Следва

Звездeн Instagram: пирати, фатална жена и Мини Маус

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 1 - 6 октомври

Едни от най-влиятелните фигури в света на плаката пристигат специално в София...

Events преди 10 години

Metallica through the never
Кога: 1 октомври, 22.00 часа
Къде: IMAX

Три години след последния концерт на Metallica в България групата се завръща у нас – този път с ново спиращо дъха шоу в 3D формат, което ще гледаме едновременно с целия свят – ексклузивно в IMAX3D от 27 септември до 3 октомври и в 3D кината в цялата страна с лимитирани прожекции между 4 и 6 октомври.

Специално за филма "METALLICA THROUGH THE NEVER" екипът създава зрелищен спектакъл, съдържащ най-сложните и ефектни сценични елементи от концертите на групата през годините, в актуализиран и значително по-грандиозен вид. Ще видим и изцяло нови сценични решения.

360-градусовото шоу е оборудвано със смайващи пиротехнически ефекти, най-сложно конструираната сцена за изпълнения на живо и дизайн, вдъхновен от провокативната визия на бандата.

Metallica пресъздават част от най-ярките сценични моменти в кариерата си на сцена, оборудвана с най-сложния декор, изграждан някога за концерт на закрито. "Постарахме се да направим най-добрата и динамична програма, като включихме песни, познати на всички, любими парчета на феновете и по-задълбочени композиции от албумите", коментира барабанистът Ларс Улрих.

Заснемането на "METALLICA THROUGH THE NEVER" се превръща в истинско 3D изкуство, в което едновременно работят 24 камери, а публиката е потопена в едно от най-провокативните и вълнуващи киноизживявания. Реализацията на сценичната конструкция е поверена на екипа на Адам Дейвис, работил за някои от най-големите музикални турнета, включително последното на Мадона.

Есен, джаз и чай в Tea House Live
Кога: 2, 4, 5 и 6 октомври, 20.00 часа
Къде: Tea House (Чай във фабриката)



В първата седмица на октомври клубната програма на Tea House (Чай във фабриката) предлага разнообразие от джазови жанрове и изпълнители.

На 2-ри октомври импровизационните си умения ще демонстрират Петър Момчев – саксофон, Димитър Карамфилов – контрабас, Любо Цанев – пиано, и Борислав Петров – барабани. Проектът Opus 4 включва изцяло авторска музика, повлияна от класическите и съвременните тенденции на американския джаз. Втората част на вечерта е отредена за традиционния джемсешън в сряда, микрофоните са отворени за всички музиканти, които имат желание да посвирят.

В петък вечер, 4-ти октомври Момчил Атанасов и Атанас Попов ще свирят класически джазови пиеси за пиано и барабани. Закачлив, задъхан или есенно носталгичен, този музикален диалог обещава да насочи сетивата на слушателите към красивото и истински важното.

В събота сутринта - 5-ти октомври, отделяме специално внимание на децата с признатия джазов педагог Венци Благоев. "Есенни песни и джаз за деца" е тематичната насоченост на детското матине, в което участие ще вземат още Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов - контрабас, и Никола Горялов – барабани, а Павлета Семова ще пее заедно с децата за есенните листа.

Вечерта маестро Антони Дончев ще е специален гост на проекта "Tea For Three Jazztet".

Уникалната комбинация от традиционни родни мотиви, класика и джаз ще представят в неделя сутрин, 6-ти октомври музикантите от Асен и Милена груп. Музиката им пренася хората в друго време и друго пространство, приближава ги към изконното и родното, но със средствата на модерното музикално звучене.

Триенале на сценичния плакат
Кога: 3 - 31 октомври
Къде: Галерия на СБХ



В продължение на 1 месец за седми път Триеналето превръща София в световна столица на плаката. Събитието е част от културния календар за 2013 г. и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019.

Основната колекция на Триеналето включва 350 плаката на автори от 30 страни, представящи най-доброто, създадено през последните 3 години в областта на класическите и модерните сценични форми в целия свят.
Сред участниците са и 33-ма български артисти, повечето от които млади автори и дебютанти.

Предстои световната премиера на близо 120 плаката, посветени на специалните теми на събитието,
отбелязващи 200-годишнините на великите композироти ВЕРДИ и ВАГНЕР.

Паралелно с Триеналето са предвидени серия съпътстващи събития – сборни колекции, разкриващи различни страни от изкуството на плаката в неговата динамична цялост и многообразие от визуални кодове, изразни средства, стилове, технологии за печат и актуални тенденции.

Едни от най-влиятелните фигури в света на плаката (Томаш Богуславски, Полша; Петер Поч, Унгария; Джиянпинг Хе, Китай/Германия) пристигат специално в София, за да участват в международното жури за наградите на Триеналето и предвидените в образователната му програма публични лекции. Специални гости на Триеналето са и проф. Лех Майевски – ръководител на прочутото Варшавско биенале, и Рене Уинер – известен изследовател и колекционер от Швейцария.

Истински джаз с Ангел Заберски – син & Big Band Brazz Association
Кога: 4 октомври, 22.30 часа
Къде: Studio 5
Вход: 15лв



Специално за ценителите на Истинския jazz Ангел Заберски – син § Big Band Brazz Association са подготвили още по-завладяващи джаз пиеси. Бъди сред първите, които ще се насладят на най-новите вдъхновения на виртуозния композитор в петъчната вечер на 04-ти октомври, точно в 22.30 часа.


Изложбата "Земя и дух" на Явора Петрова и Тихомир Манолов
Кога: 01 – 22 октомври
Къде: Галерия "Ракурси"



Художниците Явора Петрова и Тихомир Манолов имат съвместна изложба през 1997 г. с това заглавие. Това, което продължава да държи вниманието им са темите за противоположностите, за духа и материята, за времето и безкрайността, още повече, че двамата художници са и съпрузи. Или както изкуствоведът Мария Василева казва: „Изложбата би могла да има и друго име :...светло и тъмно, човек и звяр, тяло и душа. Всяка от тези двойки изразява деликатната граница между дух и материя, чийто синтезиран образ се опитват да изградят в работите си двамата художници”.

Откриване: 1 октомври, 18:30 - 20:00 ч.





 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?