Следва

Кое е това момиче?

„Йерма” от Федерико Гарсия Лорка

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни...

Events преди 10 години

Институт Сервантес-София и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” Балчик, с подкрепата на Университетски театър - НБУ представят спектакъла „Йерма“ по едноименна пиеса на Федерико Гарсия Лорка.

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни сценични изкуства. Средствата на традиционния театър се използват едновременно с импровизационни, танцови и движенчески актьорски техники.

В изграждането на сценичната среда присъстват дигитални технологии и светлинни ефекти. Желанието за постигане на абсолютно лично щастие и личностна реализация, въпреки канона на обществото са основната линия на конфликта в спектакъла. Липсата на споделена любов създава условия за главния персонаж , Йерма, да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия.

Спектакъла е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.

Представлението е част от т. нар. селска трилогия на Лорка. Първият спектакъл “Домът на Бернарда Алба“ бе реализиран през 2011-та година, а вторият - „Кървава сватба” бе реализиран през 2012-та година.

В пиесите на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации.



Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.

постановка Николай Младенов
хореография Петя Попова
сценография и костюми Георги Батилов
музика Георги Арнаудов
видео Смилен Савов
аудио обработка Боян Христов

Участват
Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов
Алумни от НБУ, Департамент „Театър”

Премиерата на „Йерма” предстои на 31 октомври от 18:30ч. в И Университетския театър на Нов български университет. Представлението ще се играе веднъж месечно в периода ноември - юни 2014г.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.