Следва

Величествено красива - Колекцията на Alexander McQueen есен-зима 2013/14

Trend Report - Драматичен разкош

Кулминациите са нещо великолепно. А когато самото великолепие достигне своята кулминация, резултатът става...

All fashion преди 10 години

Кулминациите са нещо великолепно. А когато самото великолепие достигне своята кулминация, резултатът става труден за обрисуване с думи. Има един стил, който е способен да обедини тежкото старо злато, перлите, деликатните скъпоценни камъни, кадифето и бъбривите орнаменти и при това да го направи по културен начин. И всичко това да се разиграе на фона на ръчно правени брюкселски дантели, чиято стойност не само се отмерва с направо робски ръчен труд, но и с течение на времето единствено покачва своята стойност.

Това е именно барокът. Безкомпромисно луксозен, традиционно нестандартен и пълен с драматични контрасти на светлина и сянка, на черно и цветно, на леки и тежки материи. Да носиш дрехи, базирани на барока, е като да се облечеш в деликатна, но безпощадна сила, власт, равностойно на коронация, извършена не с жезъл и корона, а с дрехи.

Барокът е и много повече от това. През този период процъфтяват всички изящни изкуства, литературата, музиката и философията. Театърът също се радва на особен интерес; тогава се появява интересното разбиране, че „Светът е сцена”. И оттогава светът се пита каква е ролята на всеки един от нас? Какви роли са ни предопределени от съдбата и какви сами си избираме? Не всеки е аристократ, със сигурност не и в традиционния смисъл на това понятие. Но някои от нас сами избират да достигнат до благородство на интелекта, защото сега, за разлика от преди 300 години, имаме тази възможност.

За да бъдеш аристократ днес, не е необходимо да можеш да си позволиш луксозни аутфити с колосални цени. Достатъчно е да разбираме стойността им, да знаем откъде произлизат и защо най-талантливите дизайнери са избрали да осъществят точно тези колекции. Със сигурност причината не е, че като малки са мечтаели да бъдат принцеси и принцове.



Сред най-интересните превъплъщения на барока се нареждат редица колекции и аксесоари на Versace, които съчетават античните традиции, съвременните силуети и много барокови орнаменти. Понякога резултатът е определян като кич, но независимо дали това е така, лейбълът безспорно е лансирал иконични облекла и аксесоари. Колекционерски значими са техните копринени шалове с принтове. Те представляват различни мотиви, най-често животински или антични, обрамчени от тежки барокови рамки. Интересното е, че освен че са произведения сами по себе си, те придават изисканост на всеки аутфит по наистина артистичен начин.



Колекцията за есен/зима 2012/2013 на Balmain е приказно-изящна, напомняща на тенденциите в интериорния дизайн от периода на късния барок. Дрехите приличат на ламперии, изработени от коприна и кожа и „облицовани” с много, много перли. На гърдите на някои модели дори можем да видим интерпретация на гоблени и картини в барокови рамки, което хармонизира с изчистените вталени силуети и къси дължини на роклите.



Роберто Кавали също черпи вдъхновение от този период за произведенията си. Лейбълът му Just Cavalli често ни предлага ежедневни рокли и ризи, радващи окото с изискана рефинираност. Съчетавайки този стил с неповторимия си почерк с етно препратки, Кавали постига луксозни визии за конфекциите си от висок клас.



Всички пътища водят към Рим, където любимите на всички Dolce & Gabbana са превърнали барока в своя запазена марка. Периодично ни показват своето разбиране за съвременна класика и въобще изменят понятието ни какво означава истинска класа.



Голяма част от детайлите в облеклата им са ръчно изпълнени, като бродериите, инкрустациите и иконичните за тях дантели, които, между впрочем, много отиват на модното им лице Моника Белучи. Италианският шик е страхотно явление, може би защото самите земи са наситени с духа на историята – да не разбравяме,че именно Италия е била, е и ще бъде една от Меките на изкуството.



И, разбира се, тук трябва да обърнем и особено внимание на Alexander McQueen, модни титани, които наистина носят света на вдъхновението на раменете си.

Повече за величествената им барокова колекция четете тук.

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.