Следва

Triple trouble

Лиза Фонсагривс-Пен - the first!

Преди 16 години, точно на 2 Февруари 1992 година, светът се разделя с първия топмодел - Лиза Фонсагривс. Най-известният топмодел на 40-те и 50-те

Fashion преди 15 години

Преди 16 години, точно на 2 Февруари 1992 година, светът се разделя с първия топмодел - Лиза Фонсагривс.

Най-известният топмодел на 40-те и 50-те години умира в Ню Йоркската болница на 80 години след тежка пневмония.

Тя е родена в Удевала, Швеция. Баща й е стоматолог, който особено много обича да рисува. Човекът е достатъчно луд, за да смени фамилията Андерсън, която носи по рождение, с Бернстоун, защото я смята за твърде обикновена. Майката на Лиза прави дрехи и насърчава детето си да учи изкуство и балет.





По-късно Лиза Бернстоун заминава за Париж, за да танцува, но съдбата проваля плановете й за балетна кариера като я среща с фотографа Фернанд Фонсагривс. Женят се през 1935 година и тя започва своята кариера на модел.

Четири години по-късно, след няколко корици за VOGUE и Harper's Bazaar тя и съпругът й заминават за САЩ, където шеметната й кариера на модел продължава. Снимат я най-добрите фотографи в света, включително Хорст П. Хорст, Джордж Хойнинген и Ървинг Пен, за когото се омъжва през 1950 година, след развода си с Фонсагривс.

Към края на 40те години, когато на повечето известни модели се е плащало между 10$ и 25$ на час, Лиза Фонсагривс получава между 40$ и 50$ за същото време. Моделската кариера за повечето момичета приключва на 30, Лиза обаче грее най-силно на 40.





Ървинг Пен често снима съпругата си за корица на VOGUE, което от Conde Nast, издателство на списанието, коментират така: "Невероятно е какви неща се получават, когато съществува такава необикновена любовна връзка между фотограф и модел".

Слага край на своята кариера малко след като се жени за Пен и започва да работи като дизайнер. Най-голям успех Лиза жъне с колекцията си от бельо за Lord & Taylor.
През 1960 година тя запълва времето си с правене на скулптури, като работи предимно с бронз и стъкло.

Лиза Фонсагривс слага началото на моделската професия. Снимала е за най-добрите списания по света, била е рекламно лице на десетки марки, любимка е на Кристиан Диор...

More from View Sofia

More Fashion