Следва

Никол Кидман и Кийт Ърбън поддържат тръпката си с мръсни снимки и есемеси

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 4 - 10 ноември

За пореден път "Пощенска кутия за приказки" събира почитателите на добрите истории. На 6 ноември от 19:00 ч. в столичния Sofia Live Club ще бъде представена темата "Игра на думи"...

Events преди 10 години

ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ
Кога: 6 ноември
Къде:
Sofia Live CLub

За пореден път "Пощенска кутия за приказки" събира почитателите на добрите истории. На 6 ноември от 19:00 ч. в столичния Sofia Live Club ще бъде представена темата "Игра на думи".

В предстоящото четене участие ще вземат Камен Воденичаров, Кирил Христов, Емил Джасим, Драго Симеонов, Елена Петрова, Александър Митрев, Алиса Атанасова, Свилен Ноев (ОСТАВА), Любен Дилов-син, дуото Йоана Мирчева и Тео Чепилов.

Вяра, любов и уиски
Кога: от 1-ви ноември
Къде:
по кината



Режисьор: Кристина Николова

Млада българка се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага и обречената любов с Вал.




"Аз и ти като в картина на Шагал" от Мирослава Кацарова
Кога: 6 ноември
Къде:
Студио 5



На 6 ноември от 19 часа в Студио 5 (НДК) вечерта ще премине под мотото "Аз и ти като в картина на Шагал". Мирослава Кацарова ще изпълни за вас оригинални, авторски песни от двата й студийни албума.

Към тях ще прибави и някои съвременни бразилски композиции, които ще изпее на португалски език.

На сцената до нея ще са Мирослав Турийски, Веселин Веселинов Еко, Христо Йоцов.

АСТ Фестивал за свободен театър
Кога: 7-10 ноември
Къде: Клуб на хорото (подлеза на Хилтън и НДК), пл. Св. Неделя, Работилница Трансформатори (Университет по архитектура)



Тази година АСТ продуцира три перформативни акции в рамките на фестивала. Обявихме конкурс за идеен проект под мотото "Добавяне на стойност". Получихме доста интересни предложения, помислихме, поспорихме и накрая журито реши - трите акции, които можете да видите само по време на АСТ Фестивал за свободен театър са:

07 ноември

„Ето каква била работата“

Автор: Галина Борисова (идея и структурна композиция) и Тодор Стоянов (звук, светлина и музикална интервенция)

Къде: Клуб на хорото (подлеза на Хилтън и НДК)
В колко: 21:00 ч.

Можем ли да ядем и пием по осем часа на ден и да правим любов по осем часа на ден? От какво се състои човешкият живот? Обръщат ли се към Вас по фамилия? Какво казва съседа Ви по въпроса? За какво си говорите на вечеря? Това вашата история ли е? Какво вършите всеки ден, какво мислите за това, което вършите?

Да поговорим на вечеря с добро похапване и малко бъркотии.

08.11

„Бели Петна“

автор: Милена Станойевич

Къде: в градска среда, пл. Св. Неделя
В колко: 18:30 ч.

Да провокираш и предизвикаш себе си като артист – смело. Да направиш същото към една цяла артистична общност – доста дръзко. Да отидеш още по-далеч – нематериално културно наследство Бели петна.

Творчески екип:
Златна Михайлова, Ащон Ка, Милена Станойевич и всички творци действащи на/за независимата сцена, отговорили на изпратената покана за участие в перформативната акция

09.11

„Нокаут“
автори Надежда Московска и Мирослав Йорданов
изпълнение на Владислав Георгиев

Къде: Работилница Трансформатори (Университет по архитектура)
В колко: 19:00 ч.

Докато участникът не бъде повален на земята и не може да се изправи със собствени сили. До пълна невъзможност да бъде продължен двубоят.

Международен фестивал на етнографския филм
Кога: 4-9 ноември
Къде: Ректората на Софийски университет

От 4 до 9 ноември за четвърта поредна година ще се проведе международният фестивал на етнографския филм, за да събере отново на едно място учени, изследователи и студенти, работещи в сферата на хуманитарните науки и визуалните изследвания.

