Следва

История за храната и душата

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 2 - 8 декември

В онази далечна 2002 година, когато започна експеримента на галерия АСТРИ с Годишните изложби ФОРМАТ 30/30, целта ми беше създаване на устойчиво във времето културно събитие...

Events преди 10 години

12-та Годишна изложба за живопис ФОРМАТ 30/30

Кога: 29 ноември - 23 януари
Къде: Галерия "Астри"

В онази далечна 2002 година, когато започна експеримента на галерия АСТРИ с Годишните изложби ФОРМАТ 30/30, целта ми беше създаване на устойчиво във времето културно събитие. Време и пространство, в което да могат да се показват произведенията на художници от различни поколения, направления и стилове в живописта. Единственият критерий, по който са били селектирани произведенията е бил способността им да вълнуват, а това предполага искреността на художника. Форматът 30/30 пък е функция на малкото изложбено пространство, с което разполага галерията, както и особеностите на времето, в което живеем.

Дванадесет годишната биография на изложбата е толкова многоцветна и съдържателна, както и всяка една експозиция по отделно; разгръщайки малките каталози и брошури на ФОРМАТ 30/30 установявам невероятният брой художници, излагали своите платна тук. От млади и неизвестни творци, през зрелите поколения до знакови и определящи тенденциите в съвременното българско изкуство художници.

И ако пристрастията на българската публика към ФОРМАТ 30/30 са обясними, то оценката, която изложбата е получавала при гостувания извън България е вече фактор, доказващ значимостта и силата на създаваното в днешно време изкуство.




Uriah heep с концерт в новооткрит столичен клуб

Кога: 5 декември, 21 часа
Къде: 
Joy Station

На 05 декември от 21.00 ч. бар-клуб Joy Station посреща на своята клубна сцена британските рокаджии Uriah Heep с ексклузивен лайв. Групата ще включи в плейлист-а си незабравими парчета като „The Wizard”, „Free n Easy”, „Sunrise”, „Nail on the head”, също и всеизвестните хитове „Easy Livin’”, „July Morning” и „Lady in Black”.

Бандата е в състав: Mick Box, Trevor Bolder, Bernie Shaw, Phil Lanzon, Russel Gilbrook.

Репертоарът на групата включва хитове както от 70-те и 80-те, така и нови парчета.

Билети: 47 лв.




Зелената песен на България - едно различно музикално състезание

Кога: 7 декември
Къде: НДК, зала 1

"Зелената песен на България" е едно различно музикално състезание. Кампанията по инициатива на радио N-JOY, Z-Rock и Jazz FM съвместно с Оперативна програма „Околна среда”и МОСВ, ще предизвика най-големите и актуални имена на поп, рок и джаз сцената на България да създадат нови музикални хитове.

Феновете на радио N-JOY номинираха с най-много гласове Графа, Криско, Михаела Филева и Били Хлапето. Така те определиха, че именно те ще са поп изпълнителите, които ще създадат нови хитове за участие в „Зелената песен на България”. Слушателите на рок радиото на България – Z-Rock избраха с най-много номинации бандата „Революция Z” и алтърнатив рок групата Der Hunds. Любителите на джаз музиката дадоха най-много гласове за Рут Колева, като така тя стана победител в джаз категорията на състезанието.

Графа участва с парчето "Седемте езера“, посветено на Седемте рилски езера и любовта към природата. Михаела Филева участва с баладата "Приливи и отливи". Били Хлапето в дует с Дивна представиха общото парче "Слънчеви дни". В конкурса Криско участва неочаквано с баладата "Няма к‘во да стане". Рок бандата "Der Hunds" записа за пръв път парче на български, специално за проекта - "Дива птица". "Можеш да бъдеш всичко" изпълниха новите музикални идоли от "Революция Z". Рут Колева представи "Бледи следи".

Големият финал на Зелената песен на България ще се състои с концерт в зала 1 на НДК на 7 декември. Гласуването се извършва безплатно тук. Следете събитието във фейсбук тук.




Филмови дни "ЛУКС"

Кога: 3-5 декември
Къде: Дома на киното

Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент ще бъдат показани безплатно от 3 до 5 декември в Дома на киното в партньорство с Международния София Филм Фест. Прожекциите ще се излъчат във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз преди обявяването на победителя на 11 декември.

Целта на филмовите дни е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино с европейските граждани и да се обсъдят темите, които филмите от ЛУКС 2013 представят. Официалното откриване ще бъде преди началото на първата прожекция, а след последната прожекция ще бъде организирана дискусия. Безплатни билети, които гарантират място в залата, могат да се запазят на място в Дома на киното, включително и преди прожекцията, до изчерпване на количествата.

