Следва

Пушенето неприятно

Модели на изчезване

Видима ли е тънката граница между нормално и опасно слабия...

All About Life преди 17 години

Видима ли е тънката граница между нормално и опасно слабия модел?
В последните години широко дискутирана тема е проблемът с хранителните смущения сред представителките на модния бизнес, докато те самите остават красиви, неми и слабеещи..
Седмицата на Модата в Ню Йорк е подходящото място за лов на модели и мнения.
Украинката Наталия Гоций е едно от момичетата, чиито фотоси бяха използвани от CNN , за да илюстрират опасните граници, до които се разпростира “влизането в линия”.


В своя защита тя заявява: “Това е вендета срещу украинките. Непрекъснато слушам за себе си и за свои колежки по новините, не съм се връщала в Ню Йорк от две седмици, защото клиентите отказват да работят с мен”.

Спорд нея, всички модели от източния блок, така нашумeли в момента, са слаби генетично, а тя самата е случайно избрана като изкупителна жертва сред тях. “Медиите просто избират едно име, за да го окалят. А ние живеем нормално, излизаме, вечеряме, всички се хранят, изобщо за анорексия не може да става и дума в този бизнес.”

По повод нездравия си недохранен вид и тъмни кръгове под очите, тя твърди , че са по наследство:”Погледнете брат ми! Той изглежда по същия начин.”

Модните седмици в големите столици са много претоварени от ангажименти за момичетата. Работният ден започва преди 6 ч. и завършва късно през нощта -
добро обяснение (а дали не оправдание) за измъчения вид на манекените.

Всичко би било наред, ако интервюто не завършва с нейния въпрос, характерен за анорексик: “Много ужасяващо ли изглеждам?”
 

Друга нейна колежка, руската пепеляшка Наталия Водянова, изненадва целия свят, когато става да говори

По време на дебат за хранителните разстройства на Американския Съвет на Модните Дизайнери, се коментират “радикални” мерки за справяне с проблема.

В Мадрид и Милано се забранява дефилирането на модели, чиито процент на мазнини в тялото е под 18.

Американското предложение не е толкова ограничаващо: дизайнерите са длъжни да осигуряват здравословна храна зад кулисите, и да забранят пиенето и пушенето.

Единственият смисъл от тези идеи е да приспят гузната съвест на модния елит.
Тогава се изправя Наталия Водянова, руската пепеляшка, позната от кориците на Vogue и рекламите на Calvin Klein, и цитира Оскар Уайлд: “Любовта към себе си е доживотен романс.” Защо би желал да нараняваш този, който обичаш?

Произхождаща от бедно семейство, за нея храната винаги е била средство да остане жива. Когато отива в Париж в началото на кариерата си, открива че съквартирантките й са обсебени от идеята за “идеалното” тегло, към което тя е настроена скептично. Малко по малко, обаче, започнала да обръща внимание на формите на тялото си. Хранененето отива на втори план, начин, по който поддържали форма всички нейни приятелки от новата заобикаляща я среда.

На 19 години ражда син и светкавично отслбва, повече от преди. Лош избор да докажеш силната си воля.


Тежи едва 48 кг, косата й изтънява, а тя е нервна и депресирана. Тогава неин приятел се намсва и след успешно лечение, тя възвръща усещане за живот и напълнява до 51 кг.
И изведнъж предложенията за работа рязко намаляват. Според агента й, дизайнерите се оплакват от “пухкавия” й вид.
“Слава богу, аз бях едно от най-търсените лица по това време”, казва тя “и това ми помогна бързо да забравя инцидента и да продължа напред.”

Такива примери нямат нужда от изводи и коментар. Модната индустрия почива на тези безгласни, красиви, фини създания. Дали не ги превръща, обаче, в застрашен от изчезване вид?

Очаквайте другия петък, 16 Март, продължение на темата, с поглед към българските модели...

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 16 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.