Следва

Ивет Лалова каза "Да!" на Симоне Колио

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 23 - 29 септември

Филм за легендарното име на танцовия театър Пина Бауш - за нея като хореограф и човек, за работата й в едно...

Events преди 10 години

SOFIA DANCE WEEK Cinema
Кога: 23 - 25 септември
Къде: Дом на киното

SOFIA DANCE WEEK ще покаже за пръв път на българската публика 9 филма от белгиския и немския съвременен танц. Датите 23, 24 и 25 септември в Дом на киното от 19.00 часа.

23.09 НЕМСКО КИНО
Филм за легендарното име на танцовия театър Пина Бауш - за нея като хореограф и човек, за работата й в едно от най-известните й представления "Kontakthof". Филм за последователката на Пина Бауш в полето на танцовия театър Саша Валц и нейната хореографска интерпретация на трагичната опера „Дидона и Еней“.

19:00 Dido & Aeneas (Дидона и Еней) (98 мин.)
20:40 Pina Bausch (43 мин.)
21:25 Tanzträume (89 мин.)

24.09 БЕЛГИЙСКО КИНО част 1
Филми на един от най-интересните хореографи в съвременния танц на Белгия и по света – Вим Вандекейбус. Кинематографски интерпретации на представления, в които документалност и фикционалност преливат.

19:00 Here After, 64 мин.
20:10 Blauwhuys, 18 мин.
20:30 Silver – Сребро, 14 мин.
20:45 In spite of wishing and wanting, 50 мин.

25.09 БЕЛГИЙСКО КИНО част 2
19:00 Co(te)lette Film, 58 мин.
20:00 Les ballets de ci de là, 110 мин.
Три много различни филма – фикцията на номинирания за “Оскар” Майк Фигис, документалната лента на Ален Плател за неговата прочута компания за съвременен танц Les Ballets C de la B; ексклузивна премиера на документалния филм Freedom2dance на българската режисьорка Ина Сотирова за танца и рестрикциите срещу него в Ню Йорк.

25.09 21:30 || Ексклузивна премиера на Freedom2dance (20 мин.)

Вход свободен и за трите вечери.

Космически небесa
Кога: 5 септември - 6 октомври
Къде: Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство



Самостоятелна изложба на Макс Мара в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

В Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство ще бъде открита самостоятелната изложба "Космически небеса" на поливалентния творец Макс Мара, един от най-интересните италиански представители на съвременното изкуство.

"Космически небеса" е първата проява в България на реномирания творец Макс Мара и представлява едно мистично пътешествие, съставено от близо шестдесет произведения, създадени през последните три години (2011-2013), които засвидетелстват неговата творческа зрялост. Сред тях присъстват няколко широко форматни творби и редица други със средни размери.

Идеята да озаглави своята първа самостоятелна изява в България "Космически небеса" идва на Макс Мара докато размишлява върху думите, които приживе изрича за него скъпият му приятел и голям творец Мимо Ротела: "Търсенето е ефирен, небесен КОСМОС, едно пречистване и химн за нещо, което е отвъд Земята".

Маестрото прекарва дълги нощи в усилена работа и подготовка на основата (най-вече зебло), върху която ще нанася гипс, темпера, креда, маслени бои и шелак, които най-добре се захващат за широката плетка на тъканта. Мара предпочита не-цветовете – девственото, главозамайващо бяло и черното, олицетворяващо свещеното място (от гр. "теменос"), посветено на молитвата, моментите на дълбоко мълчание, нощта.

Посока противоположна на любовта
Кога: 13 - 27 септември
Къде: Червената къща



Изложба живопис, графика, анимация с автор Росен Даскалов.

Росен Даскалов е български художник, който живее в Лондон. Развива своята практика в живопис, скулптура и графика. Артистичната му насока е определена от убеждението, че формата трябва да бъде изучавана, за да може изразяването да бъде осмислено.

Тази изложба представлява селекция от негови графични работи, картини от неговото ранно творчество и кратък анимационен филм. Идеята на изложбата засяга състоянието на индивида в социалната среда и отправя въпроси относно знаците на ерозия, антагонизъм и агресия в тази често неблагоприятна взаимна връзка.

Отклонението в езика е важен елемент в новите работите на автора. Определени интерпретации показват превръщането на общи убеждения в заблуда

''Очите на другите'' от Иван Димитров
Кога: 28.09.2013, 01.10.2013, 02.10.2013; начало: 19:30
Къде: Народен театър ''Иван Вазов'', сцена на 4 етаж



НОМИНИРАНОТО ЗА 2 НАГРАДИ ''АСКЕЕР'' представление
''ОЧИТЕ НА ДРУГИТЕ''
от ИВАН ДИМИТРОВ

Режисьор: МАРИЙ РОСЕН
Сценография: ПЕТЯ БОЮКОВА
Музика: КОНСТАНТИН ТИМОШЕНКО
Пластика: АНА МИТЕВА
Мултимедия АЛБЕНА БАЕВА
Фотограф: ИВАН ДОНЧЕВ

С участието на:
Павлин ПЕТРУНОВ, Петър МЕЛТЕВ, Александра ВАСИЛЕВА, София БОБЧЕВА и Ивайло ДИМИТРОВ

Народен театър ''Иван Вазов'', сцена на 4 етаж
Начало: 19:30
Билети на касата!
Местата са ограничени!

Двама приятели се срещат всеки ден на площад, където са наблюдавани от мистериозен воайор. За тях е важно да изглеждат добре и да знаят, че някой ги наблюдава. Понякога им е невъзможно да осъществят контакт с външния свят, тъй като са твърде вгледани в собствените си проблеми...

Една пиеса за това как сами търсим абсурдите наоколо си, за да се преборим с абсурда в самите нас.

накратко казано
красиво приятелство
несподелена любов
самота
и всичко което
може да се промуши
между тях
това
но отразено
в много огледала
в очите на другите

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?