Ето кога ще бъдат прожекциите на трите номинирани филма:

„МЕД“ - 3.12.2012 г., 19,00 часа (Официално откриване преди прожекцията). TRAILER

„СЕБЕЛЮБИВИЯТ ВЕЛИКАН“ (оригинално заглавие The Selfish Giant). TRAILER

„КРАЯТ НА ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ“ (оригинално заглавие: THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN). TRAILER

Взети заедно, тези три забележителни филма отразяват богатството, дълбочината и красотата на европейското кино. Всеки от тях има собствен подход към въпросите, пред които е поставено нашето общество, като ги разглежда реалистично или с въображение, рязко или деликатно.

Какво представлява наградата ЛУКС?

Наградата ЛУКС е филмова награда, която от 2007 г. насам се дава от Европейския парламент. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на съюза. Несъмнено дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери. Наградата ЛУКС се стреми да ги преодолее.

Как се избират филмите?
Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата ще бъде връчена на 11 декември.

Какво представлява Наградата на публиката?
Наградата на публиката е резултат от избора на хората. Имате възможност да гласувате за любимия си филм от номинираните за Наградата ЛУКС или за любимата си тема. За да гласувате, просто трябва да посетите сайта luxprize.eu или фейсбук страницата и да изразите гледната си точка. Резултатът от гласуването ще бъде обявен на Международния кинофестивал в Карлови Вари през юни-юли 2014 година. Това символично ще затвори настоящото издание на Наградата ЛУКС и ще направи път на следващото — с обявяването на новите 10 филма от официалната селекция за Наградата ЛУКС за 2014 година.





„Пощенска кутия за приказки“ представя темата  „ЗАЩОТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ“

Кога: 3 декември
Къде: Sofia Live Club

Време е за декемврийската тема на Пощенска кутия за приказки! "ЗАЩОТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ" със сигурност ще ни накара да се замислим в края на една доста противоречива година. Любопитните истории на знайни и незнайни разказвачи може да чуете на 3 декември в Sofia Live Club. Очакваме вашите истории не по-късно от 30 ноември на: [email protected].

В предстоящото четене участие ще вземат Владо Пенев, Александър Сано, Марта Вачкова, Ваня Щерева, Мария Илиева, Дарин Ангелов, Биляна Петринска, Тони Аргиров, Драго Симеонов, Венци Мицов и Емил Джасим.
И понеже ни тресе предколедна треска, този път подаръците за вас ще бъдат три, вместо един. Както традицията повелява, нашите приятели ПРОГРАМАТА ще зарадват един от авторите с билети за предстоящо актуално събитие, както и с публикация на текста му в страниците на изданието. JAMESON ще вдигнат градуса на друг автор с бутилка от любимото ни уиски, а НР ще изберат своят фаворит, на когото ще подарят най-новият си продукт - принтерът HP Deskjet Ink Advantage! Всичко останало ще си бъде, както си го знаем - много смях, тук-там и по някоя сълза, но гарантирано незабравима вечер!

Напомняме ви, че на 19 декември в Bulgaria Mall ще организираме второто четене на ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ! Едно събитие, което се случи за първи път на 1 юни. Тогава зарадвахме най-малките с чисто-нови детски приказки. Ако искате да опитате перото си и в тази категория, можете да ни изпратите детската си приказка до 14 декември, пак на [email protected]!

За „Пощенска кутия за приказки“:
„Пощенска кутия за приказки“ е проект на Гери Турийска, който вече повече от две години събира и представя истории, подчинени на месечна тема. За всяко четене се селектират десет атрактивни разказа, които се представят пред публика от популярни лица-актьори, музиканти, журналисти. Сред темите до момента са „Вашето обаждане е важно за нас“, „Аз си знаех, че ще стане така“, „Всичко ще бъде наред“, „Любовни писма“, „Повече няма да правя така“, „Отворено писмо“, „Не е това, което изглежда“ и др. Темите са отворени за проза, поезия, музика и всичко онова, което провокира или е носител на творческия дух.

Вижте някои от последните четения в „Пощенска кутия за приказки“:








Дни на Предизвикателствата - програма

Кога: 3 - 5 декември, 18:30 часа
Къде: Аула Максима на УАСГ

“Дни на Предизвикателствата” е фестивал на екстремните спортове, приключенията, екологията и природосъобразния начин на живот.

Основен участник в него е публиката, онази авантюристично настроена част на обществото ни, която цяла година е трупала подвизи и в края на ноември ги споделя в разкази, снимки и филми с всички останали.

Тази година ще ви срещнем с няколко изключително интересни личности!

