Следва

Double Trouble - Сладкото розово палто

30 под 30: Дизайнерите, които променят модата

Модата винаги е била абонирана за младите и свежите, които са и най-ценните в...

All fashion преди 10 години

Модата винаги е била абонирана за младите и свежите, които са и най-ценната инвестиция в този бранш. Ако 40-те са новите 50, а 30те - новите 40, то никак не се изненадваме, че повечето „променящи играта” фешън дизайнери са не по-стари от моделите, които се разхождат на дефилетата им. От Olivier Rousteing, който причини медийна истерия, когато беше назначен за ръководител на Balmain само на 25, до еднакво гръкми и достойни имена, зад които не бихте предположили, че стои едно лице без бръчки.

Тук са най-талантливите дизайнери, на които все още им предстои да навършат зрелите 30 години:

1. Esteban Cortázar (29)



На 17 години Кортасар става най-младият дизайнер, показал колекцията си на модната седмица в Ню Йорк, а на 23 вече е назначен за креативен директор на парижката модна къща Emmanuel Ungaro. С малки спорове и трудности, като споделяне на позицията си с Линдзи Лоън, се получава нещо като „всяко зло за добро” и Кортасар вече има две проектирани капсулни колекции за Net-A-Porter, пълни със структурирани, вдъхновени от спортната визия сатенени и стреч рокли.

2. Dion Lee (27)



Австралийският дизайнер Дион Ли покорява модата като събира в едно изкуство и наука. Пролет 2014 е неговият дебютен сезон в Лондон, където зашеметява критиците със своите архитектурни силуети и технологична сила. Неговата колекция Пролет 2013 използва геотермална топлина, която картографира горещите зони на тялото от двете страни на плата, а след като топлината се понижи, дрехите получават 3D форма.

3. Olivier Rousteing (27)



Когато Кристофър Декарнин си тръгва наперено от Balmain през 2009, 25-годишният Рустинг бива доведен като негов заместник. Както се оказва, визията на дизайнера за марката е не по-малко впечатляваща от неговите убийствени скули. След четири години на кормилото на френския бранд, той въвежда великолепните силуети Balmain, като едновременно с това доказа, че гащеризоните и пачуърк деним роклиte могат да бъдат секси.

4. Jérôme Lamaar (27)



Жером започwа кариерата си като стажант в масовия лейбъл Baby Phat на 15-годишна възраст, като става главен дизайнер само три години по-късно. В новата му линия 5:31 Jérôme, наред с елеганти стрийт визии като „дънките на гаджето” с шипове от камъни Swarovski, влизат и по-ежедневни дрехи като лъскави кожени скейтърски поли и копринени анораци.

5. Barbara Casasola (29)



Изморили ли сте се от тенденцията на блещукащите детайли? Не? Ами и ние не сме, макар че е хубаво да имаме алтернатива. Барбара Касасола е с бразилски корени лондонски дизайнер, който позказва колекциите си в Сао Паоло и Париж откакто стартира през 2011. Но докато тя обикаля много, нейната естетика се счита за уверена и дръзка в изтънчеността си. Тя е за момичета, които излизат на партита и не носят бални рокли.

6. Yang Li (25)



Положителната страна да се преместиш от Пекин в заспал град като Пърт на 10 години е, че може стилът ти да се повлияе от неща като скейтинг и баскетбол. Янг Ли прекарва десетилетие в Пърт, правейки точно това (и очевидно почти нищо друго), преди да учи в Central Saint Martins и да стажува при Раф Симънс. Дрехите му смесват модерни субкултури с олд скуул модернистки техники, вдъхновени от дизайнери като Helmut Lang.

7. Katie Ermilio (27)



Като внучка на личния стилист на Грейс Кели, на Кейти елегантността й е в кръвта. Но не бъдете строги - тя също се постарава здраво като стажант в редакцията на Vogue, откъдето и започва да проектира собствените си рокли, с които ходи на работа. Със стартирането на собствена й линия от коктейлни и булчински тоалети тя грабва изисканото окото на Barney’s и влиза още зелена в модната индустрия.

8. Sally LaPointe (28)



Звездата на Сали ЛаПуант изгрява в една експоненциална крива, тъй като тя буквално се забива в светлината на прожекторите покрай Лейди Гага през 2011 година. Но тя не е само яростно футуристично насочена - в новата си колекция, вдъхновена от разпада на декоративните цветя, включва преливащ се текстил и романтични форми, в които момичетата ще искат да се носят както сега, така и през 2050 година.

