Следва

Haute Goth

Кой кой е в модата днес?: Том Брауни

Ако модният подиум единодушно трябваше да излъчи носител на приза: “Най-нестандартен дизайнер на...

All fashion преди 10 години

Ако модният подиум единодушно трябваше да излъчи носител на приза: “Най-нестандартен дизайнер на десетилетието”, то със сигурност наградата щеше да отиде в ръцете на моделиера Том Брауни.

Том Брауни е американски моден дизайнер, който създава мъжко и дамско облекло за своята собствена едноименна модна марка. Известен е с начина, по който презентира новите си колекции – странно, нестандартно, нелогично, дори нелепо.

За себе си Том споделя: “Никога не съм обичал учебната система. Някои хора обичаха да изпълняват стриктно учебните задачи, което е чудесно, но лично аз ненавиждах училището.”

И наистина първоначално е трудно е да си представим дизайнера като проблемно дете, защото визията му точно наподобява безупречен ученик – със сива вратовръзка, вълнена жилетка и прилежна прическа.

Том Брауни неведнъж е говорил откровено относно своята дързост на модния подиум и ексцентричните препратки в моделите си.


“Не приемайте модните ми провокации буквално. Този сезон в съзнанието ми се въртеше мисълта за една лудница с типичните бели плочки и усмирителни ризи. Мисля, че е много по-интересно да се вдъхновявам от тези сюжети, които се въртят в главата ми, отколкото да правя проучвания кое би се харесало и кое би се наложило като тенденция.”


Thom Browne пролет-лято 2013

Припомняме, че в предишни свои колекции той е представял модели, носещи опашки като на русалки от пайети, които са излизали от ковчези и са танцували по подиума. Така че наистина от него би могло да се очаква неочакваното.


Thom Browne пролет-лято 2013

Без значение колко абсурдно и екстравагантно би могло да изглежда всяко негово модно шоу, запазената му марка, всъщност, е вплитането на претенциозните му модни решения в действителността.



Том Брауни умело може да смесва фантазиите си с традиционните порядки и определено го прави успешно.

“Някои хора си мислят, че моите ревюта имат за цел единствено да шокират и скандализират, но истината е, че именно тази провокация придава нов облик на всеки класически сив костюм. Безсмислено е всяка колекция да представя едни и същи обикновени сако и панталон. Но презентирани чрез нова концепция и идея, те вече не излгеждат като онези от миналия сезон, а са съвсем нови.”, споделя дизайнерът.

И наистина е така. Факт е, че през последните 10 години, той въобще не е променял кройките, моделите и дизайна на дрехите си и те продължават да се продават успешно.

На практика облеклото винаги е едно и също, сменя се единствено начинът му на презентиране и призмата, през която го виждаме в ревютата.



Въпреки това, моделиерът с нескрита радост споделя, че много от странните му приумици за подиума се котират от потребителите на бранда му и в ежедневието и градската мода.



Извън нестандартния му начин на мислене, Том Брауни всъщност е привърженик на традиционните облекла: “Обичам провокативната страна на моите колекции, но също така харесвам класиката - по-опростените и семпли модели”.

Нещото, което може да го накара да се усмихне и да се почувства приятно, е, ако види хора, облечени със сака, поли или панталони на неговия лейбъл.
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 1 ден

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.