Следва

Пинк стана "Жена на годината"

Mauritz Archive - капсулна колекция за модерния мъж от H&M

Колекцията включва 21 модела облекла и аксесоари, при изработката на които са още по-голяма...

All fashion преди 10 години

През този есенно-зимен сезон H&M представя Mauritz Archive – капсулна колекция за модерния мъж, вдъхновена от активностите навън и от една малко позната история от миналото на компанията.

Колекцията включва 21 модела облекла и аксесоари, при изработката на които са още по-голяма автентичност са използвани специални материи от текстилни фабрики с дългогодишни традиции.

История: През 1968 г. основателят на H&M Ерлинг Першон купува магазина „Mauritz Widforss“ в центъра на Стокхолм, в който се предлагат мъжки връхни облекла. Магазинът се намира в съседство с един от първите магазини Hennes, който Першон иска да разшири.

Той нарича новия магазин Hennes & Mauritz или, както е известен днес, H&M. Известно време магазинът продължава да предлага стоките на Mauritz, което означава, че мъжките облекла, вдъхновени от активностите на открито, са едни от първите, предлагани от H&M.

Вдъхновение: Дизайнерът на H&M Петер Клусел вижда името Mauritz Widforss в книга, която купува в един магазин за антики няколко години преди това. „Това бе сборник от стари шведски списания за лов и риболов, в който видях реклама на Mauritz Widforss. Не след дълго разбрах, че именно това е магазинът Mauritz, който поставя началото на мъжката мода в H&M.“ Скоро, в търсене на вдъхновение за тази колекция, Петер започва да търси стари каталози на Mauritz Widforss в различни библиотеки и архиви, за да получи по-ясна представа за облеклата.

Колекция: Линията „Mauritz Archive“ на H&M пренася тенденциите на облеклата за навън в 21 век. „Прегледахме подробно архивите и създадохме колекция, вдъхновена от връхните облекла, които са се предлагали в магазина Mauritz Widforss“, казва Петер. „Традиционните облекла получават шанс за нов живот в един съвременен контекст и мъжете могат да ги носят по свой собствен начин“. За по-автентично усещане при изработката на повечето облекла са използвани специални материи като промазан памук, произведен от British Millerain, или различни видове вълна от Abraham Moon & Sons.

Избрани облекла и аксесоари

Яке: 



Яке с качулка в тъмнозелено, изработено от промазан памук на British Millerain, с функционални джобове и декоративен елемент на дясното рамо. Предлага се и подвижна оранжева подплата-елек от ватиран найлон, която може да се носи под якето или самостоятелно.

Сако:



Сиво сако от вълнен туид, изработен от текстилната фабрика Abraham Moon & Sons. Двойно обшити с кожа джобове и полу-подплата от лек памучен плат.

Джинси с 5 джоба:



Избелени джинси с големи подсилени кръпки на всеки крак и копчета за тиранти.

Наполеонки:

Тези наполеонки са предвидени да се носят като панталон и имат обичайното за панталона закопчаване; изработени са от смес от обикновена и мерино вълна.



Войнишка риза:

Плътна риза от вълна, изработена от Abraham Moon & Sons, с предни прикачени джобове и прорязани джобове с кант.

Жилетка-сако: Тази жилетка-сако от шотландска вълна е леко обемна, има детайл на яката против вятър и прикачени джобове отпред.

Жакардов пуловер: Пуловер с обло деколте от шотландска вълна с мотиви от архивите на Mauritz и с кожени кръпки
на лактите.

Раница: Изработена от промазан памук и с кожени кантове.

Туристически ботуши:



Кожени ботуши с изцяло непромокаема гумена подметка.

Шал с мотиви: Шал с принт от архивите на Mauritz.

More from View Sofia

More All fashion