Следва

Театър „Възраждане“ представя спектакъл “ПРОБУЖДАНЕ В ЛЯТНА НОЩ”

Горещи страници на плажа - 10 книги, които препоръчваме за лятна ваканция

Плажната литература е важна част от beach-програмата ни всяка година...

Books преди 10 години

Плажната литература е важна част от beach-програмата ни всяка година. Освен целодневното лежене на брега на морето и ледените коктейли, книгите са третото нещо, без което не си представяме така дългоочакваната почивка.

Тази е и причината, поради която екипът на ViewSofia се обедини около точно 10 заглавия, подходящи да ни придружат по време на лятното ни плажо-стоене този уикенд, следващия месец, а дори и догодина.

Част от избора ни е продикруван от острата непоносимост на някои от редакторите ни към чиклит, но всички са такива книги, с които или върху които можеш да си починеш, ако решиш:

"Когато Ницше плака" от Ървин Ялом

"Когато Ницше плака" е роман на д-р Ървин Ялом, фокусиран върху младежките години на Фридрих Ницше. Рядко ще срещнем толкова задълбочено разискване върху период, за който се знае твърде малко. Сцена на действието е романтична Венеция, а фабулата се завихря около няколко интересни герои. Младият Фридрих преживява катарзис след разпада на тройната си връзка с Паул Рее и Лу Саломе. Разкрепостена и напредничава във възгледите си, тя моли виенския лекар д-р Бройер да помогне на Ницше. В лечението се намесва и начинаещият Зигмунд Фройд и така се полагат основите на психоанализата. Докато сме затаили дъх в очакване на развръзката, попадаме в екзистенциален водовъртеж, а ролите на болен и лекуващ, на ученик и учител се припокриват и преплитат, за да се роди от този хаос концепцията за свръхчовека.

От издателство Colibri, 18лв. 
 

 "Орландо” от Вирджиния Улф

"Орландо", като много други творби на Вирджиния Улф, остава с автобиографични корени. Романът е посветен на Вита Саквил-Уест, магнетична бисексуална дама от висшето съсловие. Действието обхваща колосалния период от 400 години и започва с шестнадесетгодишен поет от двора на Елизабет І – Орландо. Няколко века, в различни декори и ситуации, той мени пола си до финалната метаморхоза в лейди Орландо през 1928 година. Стилът на книгата е изключително лек, с искреността на любовна изповед, а екранизацията полага основите на андрогинната тенденция: главната роля е поверена на Тилда Суинтън. 

От издателство Colibri, 14лв.

 

"Да бъдеш Армани” от Рената Моло

Първата биография на легендата Джорджо Армани е завладяваща история за скромно момче, отраснало в провинциална Италия. „Да бъдеш Армани” е съставена от Рената Моло, модна журналистка с опит, на който можем да се доверим. Пътят към върха младия дизайнер извървява с постоянство, обут в обувките на гениален талант и много трудолюбие. Книгата ни разказва за дуалността на Армани, присъща на всеки човек: желанието да бъдеш на върха, да покоряваш, да живееш до най-известните личности на планета. Или да избягаш от всичко това, като предпочетеш дискретността, спокойствието, бягството? В крайна сметка да бъдеш Армани означава да намериш баланса между двете като съумееш да запазиш себе си във всякакви условия и всякакви среди.

От издателство Colibri, 14лв.


"Прозрачни неща" от Владимир Набоков

Романът "Прозрачни неща" грабва още с първото изречение, в което прозира геният на Набоков. Камерен, но изключително многопластов. Разказът се завърта около безличния издател Хю Персон, малките му драми и колекция от сънища, спомени, личностни привички и тикове. Времето на действие е разбъркано и хаотично, без съмнение така, както го усеща самият Хю. Пародийният свят, отгледан в романа, обхваща уж плоски моменти, но ...? Читателят сам е оставен да прецени дали опитът на г-н Персон да неутрализира мрачното си минало е успешен... или пък?

От издателство Colibri, 10лв.


"Последен дъх" от Луис Бунюел

Автобиографиите на сюрреалистите винаги приятно ни разтоварват, пренасяйки ни в свят, където всичко се случва по естествен асоциативен път. По начало може да се спори дали са по-добри във визуалните изкуства или в литературата, но без съмнение трябва да обърнем внимание и на двете. "Последен дъх” е автобиографията на великия Бунюел, който режисира скандалния късометражен филм "Андалуското куче” заедно със Салвадор Дали. По-късно продължава сюрреалистичното кино и често работи с богинята Катрин Деньов, за да се насладим на шедьоври като "Тристана” и "Дискретният чар на буржоазията”. Дали режисьорът успява да изпълни целта си "да взриви обществото, да промени живота”? Безспорно. А как мисли самият той? Изповедта му е оригинална, изпъстрена с тълкувания, диктувани от неподражаемото му кредо и много, много искрена.

