Следва

Searching Ebay - 25 страхотни Black Friday оферти

Еволюция на стила: Кичка Бодурова

Днес Кичка Бодурова, една от иконите на българската естрадна сцена от социализма, навършва 58 години...

All fashion преди 10 години

Днес Кичка Бодурова, една от иконите на българската естрадна сцена от социализма, навършва 58 години.

Бургазлийката е сред основните и най-атрактивни присъствия в шоуто "Музикална академия", където, трябва да се признае, се справя добре, с достойнство и самочувствие. Както и приляга на певица с нейната кариера: Кичка има в биографията си множество спечелени музикални награди и е любимка на със сигурност повече от едно поколения българи. Пътуванията из всички краища на света и сблъсъците с най-различни култури не са успели да пречупят българското в нея, и въпреки че живее в Америка от над 10 години, Кичка Бодурова винаги намира път обратно.

Последното й начинание, което предизвика настоящия шум около нея, е участието й именно в „Музикална академия”. В рамките на формата атрактивната певица потвърди отново, че е в чудесна гласова форма, на моменти дори пее като змей, че хората много я харесват, че изобщо не страда от скрупули или нарочна скромност и че има специфичен стил, който със или без стилистите, наети в шоуто, си остава категорично и неизменно неин.

Темата ни днес е именно стилът на госпожа Бодурова, нейните гардероб и съответни фешън попадения, както за появяванията й на сцената, така и извън нея, и то от днес назад през годините, чак до началото, от първия миг на дългата й музикална кариера.

Уви, когато всичко е в ръцете и вкуса на Кичка, положението не изглежда розово.

Да видим...

Като заговорихме за розово, решихме да върнем лентата назад, за да проследим модната еволюция на естрадната звезда; какъв стил харесва, как обича да се носи на сцената и извън нея, как я виждаме облечена в последно време и други, добре подправени със снимков материал подробности.



Изключително важно е да се каже, че днешната рожденичка започва кариерата си, когато понятията шик и елегантност са строго пречупени през социалистическата призма. Дори да искаш, ти няма как да направиш чудеса с външния си вид, което не означава, че следва да се потопиш в тихото безвремие на тоталния соц-кич, естествено. За да сме честни, в онези години Кичка Бодурова едва устисква да не се провали с трясък в бездната на кича, за което смятаме сериозно спомага нейното призвание. Просто защото когато има сцена в сцената, театрото изглежда по-оправдано.



Характерни за младата певица са: къдравата, с модерния по онова време рехав бретон, коса, многото и много ярки цветове, обезателните къси дължини, доста силните като акцент аксесоари, както и множество примери от т.нар. корекомска естетика. Тук естествено се включват т.нар. доста актуален тогава "пран" деним - в случая с Кичка в ансамбъл от панталон и сетре, многото ламе във всякакви форми и приложения, високите ботуши.



Да, определено в отдавнашните снимки от зората на кариерата на Кичка виждаме ламе, виждаме смели аксесоари, дори такъв, напомнящ кючекчийски шал, както и подчертан вкус към ярките тонове. Не можем да се сърдим заради комплектуването на ръкавици и боти в един цвят, в ония години това беше моден постулат.



Можем обаче да се запитаме за какви ли сценични подвизи е предназначен например комплекта от прозрачна пола и прозрачен топ, "загърнати" в шал-боа. Вярно е, че тоалетът е издържан в черно, с което обичайно е трудно да сбъркаш, но тук има нещо дълбоко смущаващо, включително в позата и погледа на изпълнителката.



Подозираме също, че Кичка има слабост към моряците. Нямаме друго обяснение за странната връхна дреха в тъмносиньо, която силно напомня на куртката на някой капитан на кораб. В случая с певицата тя е фриволно разкопчана и комбинирана с обемни панталони и топ в черно.

Колкото до прическата, певицата я запазва в годините, включително и тъмния цвят, единствено бретонът изглежда по-плътен, а буйните къдрици - укротени и изправени.



И една снимка за пример: Кичка с немско списание в ръка, на което е корица. Харесваме семплата комбинация на пола с пепит и жилетка и поло в черно. Оформена по този начин коса пък открива лицето й по много красив и нежен начин.

Но, да се върнем на по следващите етапи в стил-еволюцията на госпожа Бодурова.



Най-неочаквано праволинейната по отношение на фризурата си изпълнителка изведнъж започва да експериментира. Прибавя червени тонове в косата, после избира ситното къдрене.





