Следва

LFW: Най-добрите чанти от дефилетата - Топ 15

MFW: Колекцията на Миуча Прада пролет-лято 2014 с (главно) Б като Блестящ и с Т като Талант

Достатъчно е да вземем който и да е силует от младостта на Миуча, да го представим в хипертрофиран вид и да му...

All fashion преди 10 години

В Милано мина ревюто на Prada! Едва от снощи, събитието развълнува всички, наруши естествения ход на представянията в модните седмици и тяхното медийно отразяване и се превърна в тотален хит. Защо? Защото Прада отдавна е синоним на перпетум мобиле в модата - перфектно отработен механизъм, който безкрайно и безкрайно произвежда движение.

Достатъчно е да вземем който и да е силует от младостта на Миуча, да го представим в хипертрофиран вид и да му добавим гротескни детайли. Да изберем който и да е аксесоар, колкото може по-екстравагантен, с потенциал на бъдещ бестселър, фаворит на всички стилисти и въобще 100-процентно разпознаваем знак на колекцията. Да съединим всичко това и да добавим нещо от съвременното изкуство - и готово! Механизмът работи практически без отказ не първи, не пети, и дори не десети сезон - просто се редуват ярки колекции с ефектни принтове със сурови монашески колекции без принтове. Предишната колекция беше достатъчно строга, сега дойде времето на ярката.

Този път Прада избира шестдесетарския силует - рокли-трапец до коленете без ръкави, къси прави палтенца по врата с големи ученически яки, плисирани поли, трикотажни топове с контрастни биета и ластици на ръкавите, ярки геометрични апликации в стила на Пиер Карден. Гротескни детайли - преди всичко, разбира се, обшити с камъни бюстиета, облечени върху всичкото това великолепие. И още гети, за които до скоро никой не си спомняше, и който също предвидимо ще станата абсолютен пазарен хит.

И, естествено, цветни пера в косите на моделите.

А съвременното изкуство в случая - това са парижкият илюстратор Жан Деталан и бруклинският стрий-арт художник и скулптор Габриел Спектр, които, освен другото, са нарисували и пространството, в което премина ревюта на Prada, в стила на Диего Ривера и Давид Сикейрос. Освен че сред рисунките им се разхождаха моделите, техните работи бяха нанесени на роклите, палтата, кожите и чантите.

Всичко това, събрано заедно и изработено в ярки цветове, отново в стила на 60-те, не може да се вкара в никакво определение. Освен само едно - и то е, че колекцията на изключителната Рrada отново не прилича на никоя друга. Няма такива комбинации, няма как да ги има. Но те са тук, сътворени, живи, блестящи... И, съдейки по първите отзиви в интернет, те не просто са тук и толкова безкрайно интересни, но и ни чака масова истерия по тях.

Зад веселата и фриволна колекция всъщност се таят бездни от ирония.
Миуча Прада по принцип се отличава с остроумие и ирония, този път обаче тя стъпва особено подчертано върху тях. Дрехите й са създадени специално за епохата на стрийт стайл блоговете – това на практика е униформата за техните звезди. И много бихме се учудили, ако утре, в тези рокли с гримирани и учудени лица, в безумните цветни шуби, в бюстиета от камъни, с гетите и с тези чанти, не се появи, например, Анна Дело Руссо. И не втъкне в прическата си и едно виолетово перо за разкош. У Анна има също достатъчно ирония за това. И главното, самоирония.

А останалите предани последователи на Миуча Прада ще купуват с необуздан възторг пъстрите й приумици, ще навличат калцуни и ще се закичват с пера, дори може би без да се замислят за всичко, заложено в подтекста и в междуредието на колекцията на Prada Пролет/Лято 2014. А това означава, че Миуча Прада отново победи всички и доказа онова, което искаше. С което остава само да я поздравим. Тя действително е велика жена. Чийто язвителен ум е напълно равен на блестящия й талант.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 32 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.