Следва

ТЕНДЕНЦИИТЕ есен/зима 2013-14: Navy Blue

NYFW: Дефилетата - Victoria Beckham, Rag&Bone, Alexander Wang, Jason Wu, Altuzarra - Първите три дни от седмицата на модата в Ню Йорк

Началото на големия маратон модни седмици бе дадено в четвъртък, 5 септември, в Ню Йорк, първата дестинация...

All fashion преди 10 години

Началото на големия маратон модни седмици бе дадено в четвъртък, 5 септември, в Ню Йорк, първата дестинация от четирите най-значими, с колекциите пролет-лято 2014.

В поредни дни ще обобщаваме накратко най-добрите дефилета, както и ще обърнем внимание на всичко около новия моден сезон, а ето и най-важното от първите три дни по време на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Rag&Bone

Като част от главните герои на първите три дни от седмицата на модата в Ню Йорк и пред очите на Ана Уинтур Rag&Bone, в лицето на Маркъс Уайнрайт и Дейвид Невил, представиха колекцията си пролет-лято 2014 като една несложна линия дрехи в черно-бяло с леки пастелни присъствия на синьо, розово, праскова и виолетка.













Концепцията, която не се различава по нищо от предишните на този базов, но луксозен лейбъл, е sport chic, с присъщите й акценти като обемни якета без ръкави от промазана материя, тениски с поло якички, пуловери с V-образни деколтета, панталони с връзки на талията, но цялото усещане, за което допринасят и ефирни материи, е за лекота и изящност.

Новата отправна точка на марката е женствеността, като мисълта за нея е променила облика на не много привлекателните бермуди, на кожените панталони, обемните сака и костюмите.

Victoria Beckham









Силно впечатлена от възможностите на спортния гардероб като силен източник на вдъхновение е и Виктория Бекъм за Victoria Beckham, която показа пред емоционално ангажирана публика (съпругът й и малката й дъщеря стояха на първи ред) абсолютно различна от предишната строга и малко претенциозна колекция.

„Всичко се променя, пише британския Vogue. Виктория Бекъм направи гигантски обратен завой от жена, която обожаваше полите средна дължина в комбинация с копринени блузи и топове в истинско градско момиче със закачливи мини поли и младежки ансамбли.”

И наистина - линията на силуета няма нищо общо със скини панталоните и прилепналите поли молив с висока талия от предната пролет, кройките осигуряват страхотна свобода на движение с обемни сака в комбинация с панталони до под коляното, плисирани минита в ансамбли с тениски с поло якички - една момичешки привлекателна страна на Бекъм, която жената с пестеливата усмивка вероятно нарочно е криела зад тъмните си очила.

Палитрата е черно-бяла - трудно ще е на дизайнерите да се откажат от този магнетичен контраст, очевидно заложен като тренд и идната пролет.
 
Alexander Wang

















Мъжка риза, преобразена в къс топ, тенис поличка, направена вероятно от друг мъжки моден артикул, тренч с изрязана предна част, рокли и топове с басти, панталони като Франкенщайн, създадени може би ризи или от други панталони, или от ръкави на сака, и все мъжки, шорти, скроени като мъжки боксери или плетени от фин памук в ансамбли с жилетки, рокли без почти никакви детайли в прав, свободно начертан силует - колекция, пълна със смели, провокативни неща, поднесени остроумно, но не на шега.

И без значение кой Уанг точно виждаме - дали момчето с креативния подход към кройките, или творецът зад последния успешен сезон на Balenciaga (както силно наблягат на това от американския Vogue) се възхищаваме на този му маниер да превръща шоутата си в модна сензация.
 
Prabal Gurung











Всеки един детайл от супер цветните, флорални дрехи от новата колекция на Prabal Gurung, вдъхновена от 50те години на миналия век, изпъкваше под ярката и силна светлина по време на цялото ревю.

Защото неговите поли молив с дължина около прасеца, в цветовете на червено, тревисто зелено, теменужено лилаво, лешниково, тюркоазено и розово са толкова приятна уловка за окото, което ги наблюдава, че се запечатват като картини в паметта.

Определено това е най-добрата колекция на лейбъла до момента, като изключим някои доста добри рокли, виждани на червения килим. Впечатляващо е как е съумял да вплете 3 D елементи на рози в рокли с презрамка през врата, да съчетае кожени поли с пачуърк детайли и скулптурирани сутиени, и едновремнно с това да изработи официални рокли от тежък сатен и шифон.

Възхитителна работа на Гурунг, която плавно, но сигурно, накрая те оставя без дъх.

Jason Wu









От момента, в който Карен Елсън откри шоуто, облечена свободна, леко блестяща златиста рокля с презрамка около врата, с малко сенки на очите в тон с тоалета, можеше да се усети промяна, пише редактор от американския Vogue за дефилето на Джейсън Ву.

И в действителност, това не бе онзи характерен, строг вид, към който Wu често залита, а цялото чувство бе за лекота и кислород, който вдишваш,Altuza докато гледаш колекцията.

А усещането за въздушност носят съчетанията от тънък копринен пуловер и зеленикава на цвят пола. Или свободно падащи рокли от памук и тюл с дължина около прасеца, носени с равни сандали с връзки.

Но Ву не е оставил напълно конструкциите зад гърба си. Корсетите са със заострени върхове, а при памучните шорти и якета се забелязва милитъри звученето, на което изглежда дизайнерът не може да устои.

Само шепа официални рокли бяха представени на ревюто, като дори те бяха по-скоро спортни, но въпреки това определено подходящи за коктейл. Изглежда, че Wu разширява хоризонтите си, както и самият той споделя: „ Исках да оставя тялото да говори само за себе си” и „ Нека материята бъде магията”. Като се уповава на подобни мантри, е успял да сътвори нещо изключително.
 
Altuzarra











„Съвсем в духа на лятото исках да създам нещо леко и красиво, което жените ще искат да носят” обяснява Джоузеф Алтузара по време на ревюто на своята нова колекция, чиято водеща идея е за тишината, нежността и сдържаността. Модната къща представя изключително елегантна колекция като „за летните жеги в Гърция”, а и самите дрехи изглеждат така сякаш перфектно пасват на панорамата на някой остров в Егейско море.

Шоуто откриха интересни предложения – ризи с мъжки кройки в съчетание с тънки поли със средна дължина, в нежни копринени цветове на слонова кост или морско синьо. Тези поли (често направени със странична цепка, разкриваща краката при ходене) на места са внимателно прегънати нагоре, сякаш за да разкрият материята, от която са направени. 

Алтузара също бе залитнал към странната поезия на японския пачуърк, като принтовете можеха да се видят върху ризи и блейзъри. Видяхме и кожата от миналия сезон, като този път тя присъстваха в дизайна на мъжките сака. Монохромната палитра бе леко разведрена от сребърно и златно – например тясна пола, носена с късо и тънко плетиво е идеалният начин за изграждането на тези красиви рокли, направени сякаш от течен метал.

 

More All fashion