Следва

Кейт Ъптън е официално заета! Гордо показа Максим Шмерковски

Сакрална Индия & Исторически пейзажи от Индия

През октомври в галерия „Алма Матер” почитателите на индийската култура и история ще имат... 

Events преди 10 години

Две изложби на индийския фотограф Амит Пасрича

7 – 18 октомври 2013

Официално откриване:
7 октомври, 18.00 ч, галерия „Алма Матер”
Северно крило, Ректорат на СУ

Изложбите ще открият проф. Александър Федотов (директор на Центъра за източни езици и култури към СУ и зам. председател на клуб „Приятели на Индия") и журналистът Симеон Идакиев.

През октомври в галерия „Алма Матер” почитателите на индийската култура и история ще имат възможност отново да се докоснат до нея посредством две цветни фотографски изложби на утвърдения в цял свят фотограф Амит Пасрича (Amit Pasricha) (Индия), представени за пръв път у нас благодарение на Посолството на Индия, в сътрудничество с Клуб „Приятели на Индия” и преподавателите от специалност „Индология” в Софийския университет.

Творбите, включени в „Сакрална Индия” и тези в „Исторически пейзажи от Индия”, вече са спечелили интереса и високото мнение на посетителите на изложбите в Zitadelle Spandau Museum в Берлин (по време на Дните на Индия в Германия), в Novoměstská radnice в Прага, в Беларус, Белград и други. С тях, индиецът Амит Пасрича (живеещ в Делхи) затвърждава позициите си на един от най-известните и уважаваните професионални индийски фотографи. Нарича се „Панорамиста”, защото негова страст е панорамната фотография, с която е и най-популярен. Ръководи майсторски класове по фотография на различни места из Индия, обучавайки в специфичната си техника на снимане.

Негови творби са участвали в много изложби в Индия и по света, а много от тях са притежание на частни колекции. Има над 10 самостоятелни изложби в Делхи, Лондон, Ню Йорк, Берлин, Прага, Минск и др. Автор на редица книги, като фотоалбмите му – The Monumental India и The Sacred India – са удостоени с Националната награда на Индия в областта на книгоиздаването. Като автор е запленен преди всичко от богатството и значимостта на индийското архитектурно, духовно и културно наследство. Привлича го и бързо променящото се лице на съвременна Индия. 

 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.