Следва

Една нощ с Мадона

Роман и Даша – портрет в милиарди

В новия брой на EGO Борис Костадинов те въвежда в интимния свят на руския милиардер Роман Абрамович...

Лица преди 15 години

В новия брой на EGO Борис Костадинов те въвежда в интимния свят на руския милиардер Роман Абрамович, част от който е 26-годишната Дария Жукова, Даша.

Преди няколко години се заговори за неочаквания бум сред руските олигарси, свързан с колекционирането на изкуство. Познавачи разказват как всичко се е променило „само за една нощ”.

Преди това най-богатите руснаци даваха парите си за луксозни къщи по света, яхти, самолети и свръхбутикови бижута. В един момент те осъзнаха, че най-престижното е да бъдеш колекционер. Те спряха да се задоволяват с евтини копия на импресионисти, с които кичеха спалните си, и започнаха да купуват наистина качествено съвременно изкуство.

Днес руснаците са основни играчи сред колекционерите на световния арт пазар. Скоро дойде ред и на най-коментирания руски милиардер – Роман Абрамович. От собственик на футболен клуб той бавно, но невъзвратимо се превръща в колекционер. Не е трудно да си представим, че зад новата му страст стои жена – енигматичната Даря Жукова, или просто Даша.

Мащабните планове на собственика на Челси са фокусирани изцяло около неговата 26-годишна любов Даря Жукова. След като се появи тя в живота на Роман, футболът не е вече онази страст, която беше преди.

Разбира се, Роман иска да печели, и ще насърчава своите играчи от първия до последния съдийски сигнал. И все пак, докато сините се опитват да влязат в историята с най-големия мач за английския футбол от 1966 насам, мислите на Роман може би ще се реят отвъд стадиона Лужники, към едно историческо място в Москва. Там, на една автобусна спирка от ерата на Съветския съюз, Даша ще даде старт на своята кариера като голям играч в света на изкуството. Там тя започва да строи най-новата галерия в Русия.

Съвсем наскоро Абрамович бе разконспириран като мистериозния купувач на два шедьовъра – Триптих на Франсис Бейкън, който му струва 43 милиона лири стерлинги, и Спящата надзирателка от Люсиен Фройд за 17,2 милиона лири. Тези нови придобивки и новото начинание на Даша едва ли са случайни.

Мегамилиардерът успя да спечели признание и почит като собственик на футболния клуб. Но, както той знае, колекционерството и меценатството над голямото изкуство може да му придаде блясъка на безсмъртието. Даша, разбира се, е движещата сила на новата ориентация на Роман. Той може да е един от най-богатите мъже на света със състояние от 11 милиарда лири стерлинги, но младата и космополитна красавица му отвори вратите пред един свят, който бедното сираче от отдалечения руски петролен град не си е представяло.

Все пак нищо не е безболезнено. Дори и днес Роман не се чувства съвсем на мястото си сред изтънчените приятели на Даша, които са галеристи, куратори и музейни експерти. Роман понякога е толкова сконфузен, че дори не се появи на търга на Sotheby’s в Москва.
Всичко се случило преди няколко седмици в луксозното селище Барвиха, в покрайнините на столицата. Барвиха е място, което не е за прекалените морализатори. Днес то е арената на руската представа за joie de vivre. Това е игралното поле на пазаруващия руски елит.

В миналото съветските управници са построили своите дачи на това място, разположено в края на гъста борова гора. Сега селцето, освен дачите, приютява най-ексклузивните и скъпи марки - Lamborghini, Tiffany, Bugatti, Gucci и Armani – всички те са тук, заедно с Harley-Davidson и още дузина световно признати марки. Между известните имена присъства и най-известната аукционна къща Sotheby’s.

Алекс Ротър, наскоро оглавил отдела за съвременно изкуство на аукционната къща в Ню Йорк, посети Барвиха в края на април с агресивни предложения към портфейлите на новите руски милиардери. Тогава Ротър дал прием за 500 човека, където ги прикотквал с ограничен показ на повече от 40 творби, сред които работи на Деймиън Хърст, Анди Уорхол и Джеф Кунс. Той не е взел Триптиха на Бейкън със себе си, но по това време не е имало и нужда от това.

Най-голямата придобивка за Ротър била тази, че си осигурил присъствието на Даря Жукова и се е надявал и Роман Абрамович да присъства заедно с нея, но не било съдено... Според един от присъстващите на партито Даша през цялото време на приема очаквала някого. Тя дълго разговаряла по мобилния си телефон и всички очаквали появата на олигарха. Въпреки че Абрамович така и не се появява, две седмици по-късно той купува звездата на нюйоркската колекция на Sotheby’s – Триптиха на Бейкън.

Неизбежно остава впечатлението, че точно Даша е повлияла на тази покупка, както и за другата скорошна придобивка на Роман – картината на Фройд.

Защо той пропуска така безцеремонно приема на Ротър? Сигурно защото, както казахме, Роман никога не се е чувствал твърде комфортно сред хора, считани за свръхизтънчени и поклонници на изкуството. Не трябва да забравяме, че неговият бизнес започва от щанд на московския пазар. Той познава отлично уличния език на Москва. Може да се договаря с футболни агенти, мениджъри на фирми, както и с други олигарси, но разреденият въздух на супершикозния свят на изкуството може да го накара да се задъхва от недостиг на по-земен и по-опростен кислород.

