Следва

Какво ново - Поглед към лимитираната колекция Burberry loves Printemps

Това, което знам... с дизайнера Александър Гергинов

Амбициозен и интересен, Александър е едновременно ментор, дизайнер, стилист, художник. Някои го наричат...

All fashion преди 10 години

Александър Гергинов - човек на изкуството и талантлив български дизайнер, е представител на първия випуск на специалност Мода в Национална Художествена Академия, където днес преподава опита си на своите по-млади колеги.

Амбициозен и интересен, Александър е едновременно ментор, дизайнер, стилист, художник. Някои го наричат “извънземния” и има защо. Колекциите му нямат сезон и година, но до една са базирани на определена част от историята, събитие, силна концепция.

И тъй като е безкрайно добър в това, което прави, го попитахме всичко, което знае за модата и живота в нея в приятен лежерен разговор, случил се в края на лятото.

V.S. Животът ти е много интересен. Ако го погледнеш отстрани, кои са нещата, които най-много повлияха на пътя ти?
Александър: Хората. Тези, които съм срещал, преподавателите ми. Също така и другата гледна точка. Рисуването, това ми помага и сега за много неща. Вътрешният заряд - това е нещо, без което не може.

V.S. Моден човек като теб не може да няма модна страст?
Александър:
О, да! Обувките. Имам много и за всякакви поводи. Например, мога да се облека с черна риза, черен панталон и да обуя обувки на точки.

V.S. Знаеш, че има модни клишета. Най-дразнещите, според теб?
Александър:
Повечето характеристики в тази област са ми излишни. Трябва да се работи наистина индивидуално и то работа с хора, които имат опит в тази област. Модното трябва да е с една идея напред. Кефя се на индивидуалния подход.


Колекция Paper Island, сн: Минко Минев

Колекция Paper Island, сн: Минко Минев

V.S. Кое ще остане непреходно в модата?
Александър:
Социално-психологическият фактор ”проблемите на хората”. За щастие, модата вече е създала своя образ - история на модата. Така че характерът и смисълът са налице.

V.S. Ако ти си модел, който трябва да стилизираш, в какво би се (го) облякъл в момента?
Александър:
Обичам да използвам храна и много цвят. Зависи от посоката на стайлинга. Задължително ще има акцент, както вече казах за обувките. Леко хомогенна маса, която има нещо упадъчно-артистично. Поне така бих изразил себе си.


Ham&Eggs, сн. Милен Радев

V.S. Имаш ли любим лейбъл?
Александър:
Вече нямам. Уважавам работата на хората. Ако толкова държите на имена, това са Валтер ван Байрендонк от Антверпенската школа, млади автори от Румъния, дори понякога VERSACE.

V.S. Български моден бранд?
Александър:
Допадат ми Антония Пашова, Garderob, Георги Флоров, Chaika, Carevitsa...


Ham&Eggs, сн. Милен Радев

V.S. Пазаруваш ли онлайн? А секънд хенд?
Александър:
От онлайн магазините само книги, а секънд хенд - вече не. Преди пазарувах, но вече не мога да намеря това, което търся, и по тази причина спрях.

V.S. Кой се облича по-добре – българската жена или българският мъж?
Александър:
Е, жените, каквото и да си говорим, но има още доста работа, според мен.

V.S. Би ли споделил с нас последната си колекция, колко време ти отне да я направиш?
Александър:
Разбира се, с удоволствие. Ами, около 3 месеца ми отне цялостното изработване.


Ham&Eggs, сн. Милен Радев

V.S. От какво се вдъхнови за да я направиш?
Александър:
Свързана е с градската джунгла донякъде. Използвани са животински и флорални мотиви, заемки от кукерите, от различни обичаи, с посланието да гоним лошите сили. Следващата колекция, по която вече започнах да работя, пак е леко обвързана с български и езически обичаи.

V.S. Ходиш ли на театър, на кино, на изложби? Изобщо как усещаш културния афиш на града? Последната театрална пиеса, която гледа?
Александър:
О, много отдавна не съм ходил на театър. Предпочитам да ходя в Музикалния театър, Операта и т.н. Обичам да гледам оркестъра,невероятно е, някак си се чувствам "Уау!". Мюзикълите ги харесвам. Последният ми беше ”WE WELL ROCK YOU”.

V.S. Александър извън BG или Александър завинаги в BG?
Александър:
Би било редно нашата работа да е свързана със света. Бих пътувал непрекъснато. Навън виждаш нещата от друг ъгъл.

V.S. Къде в София бихме обичайно те срещаме?
Александър:
По принцип в центъра. В днешно време можете да ме срещнете и на протестите. А, и в “Био кафето”.

V.S. Кое е любимото ти лятно парче?
Александър:
Аааааа, нямам.

V.S. А питие?
Александър:
Последното, което ми харесва, е “йегермайстер” с лед, а също така (много рядко напоследък) мастика или бира. Обичам, когато съм в Гърция, да се насладя на гръцката храна и узото.


Колекция Paper Island, сн: Минко Минев

V.S. Как стана така, че стана и преподавател?
Александър:
Не знам точно. Един път трябваше да замествам една преподавателка и оттам се започна. Уж за малко и ми хареса. Не знам, просто се получават някак нещата.

V.S. Какво да очакваме от теб в близко бъдеще?
Александър:
Надявам се да организираме пак “простор” - изложба с дрехи. Също така и колаборация със студенти и ученици за модна скица и не на последно място колекцията, която подготвям сега - споменах по-рано за нея. Продължаваме напред.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.