Следва

Примерно меню по правилата на алкалната диета

Алкалната диета - Принципи на успеха

Хората, които често се разболяват от грип, настиват или чувстват постоянна умора, обикновено имат киселинна... 

Health преди 10 години

Наташа Корет и Вики Едгсън са звездните диетоложки, които превърнаха алкалната диета в тренд, но освен че е много модерно да се храним правилно, здравословният режим помага да преодолеем някои неразположения, най-вече породени от стрес и липса на свободно време - лош тен на лицето, депресия, умора.

Преди време излезе книгата Honestly Healthy на въпросните две дами - Наташа Корет е известен гурме шеф готвач, специалист по вегетариански органични храни, Вики Едгсън пък е водещ британски нутриционист и терапевт. Малко след това Виктория Бекъм нарече в интервю диетата истинска революция в храненето, а други привърженици на алкалния режим се кълнат, че прави чудеса с храносмилателната система и настроението.

Какво е това алкална диета?

Хората, които често се разболяват от грип, настиват или чувстват постоянна умора, обикновено имат киселинна среда в организма си. Съвременни изследвания доказват, че някои вируси и кандида бактериите, както и раковите клетки, не могат да съществуват в алкална среда. За да сме в добро здраве на организма му е нужна 80% процента алкална храна.

Какви обаче са принципите на това чудотворно хранене, разясняват американските специалисти в следващите редове като посочват и примерно меню за един такъв режим:

Как да се храните според алкалната диета:



• Яжте предимно вегетарианска храна, тъй като обикновено тя е с най-високо алкално съдържание.

• Избирайте пълнозърнестите продукти, защото те не само са по-богати на хранителни вещества, но и имат високо съдържание на фибри, което забавя усвояването на глюкозата и спомага за балансирането на нивото на кръвната захар.

• Някои храни са кисели на вкус, например лимон, лайм и грейпфрут, но след преработка се превръщат в алкални, като по този начин не затрудняват храносмилането.

• Човешката кръв е с алкални нива от порядъка на 7,35 – 7,45 pH, докато нивата на храната са между 1.0 и 9.0. Кафето и колата са най-силно киселинните, докато зеленчуците и плодовете, от които фурмите, смокините, грейпфрут, лимон, лайм, копър, броколи, артишок, аспержи, червено цвекло, зеле, спанак и карфиол са най-алкални.

• Бъбреците много по-лесно разграждат храните с алкално съдържание, докато например при приема на червено и птиче месо, млечни продукти и газирани напитки, от костите се извличат ценни вещества като магнезий и калций, за да се неутрализира киселиността им.

• Много от алкалните продукти имат и високо съдържание на вода, богата на витамини и минерали, която много по-лесно се усвоява от организма, отколкото обикновената минерална вода. По тази начин тялото се хидратира и от храната, а не само чрез пиене на вода.

Защо алкалната диета е полезна:

Подобрява храносмилателния процес, което означава по-малка вероятност за образуване на газове и подуване на стомаха.

Подобрява вида на кожата, тъй като семената и ядките са богати на необходими мазнини, които участват в изграждането на междуклетъчните вещества на кожата.

По-добра памет и концентрация, защото нивата на кръвната захар са балансирани за по-дълъг период от време.

По-добро настроение, понеже семената задоволяват необходимостите на рецепторите в стомаха за серотонин, който спомага за доброто разположение на духа. Или щастливият хормон. 

Високи нива на енергия, защото повечето алкални храни са бавни въглехидрати и растителни протеини, следователно нивата на кръвната захар са много по – стабилни.

Намалено желание за захарни изделия, кафе, алкохол и други стимуланти.

Как да накарате диетата да работи за вас



Най-добрият начин да балансирате между алкалните и киселинните храни, ако ядете риба, пилешко или месо, е да спазвате правилото 80/20: яжте много зеленчуци, сервирани върху база от семена, като протеинът остава най-отгоре. По този начин си осигурявате по-голямо съдържание на алкална храна в ястието, като също така не се и лишавате от храните, които обичате.

Храни с високо алкално съдържание:

• Лимон, лайм и грейпфрут
• Фурми, смокини и кайсии ( сушени)
• Домати, ябълки, круши, манго, папая и авокадо
• Копър, аспержи, целина и карфиол
• Лук, чесън, джинджифил ( пресен ) и червено цвекло
• Водорасли, спанак, зелена салата, босилек и кориандър
• Слънчогледови, тиквени и сусамови семки
• Бадеми и орехи
• Киноа, просо, елда, овес и кафяв ориз
• Бадемово,оризово и кокосово мляко



Храни, образуващи киселини

- Червено и дивечово месо
- Птиче месо
- Преработени зърнени храни ( бедни на хранителни вещества, но с високо съдържание на захар и сол )
- Произведени в завод бисквити, кексове и хлябове ( приготвени с много мая, бяло брашно, сол, захар и други образуващи киселини съставки )
- Обикновена и диетична кола и алкохол
- Чай, кафе, шоколад ( особено млечният, в който има високо съдържание на мляко и захар)

А ето и примерно меню, съобразено с алкалната диета тук>>
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.