Това лято ще е и събитието на годината - Даша ще отвори в Москва своя Център за съвременна култура. Ейми Уайнхаус е наета да пее на откриването срещу непотвърдената сума от един милион паунда. Даша е вляла и доста други пари в проекта.

Центърът, наричан ССС Москва, ще се помещава в бивше автобусно депо, построено през 1926 от знаменития руски архитект Константин Мелников. Гаражът е по свой начин произведение на изкуството. Даша съвсем предвидливо е наела Моли Дент-Брокелхърст като съкоординатор на проекта. Г-жа Дент-Брокелхърст е сред хората с най-сериозни връзки в света на британското изкуство. Достатъчно е да споменем, че е агент на култовия Деймиън Хърст и е бивш експерт по съвременно изкуство и импресионизъм на Sotheby’s. Другият важен съветник на Даша е сър Никълъс Серота от Тейт.

Галерията на Даша ще бъде открита с ретроспективна изложба на руския художник Иля Кабаков и неговата съпруга Емилия. Кабаков е бащата на соц арта и е основна фигура в съвременното руско и американско изкуство.

Никой не може да каже с точност колко струва визията на Даша за нова, първокласна арт галерия, но не си мислете, че Роман плаща цялата сметка. Самата Даша влага много от собствените си средства, които никак не са незначителни. Тя е нещо съвсем различно от предходните жени в живота на Абрамович. Първата му съпруга Олга все още обитава неприветлива малка стая под наем, която някога е споделяла с все още бъдещия милиардер. Втората му съпруга Ирина е просто стюардеса.

Даша обаче притежава голямо собствено състояние. Баща й Александър Жуков е петролен магнат. Двете с приятелката си от училището в Лос Анджелис Кристина Танг, дъщеря на Дейвид Танг, основават модния лейбъл Kova&T. Начинанието е успешно и Даша няма търпение да разшири своя бизнес. Тя е финансово независима, принадлежи към новите златни деца на Русия, които са неотменно богати, видели са свят и са пътували къде ли не.

За разлика от Роман Абрамович, Даша е въведена в света на интелектуалците от най-ранна възраст. Майка й Йелена се разделя с баща й, когато Даша е на 10 години. Йелена е специалист по клетъчна и молекулярна биология. Тя взима дъщеря си със себе си в Америка, за да започнат нов живот. След кратък период в Хюстън, Тексас, Йелена си спечелва преподавателски пост в Калифорнийския университет. Даша изкарва диплома по литература и се премества в Лондон да учи медицина. Но бизнес успехите й я отвеждат отново в Лос Анджелис, където е базирана нейната компания.

В Лондон обкръжението й включва имена като Андрю Лойд Уебър и лорд Фреди Уиндзор. Една от нейните най-близки приятелки е Полина Дерипаска, съпруга на най-богатия човек в Русия – алуминиевия магнат Олег Дерипаска. Олег и Роман са близки от години и приятелството на жените в техния живот следва логично. В действителност две години по-възрастната Полина е била вдъхновение за младата Даша.

Полина е учила в Милфийлд. Въпреки че нейният съпруг притежава лично богатство, много по-голямо и от това на Абрамович, тя никога не е спирала да работи. Именно тя основава издателската къща FMG, която издава едни от най-популярните списания в Русия. Напоследък тя и Даша работят над интернет базиран бизнес. Но страстта на Даша си остава изкуството. Според източник, близък до проекта ССС Москва, тя е решена да превърне новата си галерия в място с влияние не само в Москва, но и на международната сцена.Всичко това е голяма революция за Роман. До неотдавна собственикът на Челси възлагаше на майстора на фалшификати Даниел Донде да му рисува копия на Ван Гог и Густав Климт за 1500 паунда бройката. Сега си купува оригинали за милиони.
Според изказване на Даша тя иска да има деца и да срещне мъжа, с когото да бъде истински щастлива. Засега Роман изглежда идеалният кандидат, но никой не знае дали това ще продължи дълго.

Новите инвестиции в изкуство, които направи Абрамович, може би са предназначени да облагородят стените на новостроящия му дом за 150 милиона паунда на Лаундсскуеър, близо до лондонската улица Sloane Street в Найтсбридж. Той е закупил осем съседни имота и има планове да ги превърне в едно огромно жилище. Със сигурност това ще бъде най-скъпата къща, строена някога във Великобритания.
Но дали Даша ще я сподели с него? Тя притежава луксозен апартамент за 1,5 милиона паунда на Kensington Church Street или живее в дома на майка си в Лос Анджелис, когато е в града, за да движи бизнеса си с Kova&T.

Роман е на 41 години. Той може и да не бърза да пристъпи към трети брак, но както отбелязва първата му съпруга Олга, цитирайки руска поговорка: „Когато се появят първите сиви коси на мъжа, дяволът в него също се събужда.”

В юлския брой на списание EGO чети това и още:
Ив Сен Лоран - Вечният чар на модата; Сеньора Бреаторе - Елизабета Грегорачи е един от най-известните модели на бански, които ще показва по-често на ултралуксозната яхта на Флавио Бреаторе след сватбата си с него;

И още, и още...

More from View Sofia

More Лица