Следва

Диана Арнаудова става жертва на домашно насилие във „Фамилията”

Home/s

Какво означава „да се чувстваш у дома“ и къде е домът днес? Кои навици ни свързват с него и как... 

Events преди 10 години

ArtUP! - Медийни изкуства в България, Гърция и Турция, проект на Гьоте-институт в трите страни, в сътрудничество с Музея Бенаки в Атина представят изложбата на медийни изкуства Home/s.

Какво означава „да се чувстваш у дома“ и къде е домът днес? Кои навици ни свързват с него и как възприемаме тези навици? Във време на икономическа криза и обществено-политически промени, когато важна роля играят технологиите и постоянната свързаност, тези въпроси отново излизат на преден план.

За философа и теоретика в сферата на медиите и технологиите Вилем Флусер, понятието "дом" е основополагащо, макар и по най-противоречивия начин. Онова, което възприемаме като наш дом "ни дава възможност да разпознаем света“, но едновременно с това ни пречи истински да го видим. "Неосъзнати навици" ни ограничават и не ни предоставят много възможности за промяна.

Промяната може да се осъществи, според Флусер – вероятно, когато нямаме друг избор – единствено когато се разграничим от навиците си и намерим себе си в нова, непозната среда. В наше време чувството за принадлежност предполага не само дом или родина, а също така се отнася и до множеството мрежи, който обитаваме и както и до градската среда, която все повече превъзпитаваме.

Изложбата Home/s цели да изследва понятието ‘дом’ чрез 17 творби на медийните изкуства от България, Гърция и Турция. Фокусирайки се върху език, общности и публично пространство, както и върху мрежи, технологии и алгоритми, участващите художници коментират настоящата действителност и повдигат нови въпроси. Как технологиите засягат и контролират навиците ни?

Как понятията миграция и мобилност са се променили през последните години? Базирани на лични спомени творби, както и групови проекти са представени заедно, за да стимулират диалог относно тази важна потребност да принадлежиш към съвременната епоха на мрежата.

Участващи художници: Фират Бингьол (Турция), Йоана Бузова (България), Ергин Чавушоглу (България), Макис Фарос (Гърция), Дзени Маркету, в сътрудничество с Марта Джанакопулу (Гръция/ САЩ), Medea Electronique (Гърция), Али Михарби (Турция), Владимир Митрев (България), NullPointerConstant (Гърция), Арсу Оскал & Калудия Коста Педерсен (Турция/ САЩ), Personal Cinema (Гърция), Ерика Скорти (Гърция), Райчо Станев (България), Озлем Сулак (Турция), Лина Теодору (Гърция), Хакан Топал (Турция), Боряна Венциславова (България)

Куратори: Дафне Драгона (Гърция), Катерина Гудзюли (Гърция)

Изложбата Home/s ще може да бъде видяна онлайн във виртуалното пространство на платформата ArtUP! от 11 октомври 2013 на goethe.de 

Изложбата Home/s ще се състои от 11 октомври до 17 ноември, 2013 в Музей Бенаки в Атина.

Home/s
11 октомври – 17 ноември, 2013,
Музей Бенаки, ул. Пиреос 138, Атина
Откриване: петък, 11 октомври, 20.00
Работно време: четвъртък, неделя: 10:00 - 18:00; петък, събота: 10:00 - 22:00

Паралелни събития
В рамките на изложбата Home/s, следните събития ще се проведат:

12 октомври, 2013, 17.00 – 21.00
Дзени Маркету / Марта Джанакопулу – Undoing Monuments: A Living Working Room,
Уъркшоп (след отворена покана за участие)
Музей Бенаки
Вход свободен

9 – 10 ноември, 2013
Арсу Оскал / Калудия Коста Педерсен – Gün, версия „Атина“
Уъркшоп (след отворена покана за участие)
Frown, 14 Ag. Eleousis str. & Protogenous, Monastiraki
Повече информация: www.frowntails.com
Вход свободен
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?