Следва

Какво ново: Елена Перминова - бременна с третото си дете

PFW: Дефилетата - Stella McCartney пролет - лято 2014

Стела МакКартни също не мина в Париж без всеобщата ботаническа мания, а за прозрачността въобще няма да... 

All fashion преди 10 години

Стела МакКартни също не мина в Париж без всеобщата ботаническа мания, а за прозрачността въобще няма да говорим, тя действително се стеле навсякъде из пролетните идеи на дизайнерите. Но Маккартни прави нещата много изящно, и нито китките, нито пределната разголеност дразнят в колекцията на британката.

В нея - новата колекция пролет-лято 2014 - Стелла остава вярна на себе си и почти не използва принтове, за което се радваме, защото много принт никога не е твърде добро решение. Напротив, той е точно толкова тук, колкото сме свикнали от нея, те. .малко. На общия цветен фон при останалите това е повече от радващо, нека си го признаем.

Първата половина на колекцията бе ясна, чиста и понятна до степен на възторг. Гледайки свободните костюми с панталон, топовете-трапец без копчета, и полите от две части, матова и прозрачна, скрепени буквално в няколко деликатни точки, душите ни ликуваха от чувството за естетическа наслада.

Стела Маккартни, както обичайно, използва и тук спорта: лежерни панталони с меки жакети, едно цялостно лежерно и тонизиращо едновременно чувство; използва и традиционната американска ученическа куртка, letterman jacket, удължавайки я и превръщайки я в самостоятелен предмет, практически в полупалто.



Такава куртка – сребриста и с ефекта на крокодилска кожа (който се възпроизвежда из цялата серия дрехи в колекцията) и с ръкави в телесен цвят – се оказа едно от най-интересните предложения на дизайнера. И, естествено, кръглите очила с достатъчно причудлива форма и сандалите с широки преплетени на кръст каишка - издържани в основните цветове на колекцията, които слагат ударението и от сега може да се гарантира, че ще се превърнат в бъдещи пазарни хитове.



Както винаги, и този път, Стела работи отлично с цветовете - графитен, наситено син, сложни оттенъци на цвета на препечена глина, кипящо бял, и един необикновен, но прекрасен телесен нюанс, който не видяхме при никого другиго. Именно в този вълшебен телесен цвят е направен и костюмът от стеснени панталони и прост топ с триъгълен отвор, в който дълбоко и безконтролно се влюбихме.



В онези част от колекцията, в която се появяват цветя - говорим за плътен принт от маргаритки – силуетите са максимално прости, която позволява да се запази общата чиста форма. Същите тези костюми с панталон с меко яке, рокли-комбинезон, при които цветята са покрити отгоре с прозрачна фина тъкан.





Всъщност най-сложни в редицата прости силуети се оказаха нежната сиво-синкаво-графитна рокля с едно рамо, която показа Джоан Смолс. Стела много хитро съединява в един ансамбъл два различни вида дантела и/или два различни типа цветен принт - на мънички и по-едри цветя - а това добавя на дрехата чувство за лекота и дори игра.



Много красива бе и роклята в цвят на препечена тухла, при която червената горна част с едри цветя се съединява бяла долна част на дребни цветчета. Изобщо цялата финална серия от дантелени рокли от две части беше много красива.



Вместо обобщение: това не е нито най-силната, нито най-новаторската колекция на Stella McCartney, но е важно да се признае, че освен таланта, Стела притежава още едно ценно качество. Тя е един от най-стабилните дизайнери на съвремието. Обърнете внимание - сезон след сезон, вече 10 години, тя прави всеки път отлични колекции – а от време на време и блестящи. Дрехите й също имат рядкото качество да искаш да ги имаш в момента в който ги видиш, т.е. веднага. И да ги облечеш мигновено. Независимо колко ще ти струва.



Представянето на Стелла Маккартни и този път в Париж показа едно достойно за възхищение съчетание от талант, практичност и абсолютно уцелване на вкуса на аудиторията.



Самата Стела излезе накрая в сако и дънки, като сакото беше от актуалната й колекция. Баща й, сър Пол Маккартни, бе видимо щастлив от представянето, а една от зваздите на подиума - Миранда Кер - сияеше в тоалет от колекцията веднага след ревюто.



 

 

More All fashion