Следва

Vocal Fest 2013 представя магията на женския глас

Ново 20! Цвети Чендова за предстоящия албум, промените в живота и политиката

Тя е от изпълнителите, с отличителен почерк, отдадена на нестандартни проекти, но със сигурност най-разпознаваема заради типичния й ретро-поп стил с лек и неповторим джазов привкус...

Music преди 10 години

Винаги сме харесвали различния, но много приятен привкус, който тази чаровна брюнетка оставя след себе си. Тя е от изпълнителите с отличителен почерк, отдадена на нестандартни проекти, но със сигурност най-разпознаваема заради типичния й ретро-поп стил с лека и неповторима джазова нотка. Харесваме не само усещането, което ни носи, докато слушаме музиката й, но и нестандартното излъчване, което безспорно тя притежава.

И истината е, че тъкмо беше започнала да ни липсва нейната ексцентричност и в началото на месеца тя ни изненада с чисто нови песни. Представи ги блестящо в Първо Студио на БНР, провокира ни с оригиналното соул/хип-хоп звучене, с което ги беше разбъркала и ни зареди със смелостта си да експериментира.

Откраднахме малко от личното й време, за да разберем с подробности за всичко, което й се случва и вълнува напоследък. Зададохме 20 въпроса и получихме 20 искрени отговора от една смела жена, която носи името Цвети Чендова... 



V.S. Здравей, Цвети. Скоро чухме част от чисто новите ти парчета от албума "11", който ще излезе на пазара през 2014 г., какво те вдъхнови да ги направиш?
Ц: Досега сме записали само две от песните, а в началото на 2014 влизаме в студио за останалите 9. Първата песен, която ще представя през декември се казва "Tup, tup, you doom, doom", текстът и аранжиментът са вдъхновени от моя любов и от нещата, които съм изгубила и няма как да върна. Албумът е плод на всички емоции, чувства и мисли, които ме вълнуваха през изминалите 2 години. Те са много и различни, много радост, чудеса и тъга. Това съм аз. В случая изкуството разчете знаците на живота и ми помогна да опозная по-добре себе си.

V.S. Срещаш ли трудности при реализирането на албума?
Ц: Трудности винаги има, но това е част от интереса ми към музиката. Важното е какво имаш накрая!

V.S. Защо нарече албума "11"?
Ц: Албумът ще се казва "11", защото съм родена на 11.11 , защото от всички песни, които имам, единадесет си се разпознаха и според мен си отиват много, допълват се някакси, имат моята вълна и нито една не е излишна. Може и да променя мнението си за заглавието до 2014, не се знае!

V.S. Кои са музикантите, които взимат участие в този проект?
Ц:
До тук Koka Mass Jazz, Тони Златанов, Георги Тодоров, но числото ще се увеличи до към 20 до края на записите. Интересно би било тук да спомена, че музикален продуцент на албума ще бъде американец, продуцент на много известни изпълнители в Америка. По-подробно ще разказвам обаче, когато завършим албума.

V.S. Планираш ли видео на някоя от песните скоро?
Ц: Ще снимаме съвсем скоро видео към Tup, tup. Ще издам, че ще попушим доста! Лице в лице!

V.S. Чудехме се, има ли родни изпълнители, от които черпиш вдъхновение?
Ц: Не искам да изброявам, за да не забравя някой. Искам да направя песен с Wosh MC.

V.S. Каква е музиката, която слушаш, когато си сама вкъщи?

V.S. Как се променихте ти и музиката ти във времето?
Ц: Записах първата си песен през 2009. Мисля, че промяната в музиката ще започне сега. Аз със сигурност се промених, продължавам да се променям всеки ден, чувствам се по уверена, много ми е интересно и имам около 100 идеи, които искам да изпея.

V.S. А за какво никога не би пяла?
Ц: За чалготии в контекста на нашата действителност.

V.S. Мислила ли си, ако не се занимаваше с музика какво друго би правила?
Ц: Щях да бъда адвокат или архитект.

V.S. Мислиш ли, че световният музикален бизнес се развива в правилната посока?
Ц: Музикалният бизнес се развива правилно, според всички общоизвестни правила за бизнес. Друг е въпроса дали музиката се развива в правилната посока. Моят отговор е да! Има много нова музика, която ми харесва и ме вдъхновява.


Цветелина Чендова предстви предпремиерно 11-те нови песни от първия си самостоятелен албум "11" в Първо Студио на БНР

V.S. Какво правиш през свободното си време?
Ц: Основно пътувам, чета книги, уча някакви нови интересни за мен неща, спортувам, срещам се с приятели и познати, пием вино, готвя, разхождам се, фантазирам и т.н.

V.S. Какво ти предстои?
Ц: Записите на песните от албума "11" и надявам се много хубави преживявания.

V.S. Имаш ли човек до себе си, който да те подкрепя в начинанията?
Ц: Нямам никой до себе си в момента. Имам много приятели, които ме подкрепят.

V.S. Един малко по-личен въпрос, но все пак и той свързан с музиката... На каква музика обичаш да правиш секс?
Ц: Определено на Serge Gainsburg и David Bowie :) Зависи от много обстоятелства и милиони опции...

V.S. Нека рязко сменим темата. Ти си млад човек, какво е мнението ти за протестите и окупациите на университетите? Ще се промени ли нещо?
Ц: Аз ходя на протестите винаги, когато мога. Още от първият ден. Не мога да търпя тази действителност и правя всичко, което е по силите ми, за да я променям. Опитвам се всеки ден, като отстоявам всичко в което вярвам, без да мисля за последствията. Не мога да прогнозирам какво ще се промени и кога, но това, което се случва има огромно значение и заряд. Съдбата ни зависи от нас, от това каква е нашата самоинициатива всеки ден. Нищо не е наготово и спуснато отгоре. Много съм щастлива, че студентите показаха характер! Много!

 V.S. Какъв трансперант би вдигнал пред парламента?
Ц: Вдигам тялото си всеки път, когато съм там...така се оказа след последните събития. Иначе първата песен, с която започнах този албум преди 2 години се казва Break a wall. Тогава нямаше такива нагласи, но аз винаги съм се чувствала ненамясто в българското общество. Винаги съм искала хората да изразяват мислите и чувствата си по ясно и смело.



V.S. Ако имаше възможност каква суперсила би избрала да притежаваш?
Ц: Хахах! Никога не съм се замисляла, но искам да летя! Сънувала съм как летя и помня как летях, няма по хубаво нещо!

V.S. Какъв е най-големият ти порок?
Ц: Много са! Всичко за което се сетиш! Но може би това, че понякога изглеждам високомерна и дръпната. Това е маска обаче.

V.S. Кой е твоят лек против спокойствие?
Ц: Аз съм си лек. Знам как и да съм спокойна, и как не! Но себе си не се препоръчвам! Мечтайте! И не спирайте до там, след това следва най-интересното!

V.S. Продължаваме да мечтаем и много ти благодарим, че ни отдели време за това интервю! Успех!
 

 

More from View Sofia

More Music