Следва

Линдзи Лоан след лечението: "Какъв прекрасен ден е днешният"

Здравословно

преди 10 години

Работа, приятели, семейство - график, който спокойно може да прелее от бележника с ангажименти. Но все някога в трябва и да се храним.

Как да е бързо, вкусно и здравословно е модерният въпрос, който всеки модерен градски човек си задава поне веднъж в рамките на работния ден. Разбира се, наоколо винаги има избор от магазини за здравословни храни, в които спокойно можем да се изгубим но не и да решим какво да ядем.

И ви предлагаме нашите съвети за нещо бързо градско и здравословно в следващите редове, които са изпитани на практика след много неуспешни опити и дълго лутане между поредните 5/10/15 бързи трика.

Да започнем с кога, колко и как!

Често срещано твърдение е, че 5 хранения на ден са достатъчни и полезни, но защо и как, когато в някои дни нямаме време дори да се погледнем в огледалото.

5 хранения в деня са считани като полезни, защото, според повечето проучвания, средностатистическият зрял организъм при балансирано съотношение на изразходена и приета енергия би трябвало да огладнява средно на 3 часа, което би означавало около 5 хранения за будната част от денонощието.

Но средностатистическият човек съществува само в статистическите проучвания. Всички имаме различен ритъм на живот. Някои започват деня си следобед, работят през нощта или просто са активни поне 10 часа на денонощие. Кака да наредим тези 5 хранения как да са точно през 3 часа?

Просто похапването е полезно! Стига разбира се да не хрупаме чипсове, снаксове или храни с прекалено високо съдържание на захар. Когато огладнеем. по възможност най-скоро трябва да хапнем нещо, за да не изтезаваме тялото си. Просто носим със себе си пакет солети (да, защото в повечето случаи съдържат единствено бяло брашно, сол и мая) и една ябълка (може да е всякакъв друг плод), защото се бори добре с мазнините, засища, доставя витамини и освежава дъха. Малко тъмен шоколад или пакетче ядки също спасяват от глада, когато сме далеч от обедната почивка или добре приготвената храна.

Също така ограничения като „Не ям след 6!”, могат да са приложими ако денят приключва в осем. Затова вместо да стресираме организма с глад, просто преценяваме кога ще се приготвим за сън и се опитаме да приключите с храненията за деня поне час, а най-добре два преди лягане. Ако, разбира се, огладнеем, изпиваме чаша чай или сок.

Един стар и подценяван съвет - пълноценната закуска.

Купа мюсли или овесени ядки ще засити за дълго организма и ще му достави необходимите фибри. Или пък филийка пълно зърнест хляб с любимия деликатес (шунка, пилешко или пуешко филе, може и малко бекон), намазана с извара с малко подправки или пък кисело мляко, чаша кафе, чай или пресен сок с плод, а може и тъмен шоколад за завършек. Сладката част от закуската може и да е домашно направено смути.

Обядът от вкъщи

При възможност, е добре да приготвяме обяда у дома, ако все пак имаме възможност да го запазим свеж до обедната почивка.
Примерната закуска по-горе е чудесна алтернатива и за здравословния и бърз обяд.
Превъзходна богата салата също е вариант, даже предпочитан, заради възможността да сложим повече от любимите си зеленчуци или подправки в нея.
Смути и шейкове също са засищащи и са полезни, сега се предлагат на все повече места, предвид нарастващата им популярност.

More from View Sofia

More