Следва

Transform Today - Едно ABSOLUT предизвикателство за личността и таланта

10 храни, които подпомагат изгарянето на мазнини

Да, звучи сякаш е прекалено хубаво, за да е истина. Но действително съществуват храни, стимулиращи... 

Health преди 10 години

Да, звучи сякаш е прекалено хубаво, за да е истина. Но действително съществуват храни, стимулиращи метаболизма, атакуват хормоните, които задържат мазнини и елиминират токсините. Но има едно условие: някои от тези храни трябва да бъдат консумирани в чиста диета, за да могат да свършат своите чудеса. Да, един цял ден прекаран в ядене на фаст фууд не може да бъде компенсиран от няколко здравословни хапки от тези храни.

Броколи

Кой да знае, че храната може да „разговаря” с мастните клетки? Именно това прави специално вещество в броколите, наречено фитохранителен сулфорафан. Той стимулира ензим, който от своя страна „казва” да се горят мазнини. Новият хранителен дипломат.

Лесни рецепти: Броколи соте с лайм и чили; смесете броколи и сладка италианска наденица; смесете броколи със зехтин, мента, лимонов сок и кедрови ядки.

Авокадо

Няма причина да се страхуваме от мазнините в авокадото, тъй като действително то изгаря мазнините тройно по-силно. Мононенаситените мазнини в авокадото стимулират изгарянето на мазнини в клетките. Също така изключват и хормоните, отговарящи за складирането на мазнина. Вместо това забърза метаболизма като защитава клетките от свободните радикали. Дайте гуакамолето насам!

Лесни рецепти: Хапнете половин авокадо с резен домат и морска сол за скоростна закуска; добавете го към салата от спанак и зелен фасул, или си направете смути от кокосово мляко и канела.

Бразилски орех

Подминаването на тези ядки в супермаркета официално приключи. Те са малки, но горят мазнините. Стимулират метаболизма и унищожават токсини, които иначе биха се складирали в тялото ви като мастни натрупвания и биха се превърнали в целулит.

Лесни рецепти: Яжте ги между храненията, пийте мляко от бразилски орех с ванилия и кардамон, или го добавете към плодова салата от манго, папая и цитруси.

Семена Чиа

Пълни с омега 3, протеини и фибри, тези малки семена потискат апетита и задействат метаболизма, посредством стимулирането на глюкагона, един от хормоните, които гори мазнините в тялото ни. Трябва да престоят 15 минути във вода, докато се уголемят до 10 пъти от първоначалния си размер. Също както при пълнозърнестите продукти, колкото по-голямо е семето, толкова по-бързо стомахът ще се почувства сит.

Лесни рецепти: Направете пудинг от семена чия като ги накиснете в бадемово мляко, а след това ги смесите в блендер със сурови бадеми, кокосово мляко и ананас, и воала имате десерт ала пина колада; или пък просто изяжте един енергиен бар с чия семена.

Дива сьомга

Няма как да направим плочки от ядене (нуждаем се от кардио и коремни преси), но за сметка на това редовната консумация на сьомга намалява мазнините в областта на корема. Омега 3 мастните киселини в сьомгата помагат за инсулиновата чувствителност, която пък намалява сантиметрите около талията. Хапването на дива сьомга забързва и метаболизма.

Лесни рецепти: Добавете я към салата от рукола и розов грейпфрут, или опитайте пушена сьомга с копър и горчица.

Стриди

Те са спасението, когато се налага да се храним навън. Освен че са бедни на калории (само 50 в 6 стриди), те са и най-диетичният източник на цинк, който намалява апетита и желанието за калорийни бомби в ПМС.

Лесни рецепти: Изяжте няколко стриди в заведението с малко лимон и сос табаско.

Кокосово олио

Не всички диетични мазнини са еднакви. Кокосовото олио е богато на специални мазнини, които приоритетно се използват от организма като енергия, а не се складират като мастни клетки. Скорошно проучване сочи, че има спад в нивото на мазнини в областта на талията след 16 седмици употреба на кокосово олио вместо зехтин. Това не означава изцяло изключване на зехтина от менюто, тъй като и той има своите достойнства. Вместо това използвайте кокосово олио за готвене и зехтин за салати.

Канела

Тази ароматна подправка подпомага глюкозата да достигне по-бързо до клетките, така че инсулинът, отговорен за складирането на мазнини, няма много работа за вършене. Важно: Изяждането на кифла с канела не се брои. Трябва да консумирате поне четвърт чаена лъжица канела, за да може да се възползвате от качествата й да гори мазнини.

Лесни рецепти: Добавете канела към смути от ванилия, направете пудинг от семена чиа, ябълки и канела, или наръсете канела върху киноа, малини и лешници.

Кафе

Сигурни бяхме, че има причина толкова да обича сутрешната си доза кофеин! Кафето стимулира производството на адреналин, който пък изпраща съобщение до мастните клетки да горят енергията си. Когато пием кафе 20 минути преди тренировка, то ви помага да тренирате по-интензивно. Ключът е да го пиете тъмно и чисто, тъй като млякото не помага особено на качествата му да гори енергия. А и ако пием повече от чаша на ден, това може да попречи на регулацията на инсулина в тялото, хормонът, отговорен за складирането на мазнините.  

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.