Фестивалът на етнографския филм започна своето съществуване през есента на 2010 г., когато се проведе първото негово издание под заглавието "Фестивал на етнографския и антропологичен филм" (ФЕАФ, като тавтологията е съзнателно търсена). А година по-рано е поставено и началото на Сдружението за културни инициативи, което вече има няколко реализирани проекта, като един от тях е настоящият форум за визуална антропология.

Фестивалът няма състезателен характер, прави се с популяризаторска и образователна цел и вход свободен. Тази година ще бъдат показани над 20 продукции от Балканите, Мексико, Боливия, Португалия, Танзания и др., с които ще можете да се докоснете до традициите на гръцките нестинари, фестивала Марди Гра в Ню Орлиънс и поклонническите пътувания в Латинска Америка. Това, разбира се далеч няма да е всичко!

Международен фестивал на етнографския филм – София има удоволствието да покани всички желаещи за участие в панел „Младежки визуални проекти”. Очакваме вашата презентация или филм върху тема, която сте разработвали на теренна практика, по проект и представлява ваш професионален интерес.
Крайният срок за кандидатстване е 30 октомври 2013 г., като форма за участие може да изтеглите от ifefsofia.wordpress.com и да я изпратите на адрес [email protected].

Международен фестивал на етнографския филм – София се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Академично етноложко сдружение, катедра Етнология при СУ „Св. Климент Охридски” и подкрепата на Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски”, Университетски комплекс по хуманитаристика “Алма Матер”, Университетско издателство и печатница при Софийски университет и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Медийни партньори на фестивала са Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, сп. The Explorer и онлайн платформите Kulturbench.com и Akademika.bg.

kulturbench.com е официален медиен партньор на Международния фестивал на етнографския филм – София.
Повече за фестивала може да видите на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/InternationalFestivalOfEthnographicFilm 

Анна & Jared – откровен Live @ Studio 5
Кога: 5 ноември, 22 часа
Къде: Студио 5



Анна и Jared – усмихнатите лица от VIP Brother ще озарят сцената на Studio 5, вторник вечерта на 05-ти (ноември) от 22.00 ч. Дует в живота и на сцената, младата двойка ще ви поведе на музикално пътешествие от стилове. Гласът на Ани ще ви омае под звуците на китарата на Jared. Ще чуете смесица от соул, поп, фънк, хип-хоп и джаз от Нора Джоунс, през Джамирокоай та до Стиви Уондър… За концерта си в Studio 5 талантливите музиканти са подготвили „Авторски песни, както и кавъри на модерни парчета, но също така песни, които всички знаят и могат да пеят с нас”, казва семейство Cattoor, които в момента работят по вторият си самостоятелен албум.

А вие не забравяйте да резервирате местата си за един откровен Live с Анна и Jared, като само се обадите на тел: 02 / 963 12 54 или 0887 934 335. А ако желаете винаги да знаете какво се случва на сцената на Studio 5 следете програмата на клуба тук или станете наши приятели във Facebook: Studio 5* music club, защото музиката има значение.
Вход: 8 лв. 


R&B сензацията Райън Лесли се завръща в България

Кога: 6 ноември, 21 часа
Къде: НДК, зала 3



Номинираният за "Грами" музикант Райън Лесли ще зарадва българските си фенове с експлозивно шоу. 35-годишният изпълнител пристига с бандата си, а София е спирка от световното му турне Black Mozart. Звездата идва два дни преди най-бурното R&B и HIP-HOP парти за 2013-а година у нас.

През изминалото лято „мулти геният“ на R&B и hip hop музиката до толкова хареса страната ни по време на гостуването си за 5-годишнината на Symphonics, че се връща в края на турнето си за своите фенове именно у нас. При предишното си гостуване звездата засне своя нов клип тук, а сега възнамерява да кръсти една от новите си песни "София"

Билетите за предстоящия концерт, чиято организация е поверена на Symphonics Concerts съвместно с ветераните в жанра от Monster Hip Hop Party, са на цена от 30 лева на предварителна продажба и 35 лева в самия ден на събитието.





