Следва

Животът след 45: Хедър Локлиър - една жена в тяло на момиче

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 2 - 8 септември

За втора поредна година, СОФИЯ ДИША продължава с КВАРТ ФЕСТ...

Events преди 10 години

Изложба на Атос Фачинкани

Кога: 2 - 18 септември
Къде: галерия "Париж-Москва"

Известният италиански художник Атос Фачинкани открива първата си самостоятелна изложба в София със заглавие "Реалност, фантазия... сън". Излобжбата му е първа в Югоизточна Европа. Софиянци, гости на столицата ще могат да се насладят на творбите му в галерия "Париж-Москва" до 18 септември.

Майсторът на четката сподели, че пожела да нарисува столичния кмет Йорданка Фандъкова в своя картина!
Желанието му е продиктувано от очарованието и гостоприемството на столицата на България.

Сред популярните личности, които са позирали през годините на Фачинкани са били: Кърк Дъглас, Ким Новак, Алберто ди Монако, както Дейвид Линч, Лучано Павароти и Фарнк Синатра. С повечето от тях той е запазил и до днес добри приятелски отношения.

Атос ще представи в София 23 картини като изненадата ще бъдат две платна с чисто български пейзажи – Народният театър „Иван Вазов” и храм-паметника „Александър Невски”. 62-годишния художник ги е направил специално за изложбата, а публиката ще ги види с много цветове и светлина.

Реално-дигитален арт фестивал LivingWEB™




Кога: 4 и 5 септември
Къде: Vivacom Art Hall

LivingWEB™ е точката, в която изкуствата и технологиите се пресичат. Проектът събира артисти, специалисти и иноватори от различни сфери под една тема.

На откриването във Vivacom Art Hall ще бъдат представени уникалните инсталации и пърформанси от „материализираното интернет пространство“, в които артисти и посетители, ще стават част от “оживелите” социални мрежи. След което програмата ще продължи с лекции в Американския университет. На 13-ти, 14-ти и 15-ти септември фестивалът ще предложи спектакъл от инсталации, иновативно експо и открити уроци в Галерия Сезони - Културен дом “Средец”, интерактивна инсталация, наподобяваща жив Гугъл и човешки мозък в Галерия за съвременно изкуство Уникредит Студио, както и други изненади навън в красивия парк Заимов и още няколко точки в София и Благоевград.

По време на LivingWEB™, чрез творческия изказ и социалната дискусия, всички ще предприемем контра-културна крачка встрани, от дигиталното към физичното. Реалността ни ще прелее във виртуалното, където човешките механизми съществуват в интервали на “ON-&-OFFLINE“. Една обективна камера на човека в интернет пространството, заедно и поотделно, отвъд рамките на плътта. Living WEB™ ще покаже, че мрежата съществува в различни форми, които са съпоставими - вселената, човешкия мозък, интернет пространството, социалните графи. Буквално олицетворяване на уеб сайтове (интерактивни инсталации), материализирани във физически лабиринт от хиперлинкове и живи програми с актьори, изпълнители, жонгльори, акробати и “стенд-ъп” комици.

КВАРТ ФЕСТ



Кога: 1 - 29 септември
Къде: В парковите пространства на едни от големите столични квартали

За втора поредна година, СОФИЯ ДИША продължава с КВАРТ ФЕСТ. Всяка неделя от месец септември, в парковите пространства на едни от големите столични квартали - Младост, Дружба, Люлин и Надежда, а за първи път тази година и в кв. Княжево, можеш да станеш част от фестивала. За посетителите е подготвена атрактивана, разнообразна и достъпна програма, която обединява многообразие от спорт, арт, култура и социално-образователни активности, с една обща цел - да се подобри и развие околната и културна среда на тези квартали.

Ето къде ще се проведе фестивала тази година:

1 септември - кв. Княжево /в градинката пред читалище Братя Миладинови/
8 септември - кв. Младост /зад "Патиланци"/
15 септември - кв. Надежда /Северен парк/
22 септември - кв. Дружба /парк "Езерата"/
29 септември - кв. люлин /до църква "Св. Климент Охридски"/

Съжаление... и други творби
Кога: 4 – 12 септември
Къде: Галерия - книжарница "София прес"



Проектът "Съжаление..." изследва трагично-романтичната история между Едит Пиаф и Марсел Сердан. Разказът й е изпълнен със сблъсъка на факти и фикция, представящи трагичната романтика между Едит Пиаф и Марсел Сердан; между малкото врабче и световния шампион по бокс, който умира в самолетна катастрофа на път към любимата си.

Проучването на Рут Бианко се развива като визуален биографичен ангажимент, вдъхновен от тези две емблематични фигури.

Славата и богатството поставят хората на сцената. И все пак зад светлината на прожекторите страстите са тези, които ни правят човеци, но и изваждат на светло всичко у нас - от любов до омраза, от празник до скръб, от радост до съжаление. "Non, Je ne regretterien .. ." рефренът на Едит Пиаф резонира по-скоро като личен момент на загуба и съжаление.

Фактът и фикцията, тъй както филмът и животът създават илюзорни представа за начина, по който възприемаме сценичната реалност, но по ирония на съдбата ни помагат да преподреждаме нашия собствен живот и истории, които се преповтарят.

Другата част от експозицията е наречена "Мръсна живопис" и е колекция от колажни работи върху хартия. Те са създадени специално за и в контекста на Сохо - квартала на червените фенери на Лондон.

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.