Следва

Треска за tomboy

Моят стил от 9 до 5 – Лилия Стaмболова от списание EVA

Тя е колоритна. Обожава цветовете, музиката, а любовта към театъра, изложбите, сцената- изкуството...

All fashion преди 10 години

Тя е колоритна. Обожава цветовете, музиката, а любовта към театъра, изложбите, сцената - изкуството въобще, пренася и в работата си. Описва живота си с „Пурпурна роза от Кайро“ на Уди Алън, а ние спокойно можем да я наречем гражданин на Европа. Тя е Лилия Стамболова, редактор Култура на списание Ева. И именно с нея стартираме новата ни страхотна рубрика "Моят стил от 9 до 5", в която ще ви срещаме с всякакви хора с всякакви интересни и динамични професии, и в която героите ще ни разкриват от своите малки ежедневни правила как да изглеждат и да се чувстват добре, вършейки онова, което обичат.

Лилия завършва българска филология и журналистика. От 6 години можете да я срещнете по коридорите на редакцията на Ева. За работата си казва, че е влюбена в нея и й е дала шанса да срещне почти всички хора, които са й били интересни: Монсерат Кабайе, Pink, Ерос Рамацоти, Патрисия Каас, чиято биография „Сянката на гласа ми“ превежда, Виктор Пасков, Слави Трифонов, Бойко Борисов и много други.

Опознава себе си и разбира пълно аспектите на живота чрез любознателността си, която я отвежда на курсове по кино в Париж, фън шуй, италиански, курс за жени лидери в гражданското общество в Израел, workshop в Йоркширската телевизия.

Пъстрата личност на Лили предполага и пъстър гардероб, в който надникнахме с любопитство, разгадахме посланията на аксесоарите и бижутата й, всяко от които има своята история. 



V.S. Не можем да не отбележим, че палтото, с което си облечена, е жестоко! 
Л. С. Това палто има интересна история. Един ден в офиса ни влезе модната редакторка на Ева, Лиляна Гергишанова, тя е от хората с невероятен вкус, родена е да открива хубавото, и Го носеше. Беше го купила за себе си от един винтидж магазин. Когато го видях, толкова меко бежово, от естествена кожа, бях като хипнотизирана, тръгнах след нея и й казах: „Сваляй! Това е мое“. И наистина, когато го премерих, сякаш ми застана. Винаги съм искала такова, но никога не съм си харесвала. Платих го с хонорара от едно интервю с Деян Донков.



V.S. А тази фантастична туника?
Л. С. Тази дреха ми носи едно особено усещане за Флоренция. Там е моето място, където се чувствам като „аз“. 
Бях там заедно с моя приятелка на курс по италиански. От квартирата ни се виждаше покривът на къщата на Данте, а когато гледахме от прозореца, чужденците ни снимаха и мислиха, че сме местни. Беше супер. Туниката е с ренесансов принт и кореспондира с този спомен, с ангелите на Микеланджело, изобщо с изкуството.



V.S. Забелязвам, че в гардероба ти могат да бъдат открити принтове?
Л. С.
Тази комбинация, така както я виждате (с джинсите, жилетката и туниката), се получи много ненадейно. Бях в Лозенец и влязох в един магазин, където си харесах дънките. Продавачката ми предложи и топа, но когато го видях, изобщо не ми хареса. Тя обаче настоя да го премеря и наистина - застанаха си двете неща много добре.

Жилетката е Battibaleno. Тази комбинация на работа нося обикновено с балеринки. В последните години екстремно минах на ниски обувки.



V.S. Имаш ли SOS аутфит?
Л. С.
Да. Точно тази лилава туника - артистична е, с нея бях, когато взимах интервюто на Патрисия Каас. Имам и една бяла риза с дантела, която бих комбинирала с ленен панталон, с черна пола, с черен панталон - универсална е.

V.S. А как решаваш как да изглеждаш днес?
Л. С.
Избирам облеклото си предната вечер според срещите, които имам.

V.S. Твоите непреходни тенденции?
Л. С.
Много харесвам палтата на MaxMara - елегантни са. Симпатизирам на Galliano, на драматизма на Vivienne Westwood, на елегантността в Armani и Chanel. От българските марки фаворити са ми Dika и Capasca, с ретро френския си шик.



V.S. Имаш много интересни бижута и от казаното до тук очаквам да са обвързани с интересна история.
Л. С. Едно лято бях на гости в Италия, в една уникално красивата вила - „Villa Biener”, на художници. И знаете италианците колко са романтични... Мой приятел ми подари колието. То носи духа на Италия.



Това е най-любимото ми бижу от всички. Рожба на минимализма, отново свързано с пътуване, този път в Париж през 2011г. Парадоксалното е, че е дело на японска дизайнерка. Съставлява конче с червен кръг като японското знаме, но кръгът е обвит в брилянти. Напомня ми за един ден, за едни прекрасни печени кестени и за един залез.