Антоан льо Менестрел
, познат на всички фенове на вертикалните игри, е роден през 1962 г. в Париж. През 1991 г. става първият дипломиран съдия-откривател на маршрути за спортно катерене и създава професията като такава, поставяйки основите на обучението на национално и международно ниво.

Ник Бълок – невероятен катерач и алпинист. Той е кълбо от енергия, постоянно в движение, участвал е в повече от 20 експедиции на отдалечени места като Перу, Непал, Пакистан и Индия. Тази година ще представи някои от последните му проекти от Шотландия, САЩ, Канада и др.

Филип Лхамсурен
е наполовина монголец, наполовина българин и от деветгодишен обикаля света. Превръща във вечен пътешественик, но вместо фотоапарат и раница предпочита да носи със себе си нож и тефтер.

В програмата на фестивала са включени премиерни за България прожекции на филмите Valhalla (филм на Патагония), North of the sun (награден на филмовият фестивал в Тренто), както и още много филми, дебати, изложби и презентации. Скално и ледено катерене, боулдъринг, фрийрайд ски и сноуборд, парапланер, спелеология, алпинизъм, сърфинг, алпийски експедиции, планински преходи и много други.

Програма на Дни на Предизвикателствата може да видите тук>>



Gorillaz Soundsystem dj Set

Кога: 7 декември, 22:00 часа
Къде: Sofia Live Club

Култовата формaция Gorillaz ще представи своя самостоятелен саундсистем диджей сет на 7-ми декември в Sofia Live Club.

Remi Kabaka, известен още като анимираният барабанист Russell Hobbs в състава на Gorillaz, ще се изяви като диджей със специално саундсистем шоу. Събитието се организира в партньорство с ReelFeel и ирландското уиски Bushmills, което за пореден път подава приятелско рамо, за да даде възможност на българската публика да чуе на живо специалното Gorillaz саундсистем шоу.

В основата на Gorillaz Soundsystem DJ Set стои Remi Kabaka-младши, син на легендарния барабанист и перкусионист Remi Kabaka, свирил с банди като The Rolling Stones, Paul McCartney и Hugh Masakela и много други. Именно Remi Kabaka-младши дава началото на новия формат на Gorillaz, с който виртуалният образ на Russel Hobbs се трансформира в една истинска парти машина зад грамофоните.

Какво и да кажем за Gorillaz ще бъде малко, но все пак е редно да споменем, че бандата e oснована от Damon Albarn and Jamie Hewlett през далечната 1998г. Идеята на двамата британци е да представят музиката си посредством анимирани персонажи. Така се появяват Murdoc Niccals – бас китара и дръм машини, Noodle – китара и клавир и Russel Hobbs – барабани и перкусии.

Първият албум на формацията е разпродаден в седеммилионен тираж и им осигурява място в книгата на рекордите на Гинес в графата „Най-успешна виртуална банда“. Световните отличия продължават с поредица от престижни награди - Грами за най-добра поп колаборация през 2006, награда от MTV Video Music Awards, NME Award, MTV Europe Music Award и девет номинации за Британските музикални награди.

Повече за събитието може да видите тук>>


Билети : 20 лева от Eventim.



Домашна Коледа в Da Da CulturalBar

Кога: 8 декември, 13:00 часа
Къде: Dada Cultural Bar

Както всяка година по време на коледните празници и тази Da Da CulturalBar е едно от най-оживените арт пространства в града ни. Подготвили са много концерти, изложби представяния на различни артисти, а на 08.12.2013 г. ще има "Домашна Коледа в Da Da CulturalBar-BazArt.bg". Всеки е добре дошъл на прекрасното събитие.

Домашния яйчен пунш и ром, коледни сладки и греяно вино и са част от лакомствата, които ще подготвят от Da Da.
Ще можете да си купите нещо специално за прекрасния празник, нещо за вас, ръчно изработени коледни играчки, подаръци за любимите Ви хора и коледна декорация за дома Ви. Купувайки ръчно изработени изделия вие подкрепяте българските творци и техния уникален труд.

Вход свободен

P.S. BazArt.bg работи в подкрепа на фондацията И АЗ МОГА, която помага на деца със специални нужди. Ще можете да ги подкрепите, като закупите продукт от щанда на I Can Too

Повече информация тук>>

През седмицата ще видим още

Концерти:
Концерт спектакъл "Продължаваме заедно"

Арт: 
Базар за ръчноизработени коледни подаръчета
Handmade revolution - коледен арт базар

Изложения:
Chivas Gourmet Salon 2013

Подробности за всички останали събития в града може да видите тук

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.