Следва

Пинк стана "Жена на годината"

Mauritz Archive - капсулна колекция за модерния мъж от H&M

Колекцията включва 21 модела облекла и аксесоари, при изработката на които са още по-голяма...

All fashion преди 10 години

През този есенно-зимен сезон H&M представя Mauritz Archive – капсулна колекция за модерния мъж, вдъхновена от активностите навън и от една малко позната история от миналото на компанията.

Колекцията включва 21 модела облекла и аксесоари, при изработката на които са още по-голяма автентичност са използвани специални материи от текстилни фабрики с дългогодишни традиции.

История: През 1968 г. основателят на H&M Ерлинг Першон купува магазина „Mauritz Widforss“ в центъра на Стокхолм, в който се предлагат мъжки връхни облекла. Магазинът се намира в съседство с един от първите магазини Hennes, който Першон иска да разшири.

Той нарича новия магазин Hennes & Mauritz или, както е известен днес, H&M. Известно време магазинът продължава да предлага стоките на Mauritz, което означава, че мъжките облекла, вдъхновени от активностите на открито, са едни от първите, предлагани от H&M.

Вдъхновение: Дизайнерът на H&M Петер Клусел вижда името Mauritz Widforss в книга, която купува в един магазин за антики няколко години преди това. „Това бе сборник от стари шведски списания за лов и риболов, в който видях реклама на Mauritz Widforss. Не след дълго разбрах, че именно това е магазинът Mauritz, който поставя началото на мъжката мода в H&M.“ Скоро, в търсене на вдъхновение за тази колекция, Петер започва да търси стари каталози на Mauritz Widforss в различни библиотеки и архиви, за да получи по-ясна представа за облеклата.

Колекция: Линията „Mauritz Archive“ на H&M пренася тенденциите на облеклата за навън в 21 век. „Прегледахме подробно архивите и създадохме колекция, вдъхновена от връхните облекла, които са се предлагали в магазина Mauritz Widforss“, казва Петер. „Традиционните облекла получават шанс за нов живот в един съвременен контекст и мъжете могат да ги носят по свой собствен начин“. За по-автентично усещане при изработката на повечето облекла са използвани специални материи като промазан памук, произведен от British Millerain, или различни видове вълна от Abraham Moon & Sons.

Избрани облекла и аксесоари

Яке: 



Яке с качулка в тъмнозелено, изработено от промазан памук на British Millerain, с функционални джобове и декоративен елемент на дясното рамо. Предлага се и подвижна оранжева подплата-елек от ватиран найлон, която може да се носи под якето или самостоятелно.

Сако:



Сиво сако от вълнен туид, изработен от текстилната фабрика Abraham Moon & Sons. Двойно обшити с кожа джобове и полу-подплата от лек памучен плат.

Джинси с 5 джоба:



Избелени джинси с големи подсилени кръпки на всеки крак и копчета за тиранти.

Наполеонки:

Тези наполеонки са предвидени да се носят като панталон и имат обичайното за панталона закопчаване; изработени са от смес от обикновена и мерино вълна.



Войнишка риза:

Плътна риза от вълна, изработена от Abraham Moon & Sons, с предни прикачени джобове и прорязани джобове с кант.

Жилетка-сако: Тази жилетка-сако от шотландска вълна е леко обемна, има детайл на яката против вятър и прикачени джобове отпред.

Жакардов пуловер: Пуловер с обло деколте от шотландска вълна с мотиви от архивите на Mauritz и с кожени кръпки
на лактите.

Раница: Изработена от промазан памук и с кожени кантове.

Туристически ботуши:



Кожени ботуши с изцяло непромокаема гумена подметка.

Шал с мотиви: Шал с принт от архивите на Mauritz.

More from View Sofia

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.