V.S. Имаме едно предизвикателство за теб - когато ти назовем сезон, кажи ни за дрехата от твоя гардероб, с която го асоциираш.
Лятото
е синя рокля, дълга до глезените, с цепка и копченца от гърба до средата на дупето. Може да напише книга за това през какво е преминала. Тя е дрехата за всичко и всякъде - подходящо е да бъде съчетана с токчета, както и с кецове, за коктейл привечер и за разходка по плажа.
Пролетта е зелен тренч, зелено като ябълка или по-скоро като маруля, което никога не нося през есента.
Есента - любим сезон. Кафяви дънки, като нес кафе и обувки от велур или набук. Тази комбинация ми прави референция към мекота, кадифе, уют.
Зимата е синьо-кафяво палто Max Danieli на цветя. То олицетворява руския двор. Харесва ми да го съчетавам с дървен гердан, което не винаги се възприема добре в редакцията ни, но пък е точно за моята подредена душа.



V.S. Ти назова не само дрехите, но и цветовете им. Tези ли са преобладаващите в гардероба ти.
Л. С.
Както казах, много обичам кафяво и бежово. Обичам и зеленото, но това което свети, блести, мирише на трева, току-що напоена от ранната сутрешна лятна роса. Обичам и бялото - то е като душата ми.

Имам и моите буквално златни периоди, в които се ориентирам към лъскавото. И червеното - фаворит ми е яркото, особено като акцент, който предпочитам през зимата.





V.S. Разкажи ни за червените акценти...
Л. С.
Червеното трио е шапка, обувки, чанта. През пролетта бях в предаването „На кафе“, за да представя новия ни брой. Тогавашният декор на студиото беше улица с магазинчета, а на едно от тях подредени обувки. Погледът ми се спря на червените. Бяхме заедно зад кулисите с Кремена Халваджиян и й прошепнах, че са много красиви. Попита ме кой номер обувки нося и докато бяхме в ефир тя изтича и ги взе. Част са от личната й колекция, правени в Италия по неин дизайн. И просто така ми ги подари.

Шапката, тя е френски шик. Купих я от Париж, но я забравих във влака. Бях много тъжна. Търсих я по много магазини, когато случайно, по време на същото това пътуване, влязох в един и я видях. Беше слязла от влака и ме чакаше.



V.S. На какво ухаеш, когато си на работа?
Л. С.
Ароматът, който спокойно мога да нарека „максимално аз“, е Bright crystal на Versace. Ползвам го от около 7 години. Имам периоди на пауза, както в случая с парфюма на Elie Saab, но винаги се връщам към Bright crystal.
Харесвам парфюмите и на Serge Lutens, особено Rahat Loukoum, от напълно естествени етерични масла, без алкохол. Това е ухание с история.





V.S. Какви са тези красиви неща, които ни показваш - чантата и огледалцето.
Л. С. Огледалце, огледалце (смее се)… е подарък от моя приятелка. Специално е, защото е „много аз“. Притежава красивия детайл, а по повод на това ще си позволя да цитирам Андрей Баташов, който в едно интервю ми каза: „Господ е в детайла“.Чантата от пури пък е ръчна изработка от Малдивите. Купих си я от един винтидж магазин на малките 5-те кьошета.

V.S. И тъй като явно доста пазаруваш, трябва да попитаме имаш ли си шопинг концепция или действаш на мига?
Л. С.
Мога дълго време да не пазарувам, но дойде ли пристъпът на гладните дни, става страшно. Влизам в магазините и всичко ми харесва. Вече се опитвам преди да предприема покупката да си представя поне 2-3 съчетания с моите неща.

V.S. Имаш ли дреха в гардероба си, чиито възможности наскро си преоткрила?
Л. С. Имам една рокля - подарък от приятелка, която в началото ми се стори екстравагантна. Съставлява бежово трико, отгоре с пагони на раменете, което само по себе си ми допадна, и сиво-черна кожа отдолу. В последствие открих чара й.

V.S. Спомена пагони. Какво е отношението ти към този елемент на дрехата?
Л. С.
Любими са ми елементите на френските облекла от 19- ти век- пагони, генералски мундири, ширити.

V.S. Нещото, което никога не би облякла?
Л. С.
Анцунг. Когато излязоха дънките на мода ми отне 10 години, за да ги възприема. Може и с анцунга да стане така, но все още не мога да почувствам това облекло.




Козметичният must-have - гелът за очи Chanel Hydra Beauty Gel Yeux

V.S. Въпреки това пътешествие, което направихме из гардероба ти, как ще опишеш стила си?

Л. С. Харесвам 30-те години в модата, елегантните неща и артистизма. Много обичам и костюмите. Стилът ми се изменя плавно, но романтиката в него е константа. Харесва ми силно женственото.

V.S. Каква е последната ти покупка?
Л. С.
Червена, винено червена, копринена блуза.

V.S. Модата е…
Л. С.
Начин на живот.

V.S. А последният ти проект на работа?
Л. С.
Подготвям много интересен материал за следващия ни брой за Дървен град в Сърбия.

V.S. И нещо за финал…
Л. С.
Един приятел наскоро ми каза мисъл, която ми хареса, но аз ще я рафинирам от упрека и ще оставя само: „Хубаво е да живееш“.
 

More All fashion