Следва

Гурме - Великите кълнове

Н като Неапол

Tайнствеността му те кара сам да откриваш скритите му качества - да разходиш новите си обувки по малките тесни улички, да посетиш...

All About Life преди 15 години

Поне веднъж в живота си трябва да видиш Неапол – защо да не бъде сега?!

Tайнствеността му те кара сам да откриваш скритите му качества - да разходиш новите си обувки по малките тесни улички, да посетиш най-прочутия музей на античното изкуство в Италия, да разгледаш ренесансовите и барокови дворци, да се страхуваш от евентуално избухване на вулкана Везувий, да изядеш истинска неаполитанска пица и още, и още - има какво да правиш в третия по големина след Рим и Милано град в Италия.

Голямото предимство на Неапол е живописното му разположение край Неаполитанския залив. Дълбокo врязан в сушата, заливът е уникално красив и адски обширен. Там се намира и второто по важност след Генуа пристанище. Това е и центърът на Неапол. Не пропускай да разгледаш морския аквариум!

Жълто-оранжевите сгради и яркото слънце, които запълват града, са именно уникалността му – това, което няма останалата част на Италия.

Неапол (на гръцки nea polis – нов град) е смятан за театър под открито небе. Изригващият вулкан, всяващ ужас, хаотично движение и непоносим шум, подобни на случващото се днес, гледано отстрани може да се определи като комедия, но за действащите близо 1 милион лица, т.е. населението на Неапол, със сигурност е истинска трагедия.

Във вътрешността си, на 36 метра под повърхността от пепел и лава, Неапол крие проходи, стигащи до обширни пещери, които са служили за скривалище от жестоките нападения през Втората световна война.
 

В старата част на Неапол животът е доста звучен – непрекъснато се чуват песни и китари. Фактът е обясним – все пак това е родният град на великия Енрико Карузо (един от най-бележитите тенори в операта). Друго лице, което свързваме с този италиански град, е на София Шиколоне, по-позната като Лорен.

Историята на Неапол е дълга, интересна и затова свидетелстват множеството паметници по улиците и площадите. Триумфалната арка, дворецът „Каподимонте”, който днес е национален музей и галерия на изящните изкуства, ботаническата градина, театър „Сан Карло”, старата крепост с кулите, фонтаните са малка част от Неапол. Той пази енергията на вулкана Везувий, историята на хилядолетното си съществуване и заряда на зелените паркове и части по пристанището.

Да не пропускаме и типичните пици и „пасташута” (макарони) - неаполитанците първи измислят почти всички тестени изделия, с които днес Италия е известна по света. Как да не опиташ паста в сърцето на създателя й?! Това не е проблем, тъй като повечето ресторанти в Неапол като например "Триумфо", "Ла Сакрестия" и др. предлагат типичната храна, но не забравяй да си направиш резервация!

"Виж Неапол и умри!" – тълкувай го, както искаш: да те превземе необятността на града, да видиш красивата местност Умри, недалеч от града или просто, че това е нещото, което задължително трябва да направиш през смисления си живот.

Приятно пътуване!

More from View Sofia

More All About Life

Наречи го грил майстор и ще ти приготвя наденички цял живот

All About Life преди 14 часа

Привет, онлайн читателю. Аз съм Камен и вече 10 години съм призван да бъда истински грил майстор на приятелската ми компания. Ако трябва да бъда честен, тази титла изобщо не ми тежи и изобщо не ми е трудно да се подвизавам на това поприще. Но защо това е така - ще разбереш след минутка.

Кучето е мое! Споделеното попечителство над любимците след развода

All About Life преди 3 дни

Когато се омъжих, най-накрая разбрах какво е безусловната любов - благодарение на моя булдог. Бях безнадеждно отдадена на това пухкаво, набръчкано кученце, откакто го взехме у дома месец след сватбата ни. Всичко, което правеше Чарли, ме радваше: мърдането на дупето му, начина, по който се плъзга през кухнята, за да облизва трохите по пода, настойчивостта му да гризе стените на апартамента ни.