Концерт на японски звънчета с Belly Love
Кога: 7 ноември , 19 часа
Къде: Софийска градска художествена галерия 

В рамките на 24-ти Дни на японската култура в България, Посолство на Япония кани почитателите на източното изкуство и култура на концерт на звънчета в изпълнение на дамското дуо „Belly Love” от Япония. Уникалното творческо концертиране с 60 звънчета само с две ръце дава възможност не само да се създава музика, но е и завладяващо представление, което разкрива един нежен и наситен с много топлина иновативен музикален свят.

Дамското музикално дуо "Belly Love" на Айко Фуджие и Ерико Иноуе е създадено през 2007 г. Те изнасят концерти в цяла Япония като тази есен ще зарадват с нежната си музика публиката в София и Хасково.

Събитието ще се състои на 7 ноември 2013 г., от 19:00 ч., в Софийска градска художествена галерия на ул. „Ген. Гурко”1.

Вход с покани от посолството на Япония в рамките на работното време в делнични дни от 8:30 до 12:30 ч. и от 13:30 до 17:00 ч. (до изчерпване на количествата).




Салон на виното
Кога: 6-9 ноември
Къде: Интер Експо и конгресен център, София 



Международната специализирана изложба САЛОН НА ВИНОТО за дванадесети пореден път ще събере на едно място български и чуждестранни винопроизводители, които ще представят нови и традиционни продукти. Професионалисти и ценители ще имат възможност да се запознаят и дегустират елитни и качествени вина и спиртни напитки от най-висок клас, да присъстват на презентации на нови партиди и търговски марки с уникален вкус и аромат, да създадат делови партньорства.

Все повече български винопроизводители ежегодно участват в изложбата и демонстрират свои премиери и традиционни продукти.

Енолози и ценители ще имат възможността отново да се насладят на представените екзотични вина от Аржентина, Южна Африка, Италия и други държави.

Очакваме предстоящото издание на изложбата отново да привлече български и чуждестранни авторитетни винопроизводители, дистрибутори и търговци.

САЛОН НА ВИНОТО всяка година допринася за разширяване на пазара на българско вино в страната и чужбина, за повишаване на винената култура на българския потребител и популяризиране на виното сред неговите ценители.

САЛОН НА ВИНОТО посреща български и чуждестранни посетители – професионалисти и експерти от бранша, желаещи да активизират търговските отношения с настоящи партньори или да установят контакти с нови клиенти. 

Паралелно със САЛОН НА ВИНОТО в шестте зали на Интер Експо Център ще се проведат международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД & ДРИНК и специализираната изложба за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ.

Срещнете нови бизнес партньори и клиенти!
Заявете участие в САЛОН НА ВИНОТО ‘2013!

Картини на Мария Долорес Родригес - Лолес за пръв път в България, само в Studio 5
Кога:
8 ноември, 18:30 часа
Къде:
Студио 5



Родена е като Мария Долорес Родригес. Познават я под артистичния псевдоним Лолес. Платната й са ярки и пълни с живот, имат свежестта на родната йСаламанка и космополитността наМадрид, градът в който живее и работи повече от 30 години. Според експертите работите на художничката се отличават с изключителна жизненост и дори драматизмът в посланието им има оптимистично звучене, а живописната им стойност е забележителна. Лолес излага малко, тя е от артистите, които трудно правят изложби.

До сега в Мадрид е правила само 2 самостоятелни експозиции. За това пък картините й са пръснати и по 5-те континента като част от художествени колекции или като притежание на ценители. София е първият град, в който художничката излага по собствена инициатива. Тя твърди, че е съдба, защото от години изпитвала необяснимо желание да дойде в именно в България, въпреки че е обиколила Америка, Азия и Западна Европа. Преди година пътят наистина я довежда в страната ни, а София предизвиква у нея любов от пръв поглед и желание да ни покаже себе си и изкуството си в “Без рамки“.

