Следва

"Дойран 1" - за значението на жестовете

Л като Лисабон

И без да слагаш розови очила, впечатлението и визията на португалската столица Лисабон винаги ще бъде в нюанси на...

All About Life преди 15 години

И без да слагаш розови очила, впечатлението и визията на португалската столица Лисабон винаги ще бъде в нюанси на розовия цвят - цветя, мазилки, мрамор, вътрешни интериори и какво ли още не. Цари спокойствие и доброта в лицето на близо 3-милионното население. Непрекъснатата промяната в посоката на вятъра само засилва уханието на морски бриз.

Лисабон печели туристи, първо, с разположението си на Иберийския полуостров, по средата на Португалия т.е. на 360 км. от Брага и на 260 от Фаро. Второ – той е един от най-древните градове в Европа и крие своята уникална история и забележителности. Трето, защото вълшебството на традиционната морска храна и живата музика фадо е усвоено от месните ресторанти и барове, а през нощта Лисабон не спи.

Живописни хълмове, паркове и свежата зеленина – те не са на последно място, те просто те завладяват.
 


Придвижването в португалската столица е напълно лесно и дори приятно. Така можеш да посетиш и разгледаш повече места за по-малко време, което да е наситено с емоции. Изключително удобна крайбрежна влакова линия те води право към съседните курортни градчета Ещорил и Кашкаиш – защо да не се отбиеш и до там?
 


Забележителна е поредицата еднакви по архитектура и различни по вкус кухни ресторанти на яхтеното пристанище. Можеш да опиташ всякакви морски деликатеси – лангусти, скариди, миди, а традиционното ястие sardinhas asadas (сардини) можеш да консумираш за около € 4.50. Паричната единица в Лисабон е ЕВРО, което не би те затруднило в смяната на валута. Цените са достъпни, дори доста добри – малка минерална вода за € 0.50, литър бензин - € 1.06.
 


Задължително се изкачи на хълма Баикса, където се намира крепостта Сен Жорж, разкриваща гледка към реката и хълмовете в града.
 


В непосредствена близост до нея е катедралата Се.
 


Следващата ти спирка е Байро Алто – хълм, на който се намира любимото кафене на известния португалски поет Фернандо Пессоа, останал там завинаги като статуя, седнал на маса.

Нужно ти е да запомниш само един телефонен номер – 112. По европейски стандарт това е номерът, където може да потърсиш Полиция, Пожарна и Бърза помощ.

Как да стигнеш?
Всеки ден Air France предлага полети до Лисабон с междинно кацане в Париж. Цената на двупосочен самолетен билет е 217 евро.
Сега вече сигурно разбираш защо Лисабон е предпочитана уикенд дестинация за много туристи. Има какво да видиш и да преживееш.

Това е твоето място!

More from View Sofia

More All About Life

Наречи го грил майстор и ще ти приготвя наденички цял живот

All About Life преди 2 дни

Привет, онлайн читателю. Аз съм Камен и вече 10 години съм призван да бъда истински грил майстор на приятелската ми компания. Ако трябва да бъда честен, тази титла изобщо не ми тежи и изобщо не ми е трудно да се подвизавам на това поприще. Но защо това е така - ще разбереш след минутка.

Кучето е мое! Споделеното попечителство над любимците след развода

All About Life преди 5 дни

Когато се омъжих, най-накрая разбрах какво е безусловната любов - благодарение на моя булдог. Бях безнадеждно отдадена на това пухкаво, набръчкано кученце, откакто го взехме у дома месец след сватбата ни. Всичко, което правеше Чарли, ме радваше: мърдането на дупето му, начина, по който се плъзга през кухнята, за да облизва трохите по пода, настойчивостта му да гризе стените на апартамента ни.