоши неща изчезват, ако всички по света свирят въздушна китара.

В чест на тази мисия, в края на всеки Световен финал по въздушна китара, всички хора по света са призовавани да засвирят въздушна китара едномвременно, за да спасят света.

 

More from View Sofia

More Music