Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 4 - 10 ноември

Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди

По случай 200-годишнината от рождението на Верди, любителите на италианската мелодрама и...

Music преди 10 години

По случай 200-годишнината от рождението на Верди, любителите на италианската мелодрама и по-специално на италианския композитор ще могат да прекарат един „Италиански уикенд с оперите на Джузепе Верди“, на 2 и 3 ноември 2013 в Доходно здание, в рамките на Есенния салон на изкуствата в Русе. В програмата са включени прожекциите на три филма: „Набуко“, „Риголето в Мантуа“ и „Травиата в Париж“.

„Набуко“ е историческо видео, заснето на живо в Операта в Пиаченца през 2004 г. Негов режисьор е Даниел Орен, а в представлението участват оркестърът на Фондация Тосканини и хорът на Операта в Пиаченца, както и танцовата формация от акробати SONICS.

„Риголето в Мантуа“ е също заснет на живо, по идея на продуцента Андреа Андерман, който, заедно с RAI-PRIX ITALIA, поднесе на световната публика атмосферата на операта на Джузепе Верди на живо от местата и във времето, описани в либретото, спазвайки ритъма на действието такъв, какъвто е бил замислен от авторите му. Филмът е на режисьора Марко Белокио, с участието на Пласидо Доминго, който за първи път изпълнява ролята на Риголето. Оператор е носителят на Оскар Виторио Стораро. Свири Националният симфоничен оркестър на RAI под диригентската палка на Маестро Зубин Мета.

„Травиата в Париж“ е телевизионен запис, който е бил излъчен на живо в деня на постановката на операта на Джузепе Верди, разказваща за любовта между Виолета Валери и Алфредо Жермон, пресъздадена спазвайки часовете и местата, на които се развива действието в оригинал.

Многобройни и далечни една от друга са локациите и следователно изпълнението на проекта е наложило използването на авангардна техника. Четирите места, на които се развива действието са: хотел Boisgelin (понастоящем седалище на италианското посолство) през първо действие; Hameau de la Reine (местност, построена от кралица Мария Антоанета във Версай) през второ действие; Petit Palais през трето и остров Saint Louis за четвърто действие. Филмът печели наградата EMMY, както и PRIX ITALIA 2001.

Събитието се организира от Община Русе, съвместно с Италианския културен институт в София и участва в инициативата „Русе – Европейска столица на културата 2019“.

Вход свободен.

 

More from View Sofia

More Music