9. Pedro Lourenco (22)



Бразилският дизайнер Педро Луренсо стартира първата си колекция на Парижката седмица на модата и получава категорично признание от критиците, когато е само на 19. Сега, "в дълбока старост", на 23, за него все още силно и заслужено се шуми и говори. Техниката и технологиите влияят много на неговата работа, която включва авиаторски ризи и бомбър блейзър хибридни якета.

10. Mary Kate Olsen и Ashley Olsen (27)



Няма да ви отегчаваме с представяне. The Row успя да преобрази етикета „актриса, превърнала се в дизайнер”. И докато ние скоро няма да се разделяме с 34 хиляди долара за една чанта, можем да се сдобием и инвестираме в дрехи, които ще ни послужат в дългосрочен план. В The Row бихме изглеждали добре както сега, така и на 70. Което е и голямото постижение на сладките близначки.

11. Kaelen Haworth (25)



Родената в Торонто с превъзходен нюйоркски успех Кейлен Хауърт се мести в САЩ, за да учи в Парсънс, и показва първата си колекция в Ню Йорк само седем месеца след завършването си. Три години по-късно името й е известно сред местните „готини хора”, които харесват нейната "интересно секси" естетика - включително DJ Hannah Bronfman, с която Хауърд проектира вдъхновена от Coachella капсулна колекция, напълно лишена от деним и шапки с пера.

12. Rosie Assoulin (28)



Имаме доверие в преценката на блогърката от The Man Repeller толкова, колкото и в нейната приятелка и нововъзникващ дизайнер. Пролетната колекция за 2014 на Роузи Асулин е изключително уверенa за талантливо момиче, което отлага стартирането на собствена си линия в продължение на години.

13. Alexander Wang (29)



Успешният 29-годишен дизайнер показва своята женска ready to wear колекция на модата в Ню Йорк през 2007-ма и пристига на главната позиция във френската Balenciaga само 5 години по-късно. С неговите доста смело изрязани боти, за да бъде учтив към работата на предшественика си в модната къща - Никола Геские, Уанг по-скоро е избран да изследва корените на Balenciaga, вместо да се впуска в ърбан преобразявания. И доказа, че заслужава своя вундеркиндски и либерален поглед над процеса на колекциите.

14. Thomas Tait (26)



Томас Тейт е само на 21, когато се дипломира с магистърска степен от Central Saint Martins (най-младият човек успял да го направи), на същата възраст като Ив Сен Лоран, когато е назначен за главен креативен дизайнер на Dior през 1957 година. Изненадващото е, че за колекциите му не се шуми толкова, колкото трябва. Но докато Тейт тихо използва своите хипермодерни, спортно вдъхновени колекции с финес, няма да мине много време, преди светът да забележи неговия върховен талант.

15. Carly Cushnie and Michelle Ochs (28)



Cushnie et Ochs е сътрудничество между Карли Кушни и Мишел Ош. През 2007 печелят второ място на конкурса на Parsons „Дизайнер на годината”, съответно оглавяват марката през 2008 г., или веднага след дипломирането си. През същата година изключително успешно продават пролетната си колекция 2009 г. в Bergdorf Goodman и взимат наградата на Ecco Domani Found Award. Те са безспорните кралици на пикантните срезове по дрехите.

16. Christopher Esber (26)



Кристофър Есбер е част от новата вълна австралийски дизайнери, които доказват, че в тази страна модата не се ограничава до плажни рокли и бански костюми. Есбер взима тазгодишната награда Australian Woolmark, следвайки стъпките на носителя й за 2012 - Дион Ли. Неговата победителка - жилетка от вата с камуфлажна текстура, показва щателния му подход към шивашките и текстилни изделия. През 2012-та приема поканата да покаже колекцията си на New York Fashion Week.

17. Mary Katrantzou (29)



Една от най-ярките изгряващи звезди в Лондон, известна с хиперсмелите си проекти, които ласкаят силуета и щурмуват очите. Нейните дигитални принтове са вдъхновени от шишенца на парфюми, портретни рисунки, интериори и съвсем наскоро - от обувки.

18. Christian Siriano (27)



Тъй като става най-младият победител на Project Runway през 2008 г., едноименната му марка се превръща в един от най-важните елементи в календара на New York Fashion Week. Въпреки че е известен с вечерните си роклите за червения килим, Сирано доказва, че е способен също така да създава момичешки безгрижен лукс.

19. Darlene Okpo и Lizzy Okpo (26, 23)



Сестрите Дарлийн и Лизи кръщават марката си на името на баща си Уилям Окпо, който е нигерийски имигрант в САЩ. Родени в Бронкс и израснали в Стейтън Айлънд, техните леко андрогенни фигури и закачливи детайли са пропити изцяло със стила на готиния Ню Йорк.

