Следва

Приятел в нужда се познава

"Дойран 1" - за значението на жестовете

„Тиха, спокойна лятна вечер, приятели с изискан вкус, чаша добро вино, маса в градината на любимия ти ресторант...

Food преди 15 години

„Тиха, спокойна лятна вечер, приятели с изискан вкус, чаша добро вино, маса в градината на любимия ти ресторант, футболното първенство на огромен двуметров екран и любимата жена до теб да не изисква цялото ти внимание...
Да! Те знаят за какво си мислиш, знаят кое ще те накара да се почувстваш добре и го правят, защото твоето удобство и получаването на най-доброто, което заслужаваш, е тяхното призвание!”

Така щеше да звучи в някое лондонско списание, поредна статия за "Дойран 1", ако ресторантът се намираше някъде в центъра на могъщата европейска столица.
Е, ние тук си нямаме професионални гурме критици, все още, но пък вече добре знаем, че възпитаването на добрия вкус трябва да бъде приоритет на всеки ресторант с добра репутация.

Така или иначе местата, които си струват, се броят на пръсти. И когато забележим, че нещо си заслужава, трябва да му се насладим напълно.

И така, докато гледахме Европейското първенство, сякаш присъствахме на самия стадион, но в ложата, си мислехме колко хубаво би било, ако работата ни беше наблизо и прекарвахме обедите си на това вълшебно място. Поинтересувахме се за обедната листа в менюто на „Дойран 1”. Запазихме маса за следващия ден, точно в средата на Рая, и отидохме с една цел – да опитаме новите летни изненади.





Започнахме от сепия талятели с розови скариди и лайм в сметанов сос. Вкусно и екстравагантно точно толкова, колкото и звучи. Екстрактът от сепия е това, което оцветява пастата в този черен цвят. Върху него пък розовите скариди изглеждат като живо произведение на изкуствотото. Лекият сметанов сос и настърганият лайм, добавят към ястието онази свежест, която търсиш в горещите летни обеди.





Скаридите могат да бъдат добра причина да предпочетеш едно ястие пред друго. Омлетът с розови скариди и зелен лук остави след себе си усещане за задоволство. Но не присъщото на смъртните, а божественото изживяване!
Оказва се, че да направиш съвършения омлет е едно от най-големите гурме предизвикателства пред готвачите. Всичко, от суровия продукт до поднасянето, е свързано с много професионализъм и знания в областта.

В „Дойран 1” казват, че съществува разлика между мъжкия и дамския вкус към храната. Определено по-изисканото небце е женското, силният пол предпочита да доминира. Хапките от свинско и пилешко месо, с чипс от лук и пържени картофи са добро предложение за засищане на нуждата от силна храна. Вкусът е специфичен от леко сладникавите нотки на лука. Гарнирано с купичка хрупкави пържени картофи, дар от божествения Родопски край, това ястие, както и повечето в "Дойран 1" вече има своята собствена история.

За задоволяването на, оказва се, по-претенциозния женски вкус, тараторът може да изиграе особено важна роля. Тайната на истинския таратор се крие в копъра и разбира се, в порциите. Затова в "Дойран 1" стриктно спазват вътрешното си правилото „водата не е съставка”.

Студената консумация може да продължи с дунавската рибена чорба. Ястието може да се сервира и в топлия, и в студения си вариант, позволява му фактът, че е направено от чиста рибена чорба, задължителната рибна подправка девисил, както и мащерка, и целина.

Пиперките на тиган с доматен сос и сирене са свежа идея за нещо между предястие и основно ястие. Разбира се, всичко, което ще ти поднесат в "Дойран 1", е проучено предварително и създадено в кухнята на ресторанта. Сосът от пресни домати е направен специално за това ястие, сиренето отново е най-добрият избор, съобразен със сезона и съчетан с най-подходящия му вкус.

Ако още не си опитал дробсърма с агнешко месо, поднесена с цедено кисело мляко и печена тиквичка, която ViewSofia ти представи миналата година или постния качамак с рагу от гъби и мус от печени пиперки, лятото е идеалният момент.
Спагетите с миди в сос по сицилиански пък са един добър завършек на обедната почивка.





Всички ястия в обедното меню са съобразени с минималното време, което човек отделя в кратката си почивка. Ние обаче си позволихме да обърнем повече внимание на насладата от добрата храна и продължихме с една от големите гордости „Дойран 1” - агнешките котлети със сос от пресни домати и картофено пюре. Прясното агнешко месо се поръчва специално за тази цел и се транжират направо в кухнята. Всичко, което остава след изрязването на котлетите, се използва за направата на бульон, с който се приготвя доматения сос. Пресният розмарин е подправката, без която това ястие не може да се случи толкова съвършено.
Агнешките котлети са изключително деликатно ястие. Крехкото месо търпи по-особена топлинна обработка и поднасянето му трябва да става почти веднага след изваждането му от кухнята. Ароматът на агнешкото месо е неустоим, а вкусът надминава всякакви твои очаквания, както всичко, до което се докоснеш в „Дойран 1”.
Една бутилка червен Chateau de Val , Claret, реколта 2007 год, специален купаж от осем сорта грозде ще ти донесе още по-изискано изживяване.

И не забравяй да му се отдадеш напълно!

More from View Sofia

More Food