Следва

Майли Сайръс скандализира с джойнт в ръка, докато получаваше награда MTV

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Изграждането на произведенията чрез нанасяне на отделни различни текстури, провокира и приканва зрителя, към едно по-внимателно вглеждане в картините, като по този начин той постепенно или внезапно открива закодираните емоции, символи и послания.

Culture преди 10 години

DiVino.Taste - форум на българското вино

Кога: 16-17 ноември, 10 часа
Къде: Централен военен клуб

DiVino.Taste е форум на българското вино. Изложение на българските винопроизводители и дегустация на качествените български вина, където ще намерите богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. Професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, крайни клиенти. Най-подходящото място за среща на виненото общество в България с водещи световни експерти. Потенциално най-успешният формат за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство.

Първото издание на DiVino.Taste през 2011 безспорно се превърна в най-големия форум за българско вино, организиран до момента. Изложението събра 37 от най-добрите български винопроизводители,които представиха свои отбрани вина пред близо 3000 гости. Посетителите имаха удоволствието да се запознаят отблизо с концепцията и философията на избите и лично се увериха в качеството на техните вина.

Второто издание на форумът се състоя на 17 и 18 ноември 2012 и събра 38 от най-успешните изби, които предлагат продукцията си на винения пазар у нас. Тогава изложението събра повече от 3000 посетители, които имаха възможността да дегустират над 250 от най- добрите и качествени вина от всички региони на страната.

През 2013 г. DiVino.Taste ще се състои на 16 и 17 ноември в зала 6 на НДК. 

Повече информация, както и програмата може да видите тук 





VULGAR BULGAR

Кога: 13 ноември, 21 часа
Къде: бар RockIT

Тази сряда, 13 ноември, столичния бар RockIT ще е домакин на първият рожден ден на любимците VULGAR BULGAR наложили се като най-добрата трибют банда на PANTERA у нас.

Освен, че отново ще отдаде почит на една от най-влиятелните групи в тежката музика – PANTERA, пресъздавайки класики като “Cemetery Gates”, “Walk”, “This Love”, “Cowboys From Hell”, “Mouth For War”, “Hollow”, “5 Minutes Alone” и др.този път в репертоара за вечерта за първи път официално ще присъства и “Decimation” - първото авторско парче на групата. За него и плановете на бандата ще чуем по време на самото празненство от фронтмена Ник Попов познат ни и като вокал на друга любима формация Обратен Ефект. Останалите „рожденици” са Иво Пешев – китара (SKITNICKS); Атанас Пангев – бас и Милен Иванчев – барабани (BASTARDOLOMEY, SKITNICKS).

Вход: 6 лв.
 




Островът на съкровищата - от Кен Лудвиг

Кога: 17 ноември, 11 часа
Къде: Младежки театър "Иван Бинев"

Великолепната драматизация на Кен Лудвиг на класическия роман на Робърт Луис Стивънсън получава на сцената на Младежкия театър впечатляваща плът и визия и наистина предизвиква полет на въображението у децата и събужда мечтите на по-възрастните.

Наричан суперпродукция, приключенски екшън или философска притча за израстването от дете до възрастен - "Островът на съкровищата" е спектакъл за цялото семейство. Подарете си едно незабравимо пътуване - назад към детството, там, където мечтите се сбъдват, там, където няма ограничения - нито географски, нито морални, там, където всички искаме да бъдем - на територията на фантазията, която ни позволява всичко. Спектакълът не се препоръчва за деца под 7 г.




Седмица, посветена на белгийската култура

Кога: 10-17 ноември, 11 часа
Къде: Младежки театър "Иван Бинев"

От 10 до 17 ноември в София ще се проведат Дните на Белгия в България под надслов „Fun, Food and Fashion“. Ежегодното събитие води началото си от 2006 г. и е ключов форум за поощряването на връзките между България и Белгия в бизнеса, изкуството и кулинарията. Организатор е Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“ и Посолството на Белгия в гр. София. За пореден път програмата ще изненадва и впечатлява с интересна мозайка от събития, уловили различни проявления и постижения на белгийския национален дух.