От издателство Colibri, 14лв.

"Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" от Мери Ан Шафър

Тази история за човешката душа и неразрушимите взаимоотношения е бестселър №1 на “New York Times” през 2009г. и е единствения роман на американската писателка Мери Ан Шафър, който пише с помощта на племенницата си Ани Бароуз. А интригуващата история се завърта около младата писателка Джулиет Аштън, която, търсейки неуморно вдъхновение за нов роман, получава писмо от непознат. Той се оказва основател на Клуба на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи, някъде в необятните ширини на Нормандските острови. След продължителна кореспонденция с клуба се ражда завладяваща история за едно необикновено общество. Все още не сме я прочели, но сме омаяни от увлекателното описание и възторженото изказване на авторката на "Яж, моли се, обичай”, Елизабет Гилбърт : "Насладете се на тази книга – нямам думи да я препоръчам!" Ще й се доверим.

От издателство Colibri, 15лв.


 "Вакантен пост" от Дж. К. Роулинг

След огромния успех на поредицата за Хари Потър, Дж.К.Роулинг е решила да разнообрази таргета и резултатът е на лице. "Вакантен пост" е първият роман за "възрастни" от авторката, носителка на куп отличия, сред които Ордена на Британската империя за заслуги към детската литература и наградата "Ханс Кристиан Андерсен". А историята ни отвежда в малкото английско градче Пагфърд, на пръв поглед спокойно и утопично място, което е разтърсено от скандали и подмолност след смъртта на Бари Феърбрадър. А всички искат неговото вече вакантно място в градския съвет. Какъв ще е изходът и ще има ли печеливши, ще разберем, когато преглътнем и страница номер 444, а неуспоримите разказвачески качества на Роулинг ще ни гарантират вълнуващо лято.

От издателство Colibri, 20лв.

"Седем дни сами" от Моника Пец

Това леко и отпускащо четиво ще ни пренесе в далечен и усамотен замък и ще ни остави без телефон, без интернет, без мъже. Ще ни срещне отново и с приятелките от „Дамски вторници”, една от най-продаваните книги в Германия през 2011 година. А те отиват там с едничката цел – да се пречистят чрез лечебно гладуване. В продължение на седем дни. Това обаче има обратен ефект и вместо да отпочинат, жените се гмуркат в кавги и обострят отношенията си. Приятелството им ще премине през тежки изпитания и ще ни подскаже, че не повърхностните тревоги за външния ни вид, а чистите и хармонични взаимоотношения са истински важните и ни зареждат с необходимата доза щастие. А тънкото остроумие на Моника Пец ще ни освежи в летните дни, акомпанирано от домашно приготвено питие като тези от изкушаващата корица.

От издателство Ентусиаст, 15лв.

"Френски Уроци" от Питър Мейл

С това приказно четиво ще се потопим в свят на гастрономични чудеса, а един любопитен англичанин ще ни разведе из потайностите на живописна Франция. Ще посетим китни ресторантчета в провинцията, някои от тях гордо притежаващи звезди на „Мишлен”, ще вземем участие в маратон през лозята на Бордо, ще обиколим панаири, селски пазари и фестивали, кой от кой по-фантастични. Но най-вече ще се забавляваме, до последната хапка от най-ароматното сирене и последната глътка домашно френско вино. По-добре започнете отсега да планирате френското си пътешествие за следващото лято, гарантираме ви, че увлекателният разказ на Питър Мейл ще провокира всичките ви сетива и ще искате да минете по всяка една тясна уличка и да изживеете всичко наново, с нож, вилица и тирбушон. Вълшебство.

От издателство Гурме Пи Си Ти ООД, 14лв.

"Нежна е нощта" от Ф. Скот Фицджералд

Покрай бума около „Великият Гетсби”, чиято филмова версия ни припомни красотата на 20те години, представена от Фицджералд по вълшебен начин, си припомнихме и другата му феноменална творба - „Нежна е нощта”. В нея се долавя голяма доза биографичност, наситена с много романтика, но и искрена изповед за трудните взаимоотношения и разрушителната сила на парите. Романът ще ни пренесе на приказната Френска ривиера, ще ни обсипе с безгрижие и разточителни плажни забавления. Ще ни запознае и с двамата влюбени Дик и Никол, неуморно сменящи Ница с Кан и Париж. Но нещата не винаги са толкова красиви и лежерни, колкото изглеждат. Едно можем да кажем със сигурност, Скот Фицджералд безупречно е предал авантюристичното настроение на 20-те години. Препоръчваме горещо!


От издателство ФАМА, 11’90лв.







More Books