Гримът натежава, позите са все по-фриволни. Аксесоарите никнат като гъби - тук обеци с бутафорни камъни, там цвете в косите, гривна ала 1001 нощи, силно смущаващ колан. В определен миг от кариерата си Кичка дори позволява да я "хванат" в невъобразимия вид от снимката горе. Циркаджийското трико е до такава степен нееднозначно, че смеем да допуснем, че самата изява, за която е предназначено, е имала такъв характер - някоя халтура, някое кабаренце.



С течение на времето отново следва смяна на посоката - късото отстъпва място на дългото, яркото - на бялото и черното. Но, и тук присъстват неизменните стилови характеристики на Кичка Бодурова - ако е бяло, то е много набродирано или хвърчащо пухкаво, ако е черно - то е латексово, лачено, прозрачно.



Ламето прелива възможните граници и пролазва по ботушите и изобщо навсякъде.



Кичка определено си пада по акцентите - тя харесва буфан ръкави и лъскави елементи, силен грим, дълги и заострени нокти.



От някои снимки от миналото се вижда още, че госпожа Бодурова има близка до своите виждания за елегантността компания. Дамите от нейното обкръжение в тази луксозна лимузина демонстрират много близък до нейния вкус: гащеризон със зеброва шарка, кадифена наметка и руса коса с обем. Перфектен кадър за който и да е поп-фолк албум всъщност, но не това е темата днес.



И още един любим наш кадър - ангелите на Victoria’s Secret могат само да дишат праха на Кичка. Видно е, че певицата е носила с успех розови и пухкави крила много преди те да се досетят за съществуването им.



В извънсценичните си моменти Кичка изглежда като готина жена с най-обикновен, тип семпъл вкус, ако естествено сме в състояние да преглътнем широкия надпис ARMANI на фланелката й. Косата й е вече изсветлена до топло медно русо, което харесваме повече от агресивното рижаво.



Кичка, като повечето от нас, също има своя период на къси и мрежести топове. Ако оставим настрана факта, че те са предназначени за момичета на възраст до 20 и няколко, не може да се каже, че й стоят лошо. Друг е въпросът доколко типично тийнейджърската визия е удачно модно решение, дори и за извън сцената. Приветстваме обаче дънките с висока талия и очилата на сиджимка - винаги сме имали слабост към тях.





Но не можем и няма да можем да простим рекламния кадър с бялата блуза на едри дупки и дънките с акценти отдолу. Просто не е по силите ни.





С течение на времето забелязваме, че естрадната певица се е завърнала към тъмните нюанси. Дългите бели рокли са заменени с по-къси и черни, но воланите и лъскавите ламета са все още на мястото си. Любопитство възбуждат и дължините на полите, дори и панталонките, в някои случаи - смело, но недобро решение в този конкретен случи.



С днешна дата, на сцената на „Музикална академия” Кичка демонстрира добра форма, но очевидно държи на личния си стил, независимо от огромния набор, наети за случая, стилисти. Все пак и в този формат има известна еволюция, но за да се проследи тя, е добре да гледате оставащите епизоди.



Сценичното превъплъщение в шефка на горските феи бе една от най-интересните сценични визии на Бодурова в Академията. Комбинацията от тъмнозелено и златно й стои добре, а дългият маникюр и доминото с перо са точно на място, ако трябва да си представим една по-съвременна визия на изконния Кичкин вкус.



В отделен епизод пък видяхме, че Кичка отново се е завърнала към дългата бяла рокля с пайети, но не особено успешно. Кройката не прави комплимент на фигурата, а прекалено лъскавите елементи придават на визията кичозно излъчване.



Подобен модел, само че ъпгрейдван с феерия, неподходящи дълги ръкавели и груба сребърна бродерия, която спокойно може да се използва като коледна гирлянда.

Не можем да отречем обаче, че медните тонове в косите пасват много добре на Бодурова.



Завършваме с най-семплата визия на Кичка: черна рокля с ръкави, чиято долна част е женствено плисирана. Тъмният цвят и кройката отиват много повече на певицата, отколкото тоалетите в бяло, а токчетата с нежни сребристи каишки са хубава примамка за окото и подчертават глезените й.

С уважение и признание към кариерата и творчеството на Кичка Бодурова и значимото й присъствие в историята на българската естрада публикуваме и едно от емблематичните парчета на певицата: 



Честит рожден ден! 
 

More All fashion