Следва

LFW: Най-добрите чанти от дефилетата - Топ 15

MFW: Колекцията на Миуча Прада пролет-лято 2014 с (главно) Б като Блестящ и с Т като Талант

Достатъчно е да вземем който и да е силует от младостта на Миуча, да го представим в хипертрофиран вид и да му...

All fashion преди 10 години

В Милано мина ревюто на Prada! Едва от снощи, събитието развълнува всички, наруши естествения ход на представянията в модните седмици и тяхното медийно отразяване и се превърна в тотален хит. Защо? Защото Прада отдавна е синоним на перпетум мобиле в модата - перфектно отработен механизъм, който безкрайно и безкрайно произвежда движение.

Достатъчно е да вземем който и да е силует от младостта на Миуча, да го представим в хипертрофиран вид и да му добавим гротескни детайли. Да изберем който и да е аксесоар, колкото може по-екстравагантен, с потенциал на бъдещ бестселър, фаворит на всички стилисти и въобще 100-процентно разпознаваем знак на колекцията. Да съединим всичко това и да добавим нещо от съвременното изкуство - и готово! Механизмът работи практически без отказ не първи, не пети, и дори не десети сезон - просто се редуват ярки колекции с ефектни принтове със сурови монашески колекции без принтове. Предишната колекция беше достатъчно строга, сега дойде времето на ярката.

Този път Прада избира шестдесетарския силует - рокли-трапец до коленете без ръкави, къси прави палтенца по врата с големи ученически яки, плисирани поли, трикотажни топове с контрастни биета и ластици на ръкавите, ярки геометрични апликации в стила на Пиер Карден. Гротескни детайли - преди всичко, разбира се, обшити с камъни бюстиета, облечени върху всичкото това великолепие. И още гети, за които до скоро никой не си спомняше, и който също предвидимо ще станата абсолютен пазарен хит.

И, естествено, цветни пера в косите на моделите.

А съвременното изкуство в случая - това са парижкият илюстратор Жан Деталан и бруклинският стрий-арт художник и скулптор Габриел Спектр, които, освен другото, са нарисували и пространството, в което премина ревюта на Prada, в стила на Диего Ривера и Давид Сикейрос. Освен че сред рисунките им се разхождаха моделите, техните работи бяха нанесени на роклите, палтата, кожите и чантите.

Всичко това, събрано заедно и изработено в ярки цветове, отново в стила на 60-те, не може да се вкара в никакво определение. Освен само едно - и то е, че колекцията на изключителната Рrada отново не прилича на никоя друга. Няма такива комбинации, няма как да ги има. Но те са тук, сътворени, живи, блестящи... И, съдейки по първите отзиви в интернет, те не просто са тук и толкова безкрайно интересни, но и ни чака масова истерия по тях.

Зад веселата и фриволна колекция всъщност се таят бездни от ирония.
Миуча Прада по принцип се отличава с остроумие и ирония, този път обаче тя стъпва особено подчертано върху тях. Дрехите й са създадени специално за епохата на стрийт стайл блоговете – това на практика е униформата за техните звезди. И много бихме се учудили, ако утре, в тези рокли с гримирани и учудени лица, в безумните цветни шуби, в бюстиета от камъни, с гетите и с тези чанти, не се появи, например, Анна Дело Руссо. И не втъкне в прическата си и едно виолетово перо за разкош. У Анна има също достатъчно ирония за това. И главното, самоирония.

А останалите предани последователи на Миуча Прада ще купуват с необуздан възторг пъстрите й приумици, ще навличат калцуни и ще се закичват с пера, дори може би без да се замислят за всичко, заложено в подтекста и в междуредието на колекцията на Prada Пролет/Лято 2014. А това означава, че Миуча Прада отново победи всички и доказа онова, което искаше. С което остава само да я поздравим. Тя действително е велика жена. Чийто язвителен ум е напълно равен на блестящия й талант.
 

More All fashion