20. Mathieu Mirano (22)



Мирано поддържа тенденции, които той нарича „краен лукс”. Неговият клиент е скъп, сложен и има око за детайли от висшата мода. Върхът на най-новата му колекция е парти рокля, която има позлатени паунови пера, украсени с истински розови листенца - сръчност, за която се изисква повече от 300 часа време. Не е трудно да се разбере защо броим Лейди Гага и Кейти Пери като негови фенове.

21. Jonathan Simkhai (28)



Местният нюйоркчанин Джонатан Симкай бе един от най-забележителните дизайнери миналия месец по време на MADE Fashion Week. Той е известен с унисекс дрехите, графичните щампи и сложните трикотажни плетки, които са превърнати в рокли с пачуърк кожа и които са носени през 60-те на лондонските улици. Сега същите дрехи се виждат и в централен Ню Йорк. Симкай е член на CFDA програмата (Моден Инкубатор) за развитие на бизнеса, предназначен за подпомагане на новото поколение модните дизайнери в Ню Йорк.

22. Misha Nonoo (26)



Ако дрехите на Миша Нону бяха хора, ние бихме искали да им бъдем най-добрите приятели. Те са светли, сладки, готини и винаги с добре подбрани аксесоари. Този сезон Нону отбелязва първото си шоу на New York Fashion Week, въпреки че за последните три години тя натрупва завиден брой фенове.

23. J.W. Anderson (28)



Андерсън създава своята пижама с пейсли принт през 2011, когато е само на 26, стартирайки пейсли манията, която прихващат по-късно и Preen, Etro и Balenciaga. Неговата колекция Пролет 2014 е една от открояващите се през седмицата на модата в Лондон, а освен всичко това, от LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton не само решават да инвестират в JW Anderson, но и го правят творческия директор на Loewe.

24. Michael Lo Sordo



Главен готвач, превърнал се в дизайнер, е нещо, което рядко се случва, но австралиецът Майкъл Ло Сордо докосва модата със същата точност, както преди това и храната. През 2012 г. той печели австралийската награда Quantas Spirit of Youth и получава едногодишно менторство в Zimmermann заради директния му подход към секси изтънчеността.

25. Michael van der Ham (28)



Още един дипломирал се в Central Saint Martin с агресивен подход към принтовете и деконструкцията. Ван дер Хам проектира с експериментален дух и ярки щампи тъкани и цветове, но неговото момиче някак винаги остава изключително семпло. Колекция му Пролет 2014 е първата, която светът вижда след излизането му от ръководството на Fashion East’s Lulu Kennedy, които първи забелязват таланта му.

26. Azede Jean-Pierre (23)



Бившата Ralph Rucci и Ohne Titel стажантка Азед Жан-Пиер има само две колекции, но вече е доказала себе си като един хамелеон. За Есен 2013 г. 23-годишната модистка бива вдъхновена от анатомията на един бръмбар, който е пренесен на хлъзгава гладка кожа и трикотаж, докато Пролет 2014 е колоритна, градска, белязана от някои доста големи заоблени подгъви. Нямаме търпение да видим какво ще извади от торбата с изненади за следващия сезон.

27. Minju Kim (27)



Южнокорейският дизайнер Минжу Ким скоро бе обявена за победител на 2013 в Design Award на H&M. Ким учи при Walter Van Beirendonck и Dirk Van Saene (членове на авангардната школа Antwerp Six) в престижната белгийска Royal Academy of Fine Arts. Печелившата й колекция показва игриво сливане на гигантски форми и причудлив текстил.

28. Simone Rocha (27)



Родената в Дъблин Роша учи в Националния колеж по изкуство и дизайн в Дъблин преди да влезе в Central Saint Martins в Лондон. Дебютът й е през 2010 г. на Fashion East и само година по-късно френския концептуален бутик Colette я избират за есенната им колекция, която показват на витрина по време Couture седмицата в Париж.

29. Ava Hama и Nolan Bellavance (23, 27)



Ава и Нолън се събират над един чифт розови платформи на Acne. Белаванс забелязва Хама в Парсънс, където и двамата са трансферни студенти, съюзяват се и решават заедно да споделят естетиката си. Техните леки и луксозни облекла се продават ексклузивно в онлайн магазина на Opening Ceremony.

30. Katharine Polk (29)



Стилистът, превърнал се в дизайнер, Катарин Полк, посочва Катрин Хепбърн и Бианка Джагър като вдъхновители на нюйоркската й марка Houghton. Със сигурност виждаме повече от една нишка на вечния безгрижен лукс в нейната работа, но женствените шоута са и основната причина, поради която Лили Колинс и Селина Гомез са нейни заклети фенове.
 

More All fashion