Следва

Студентската окупация на Софийски университет - Четири редакторски мнения

9 сутрешни навика, които ще ни помогнат да отслабнем

Почти всеки от нас има определени ритуали, които извършва всеки ден, по едно и също време. Някои от...

Health преди 10 години

Почти всеки от нас има определени ритуали, които извършва всеки ден, по едно и също време. Някои от тях са полезни за здравето, други - не толкова. Ще разкажем за 9 сутрешни навици, които помагат в борбата с излишните килограми.

След събуждане, не трябва да скачаме веднага от леглото - особено ако имаме хипотония или обратното, кръвното налягане често се повишава от рязкото ставане и е способно да провокира спазъм на кръвоносните съдове на главния мозък, което може да допринесе за възникване на главоболие.

За да не си развалим предстоящия ден, след като се събудим, може да направим няколко прости упражнения. Например, легнали по гръб да протегнем ръцете си максимално нагоре, а краката - максимално надолу. Друго просто упражнение: легнали по корем да поставим ръце на леглото и да повдигнем леко тялото, огъвайки гърба. Само за три минути ще прогоним съня и със сигурност ще станем от леглото в добро настроение.

Вода на празен стомах



Препоръката да се пие вода 30 минути преди хранене доста ни е омръзнала и няма човек, който да не знае, че това намалява апетита и спомага за намаляване чувството на глад. Струва ни се, че сутрин не се налага да потискаме апетита (някои изобщо не изпитват глад), тогава къде е логиката в този съвет? Според американския гастроентеролог, Maila Picco, ако сутрин редовно пием поне половин чаша топла вода на гладно, може да забравим за проблемите с храносмилането - червата ще се почистват буквално "под час", което е от съществено значение за доброто здраве и успешната борба с излишните килограми. Важна подробност: за да се гарантира максимален ефект, водата се нагрява в микровълнова фурна (около 15-20 секунди) и се добавя 1 чаена лъжичка овесени трици.

Светлина в стаята



През последните години учените са на мнение, че липсата на светлина сутрин, както и излишъкът й вечер, "нарушава" нашите биологичните цикли, стимулирайки производството на хормона на глада - грелин. Така че в края на есента, когато не разполагаме с достатъчно слънчева светлина, наличието на ярка светлина в стаята, след като се събудим, ще ни накара да излезем от инертното състояние и ще стимулира обмяната на веществата.

Разходка с кучето преди закуска (или няколко прости кардио упражнения)



Ако направим една тренировка преди закуска, тялото ни ще бъде принудено да използва своите енергийни ресурси за производството на енергия. Това е чудесно за тези, които искат да намалят количеството на подкожна мастна тъкан.

Не е нужно да губим много време в тренировки. Hай-добрият вариант в сутрешните часове е леката 15 минутна гимнастика (подходящи са стандартните упражнения: клекове, коремни преси, лицеви опори, махове с краката). Чудесен вариант е бързата разходка с кучето - добра алтернатива на монотонните кардио упражнения.

Подходяща музика за нашите упражнения



За да изгорим повече калории по време на сутрешната тренировка (или разходка) е добре да сложим в нашия смартфон няколко мотивиращи песни. Подходящи са всякакви мелодии в по-бързи темпове, или тези, при които сме готови да танцуваме цяла нощ. Според фитнес експерти, най-добре се създава навик за тренировка с няколко любими песни, а не когато се променя музика на всяко занимание. По този начин, в рамките на 2-3 седмици, при първите звуци на фитнес мелодията тялото ни автоматично ще превключи към режим на активно потребление на енергия.

Комбинация от източници на сложни въглехидрати с фибри и протеинови продукти



За това какво да се яде на закуска, са написани много статии. Най-често авторите препоръчват пълнозърнеста каша (най-добрите източници са сложните въглехидрати с фибри, които помагат да се създаде усещане за ситост) или нещо протеиново - яйца, извара (белтъчините се справят отлично с глада). В действителност, сутрин трябва да се ядат както белтъчни храни, така и източници на сложни въглехидрати и фибри - каши, плодове и зеленчуци. Целият смисъл е в нашата физиология: въглехидратите ни зареждат с енергия, стимулирайки работата на мозъка, а протеините удължават и засилват усещането за ситост. Затова най-добрият вариант за закуска - това е малка купичка овесена каша, плюс 100 гр. ниско маслено меко сирене или извара - 150-200 грама и 2 ръжени филийки хляб с маруля. Такава закуска ще излезе средно 300-350 калории.

Билков чай



Отварата от листа френско грозде или боровинки ще допълни по-добре закуската ни от кафето или черния чай, особено ако сме склонни към образуването на т.нар. сутрешни отоци. Отварата от тези растения стимулира лимфния оток, извежда бързо излишните течности от организма и в същото време укрепва имунната система. Ако не можем да се събудим без любимата напитка с кофеин, тогава може да изпием кафето веднага след като отидем на работа.

Обяд



Ако искаме да отслабнем, не трябва да мързелуваме, а да си приготвим от вечерта подходяща храна за диетичен обяд (например, пилешки гърди с кафяв ориз) и на сутринта да вземем своята кутия с обяда. Ако не сме успели от вечерта да си запечем месо или да сварим гарнитура към него, по време на сутрешната закуска може да приготвим елда в микровълновата печка (отнема само 8-10 минути) и да сварим пилешки гърди, нарязани на малки парченца - това ще намали времето за приготвянето им до 10-15 мин. Домашно приготвения обяд ще ни позволи да контролираме калориите.

Зъбна хигиена



Невероятно, но факт, според проучване, публикувано в Journal of Dental Research, предизвикващите кариес и заболявания на устната кухина бактерии от вида Selenomonas noxia може да предизвикат и увеличаване на теглото. Така че е важно след закуската да си почистим зъбите, като отделим 3-5 минути и изплакнем устата си със специален разтвор.

ВАЖНО!

Не е задължително да правим всички неща от списъка. По-лесно ще ни бъде ако си поставим за задача да изработим най-малко 3-4 здравословни навика (които ще ни бъде лесно да изпълняваме "автоматично") и да ги спазваме всеки ден. За всичките 10 едва ли ще имаме достатъчно време и усилия.

В края на краищата, важно е да се храним балансирано. Полезните навици само ще допълнят умереното в калорийно отношение хранене.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.