Именно така Мария Родригес кръщава и изложбата си в Studio 5 Лолес – „Без рамки”. Тя ще бъде съпътствана със специално събитие на 08-ми ноември от 18.30 ч., когато художничката ще представи картините си и заедно с гостите ще нарисуват поредното, наситено с Живот платно и всичко това на фона на класическа испанска музика в изпълнение на пиано от самата Лолес.

Включете се и вие в тази палитра от бои и ноти като резервирате местата си на тел: 0887 934 335 или 02/ 963 12 54. А ако желаете да знаете винаги какво се случва в Studio 5 заповядайте тук или станете наши приятели във Facebook: Studio 5* music club, защото музиката и изкуството имат значение!  
Вход: 15 лв. 

„В гетото и навън”- изложба на лимитирани фотографии в подкрепа на изоставени деца.
Кога: 8 ноември, 18:30 часа
Къде: галерия „Артамонцев”


От 8 ноември от 18.30ч в галерия “Артамонцев”, ще бъде представена изложбата „В гетото и навън“ в подкрепа на изоставени бебета. Тя ще остане в галерията до 17 ноември, реализира се в помощ на фондация „За Нашите Деца“ и Международен Женски Клуб и е творческа инициатива на Елица Лингорски, която освен художник и творец е и доброволец към фондацията. Художничката ще представи поредица от лимитирани детски портрети и дигитални колажи като част от стойността на всяко закупено произведение ще бъде дарена за Семейна къща на фондация „За Нашите Деца“. Къщата е спасителен пристан за изоставени бебета, чиято единствена друга алтернатива е да попаднат в социален дом и да живеят лишени от родителски грижи. За децата в къщата се грижи истинско семейство, подкрепяно от социален работник, психолог, педагог, рехабилитатор и детегледачки, а престоят на малчуганите там е в рамките на няколко месеца, докато фондацията им намери постоянно и сигурно семейство – приемно или осиновително.

За създаването на изложбата, художничката е вдъхновена от каузите на фондация „За Нашите Деца“ и споделя:
„Бях провокирана от енергията на хората, които работят там и от неизчерпаемия тласък, с който постигат целите си. Когато разбрах за арт ателиетата, чрез които набират средства, си казах, “Ти си художник, ти можеш да направиш нещо.”

Вълнувам се за съдбата на децата, лишени от родителска грижа, разсъждавах върху темата за “гетото”, за ограниченията и безсилието на тези деца пред обстоятелствата, които предпоставят тяхното бъдеще. Фактът, че те не могат да напускат територията на институцията ме разтърси и накара да си представям какво изпитват, когато трябва да се сблъскат със света по неестествен начин. Цветовете на природата в тази изложба реферират до идеята за един непознат и странен свят.

Децата са равни и еднакво ценни, без значение дали растат в институция или в уюта на семейната среда. Те всички се смеят и плачат, радват се и са тъжни, те всички имат потенциал.
Надявам се чрез тази изложба, да бъдат набрани така необходимите средства за Семейна къща и колкото се може повече хора да се запознаят с фондацията и нейните цели.”


Част от средствата ще бъдат насочени и към проектите на благотворителната фондация към Международния Женски Клуб в гр. София. Желанието на Елица Лингорски е 25% от стойността на всяка картина да бъдат дарени тези две благотворителни цели.

Съчувствие към човека – Лиляна Дичева с юбилейна изложба 
Кога: 29 октомври-12 ноември
Къде: галерия „Сезони”



Изложбата „Съчувствие към човека” е творческият начин на художничката Лиляна Дичева да отпразнува своя 85-годишен юбилей. 21 непоказвани картини, вдъхновени от Човека в национален и общочовешки план, ще украсят стените в галерия „Сезони” на прехода между есента и зимата.

Лиляна Дичева е автор с млад дух, с дълбока мъдрост, с космически поглед към звездите и бъдещето, с проникновено съчувствие към човека и неговите болки, с разбиране и изтънчен вкус в изкуството и със завладяваща и силно авторска неподражаема култура на живописване. Художничката в истинския смисъл на думата живописва живота и хората в тяхната същност.