 Дните на „Fun, Food and Fashion“ включват ексклузивно модно ревю на белгийска текстилнат марка „Caroline Biss”, прожекции на неми филми от началото на 20-ти век и безплатен класически концерт в зала „България“ с белгийското дуо ЗЕТА.
Уникален макет на самолет, който се движи със соларна енергия, който е в България благодарение на подкрепата на Солвей, ще бъде изложен във фоайето на хотел „Хилтън София“.

Кулинарията, която е традиционен акцент в рамките на дните. През цялата седмица в Пикадили ще се продават белгийски продукти, които не се намират у нас като кафяви и сиви скариди от Северно море, уникална шоколадова паста Спекулос и редки видове белгийска бира.

Официалното откриване на Дните на Белгия е на 11 ноември в хотел „Хилтън София“, когато по традиция ще бъде връчена бизнес наградата Primus Inter Pares ("Пръв сред Равни"). За пета поредна година конкурса събра множество номинации, но само най-добрите от тях ще бъдат почетени по време на празничния прием за откриването. Участниците в конкурса се състезаваха с проекти в областта на корпоративната социална отговорност, а най-успешните кандидатури получиха отлични оценки от експертното жури. Наградата е предоставена с любезното съдействие на „Солвей Соди“ по случай 150-та годишнина на международната химическа група „Солвей“. 

„Fun, Food and Fashion“ 10-17 ноември:

Богата програма на форума започва още в неделя с прожекция на неми филми от началото на 20-ти век, предоставени от белгийската кралска синематека. Музикалната културна част ще бъде представена от Dzeta, дуо за класическа музика в състав Aude Miller (цигулка) и Geoffrey Baptiste (пиано), които ще изнесат концерт в зала „България“.

Тазгодишните Дни на Белгия в България предлагат силен моден акцент с мащабно модно ревю по случай 50-та годишнина на текстилната белгийска марка „Caroline Biss”. Събитието се организира от дъщерните фирми „Легия“ АД и „Валина“ АД. На ревюто ще бъдат представени най-новите модели от водещите модни марки „Bellerose“ (детска мода), „Caroline Biss“ (дамска мода) и модели висша мода на марката „A.F. Vandevorst“.

От 7 до 13 ноември само в магазините от верига „Пикадили“ ще можете да закупите автентични белгийски продукти: скариди от Северно море, белгийски хляб с тъмна бира по традицонна рецепта, уникална торта „Белгия“ в цветовете на националния флаг на страната, както и три вида чийзкейк от новата серия „Velvet“.

И този път неподражаемата белгийска кулинария ще се представи в целия си блясък на тематична вечеря, която ще се приготви със съдействието на професионалистите от ресторант „Таланти“ в гр. София.

През цялата седмица ресторант „Сезони“ в хотел „Хилтън София“ ще сервира избрана селекция от традиционна белгийски ястия.

Подробната програма можете да намерите на интернет страницата www.bblbg.com .

Със своята нестандартна и разнообразна програма Дните на Белгия в България ще добавят цветен щрих към наситената панорама от есенни културни събития в столицата.



 

Цветелина Михайлова "Преди и след"

Кога: 5-19 ноември, 11 часа
Къде: Галерия "Париж"

На пети ноември 2013 г. в галерия „Париж“ ще се открие изложбата „Преди и след“ на художничката Цветелина Максимова. Авторката ще представи своите абстрактни живописни творби, които са високо оценени както от публиката, така и от критиката на различни български и международни форуми.

Цветелина Максимова споделя теорията, че изразяването на чисто емоционалното състояние е възможно единствено в безпредметната, нефигуративна живопис. Нейните творби въздействат както чрез смелото използване на различни фактури и материали, така и чрез една фина естетика на цветовите хармонии.

Изграждането на произведенията чрез нанасяне на отделни различни текстури, провокира и приканва зрителя, към едно по-внимателно вглеждане в картините, като по този начин той постепенно или внезапно открива закодираните емоции, символи и послания.

В изложбата „Преди и след“ посетителите ще видят седем голямоформатни творби, някои от които съставени от две или три части, както и серия малки композиции.
Изложбата ще продължи до 19-ти ноември в столичната галерия „Париж“- на ул. „Цар Самуил“ 47.




 
Още за събитията от седмицата може да четететук

More from View Sofia

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?