Следва

ТЕНДЕНЦИИТЕ есен/зима 2013-14: Туид

Джейкъбс пита Келвин Клайн в сп. Interview: За откритието Кейт Мос, недостижимия Бекъм и Жената Кристи Търлингтън

По оригинална концепция интервюиращ и интервюиран са звезди...

All fashion преди 10 години

В последния брой на Interview magazine, където по оригинална концепция интервюиращ и интервюиран са звезди от света на модата или изкуството, Марк Джейкъбс влиза в ролята на журналиста, за да интервюира единствения и неповторим Келвин Клайн. Двамата обсъждат интериорен дизайн, кампаниите икони за Клайн и… Кейт Мос. Дизайнерът разкрива още, че едва не са видели Бекъм по боксерки в компанията на Наталия Водянова, както и колко претенциозна е Кейт спрямо хората, с които работи.

Ето и най-любопитните акценти от разговора между Клайн и Джейкъбс в броя:

За откритието Кейт Мос:

„И в онези времена момичетата си слагаха силикон в гърдите и си правеха различни интервенции, които бяха наистина ужасни, откровен е Клайн. Спомням си, че говорих с Патрик Демаршелие, който тогава работеше с много малко модели. Казах му, че съм харесал една френска актриса, която бе съвсем нежна и малка. Мислех си за нея, но един ден Кейт влезе в студиото на Патрик и той ми каза: „Мисля, че намерих това, което търсиш”. Така че той я изпрати и по този начин ми отвори вратата към съвсем друг тип момичета, вместо онези „направените”.


Кейт Мос и Марк Уолбърг в реклма на Calvin Klein



Клайн разкрива, че между Марк Уолбър и Кейт Мос, герои в негова емблематична кампания през 90-те, не са се харесали особено и относно Марк, дизайнерът споделя:

„Той беше страхотен. Веднага намерихме допирни точки. Не исках никой друг, но се оказа, че никак няма да е лесно… той и Кейт не можеха да се понасят!”. Марк Джейкъбс, който е добър приятел на Мос, пък добавя: „Обзалагам се! Кейт не харесва когото и да е… доста е претенциозна.”

Нататък в разговора Келвин Клайн не крие, че също е имал трудности с модела…

„На мен също не ми беше лесно с нея. От самото начало при това. Тя бе имала доста тежки периоди в живота си и понякога това се усещаше в работата и поведението й… Въпреки това, накрая се оказа невероятна. Но първите ми работни проекти с нея носят противоречив привкус”… „ Анти – блясък” добавя Марк.



Кейт Мос в рекламната кампания на аромата Obsession, фотограф - Марио Соренти



Клайн разказва и за един от най-забавните моменти с Кейт Мос, докато тя е гадже на прочутия Марио Соренти: 

„Когато се запознах с Кейт, тя ми каза, че си има приятел и след като разбрах, че се казва Марио Соренти и е фотограф, я помолих да го доведе, за да се запозная с него. По онова време пазарът на парфюмите не вървеше и ароматът ми Obsession (Обсебване) не се продаваше никак добре. Трябваше да се направи нещо. Марио влезе в студиото с цяло портфолио в ръка и ми каза, че това са личните му снимки на Кейт. Помолих го да ги погледна и от тях буквално лъхаше на обсебване – той бе тотално завладян от нея! Затова просто му предложих да отидат заедно на някой самотен остров и да й направи снимки там. Именно така получих целия материал, който ми трябваше. Това е бизнесът – поемаш рискове с моделите, с фотографите… "





Наталия Водянова и "заместилия" Бекъм модел




Докато обсъждат любимите модели на Клайн, стигат до един важен момент от историята на бранда - Дейвид Бекъм едва не е направил стриптийз за дизайнера, в компанията на горещата Наталия Водянова:

„Исках Дейвид Бекъм за кампанията, бяхме говорили с неговите хора и те ми казаха: „Може да имате останалата част от света, но няма да имате Великобритания! Той е твърде популярен”. Отговорих им, че и ние имаме бизнес с Великобритания и че не ми остава друг избор освен да използвам някой друг. Но отговорът им беше твърдо не, затова и избрахме друго момче”.





Еталонът за жената Келвин Клайн пък без съмнение е Кристи Търлингтън: 

„Винаги съм виждал Кристи като еталон за жената, която бих искал да обличам, независимо дали е на 17 или на 40. Имах договор с нея, докато бе все още в тийнейджърските си години. Просто няма по-красива от нея, това е моето мнение”.

Келвин добавя, че ако харесал много някой модел, му предлагал ексклузивен договор: „Тогава смятах, че повторението гради репутацията. Нямам предвид повторение в лошия смисъл на думата, а по-скоро в аспекта на продължителност. Аз и ти (има се предвид Марк Джейкъбс - бел.ред) сме говорили друг път за това как си успял да превъзмогнеш този култ, така характерен за модния свят, като винаги избираш нови и свежи лица. Но аз направих нещо различно. Аз постигнах това като прокарах идеята чрез фотографите, моделите, маркетингът, аксесоарите, дрехите. Създава се вид нишка, чиито начало и край можеш да видиш съвсем ясно, защото именно това съм аз”.

И в един от любимите моменти по време на интервюто, двамата големи нюйоркски дизайнери обясняват защо блясъкът е любимият им цвят…

Клайн: Имах апартамент на 58-ма улица между Първо Авеню и Сътън Плейс. Целият бе в черна кожа, имаше въгленовосив килим и стените бяха боядисани в бял лак. Джо Д’Урсо го беше правил. В онези времена си падахме по бляскавото.
Джейкъбс: Аз все още си падам по него. Блясъкът е любимият ми цвят.

Клайн: Но този апартамент бе лакиран!
Джейкъбс: Харесва ми! Но аз по принцип съм фен на лакираната визия в стил 70те…
 

More All fashion