В „Съчувствие към човека” Лиляна извиква в нашите сетива вик за помощ – SOS за Човека, който днес е на заден план в изкуството. Тя отразява, а не разкрасява живота ни. Големите художници и композитори ги рисува като страдалци. Така е озаглавила и една от най-новите си работи - „Художници страдалци”. В едно от своите платна, художничката събира Верди и Вагнер в общо композиционно решение. Картината ще е в центъра на изложбата като символ в годината, в която честваме именитите композитори.

Изложбата на Лиляна Дичева, в която намират място и някои от нейните емблематични автопортрети, ще бъде открита на 29 октомври 2013 г., от 18:00 ч., в галерия „Сезони” в София, където ще остане до 12 ноември 2013 г.

Галерия Арте представя Владимир Морзоханов
Кога: 1-12 ноември, 18 часа
Къде: галеия Арте



Галерия Арте посвещава настоящата изложба на Деня на Народните будители и отбелязва 50-я юбилей на един от най-интригуващите и многолики творчески личности – Владимир Морзоханов. Мястото на Морзоханов в българската култура е твърде своеобразно и все още недостатъчно оценено.

Освен великолепен художник, той е съставител, преводач и илюстратор на изящните двуезични тома с поезия - "Самосъзнаваща душа" на Арсений Тарковски и "Небехранилище" на Осип Манделщам, четиво за ценители и естети. Този фин човек е по-известен като художник, макар че работи бавно и рядко прави самостоятелни изложби. Рисува изящни пейзажи, портрети, композиции и натюрморти или "натюрвив", както ги нарича посвоему.

Изложбата е опит да се представи възможно най-пълно личността на художника, преводача и за пръв път пред публика - на поета Владимир Морзоханов. Притежаващ ерудицията и чувствеността на творец, вдъхновен от гените на руската поезия, Морзоханов пише част от своите стихове докато работи върху поезията на Тарковски и Манделщам. Ощастливен с множество дарования, отдал се не само на стихията на живописта, но и на потоците на словото, Морзоханов ще Ви потопи в един позабравен свят, но изтънчен и многоплaстов като самия автор.

Европейски месец на фотографията София 2013 – второ експериментално издание
Кога: 1-30 ноември
Къде:




Европейския месец на фотографията в София през ноември, има като мисия да създаде една международна фотографска платформа за съвременна фотография в България, която да създаде една среда, позволяваща да се експериментира в различни аспекти. Една платформа за теоретична дискусия, както за презентацията на нови проекти, една платформа за фотографско изкуство от страната и света, където професионалните фотографи и раждащите се таланти, както и ентусиасти могат да опознаят и проучат днешната фотография.

Фотографията се е превърнала в изкуството на хората, едно занимание, които много практикуват но малко се отличават. Европейския месец на фотографията в София ни дава възможността да покажем днешното фотографско изкуство, което се създава в България и Европа. Това ни дава една форма за разговор отвъд думите в международния език на изображенията и ни позволява да създадем един фокус на сътрудничество за развитието на творческата ни общност. Нашата визия е да го превърнем в културно събитие което не просто предоставя изображенията за да ги гледаме, но предоставя изображения, които ни водят да оформим един нов начин на живот и един по добър свят.

Тази културна проява, лансирана преди тридесет години в Париж, сега се провежда в повечето европейски столици. Обикновено Европейският месец на фотографията е през ноември, на всеки две години /четни/ и се организира с общите усилия на културните институции и галериите. Всяко издание на Европейския месец на фотографията, понякога със специфична тематика, е повод да се представят десетки изложби, да се организират прожекции, срещи, конференции, дебати.

Програмата със събития може да видите тук: http://mephotosofia.wix.com/emps

 

През седмицата ще видим още:

Изложения:
Coolinar - събития, посветени на кулинарното изкуство и любовта към вкусната храна и напитки

Концерти:
Етюди в брашно - концерт на Точка БГ съвместно с мрежа Хлебни къщи

Премиери:
"Капитан Филипс"
"Играта на Ендър"
"Краят на света"

Арт събитие:
Арт Арена 2 в 1

Подробности за всичи останали събитията в града може да видите тук

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?