Следва

Bulgarian Photography Now – платформа за съвременна българска фотография

Най-големият детски научен център ще бъде построен у нас и ще се казва Музейко

“Кога науката става игра? Когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да екпериментираш и да се изненадваш...

Events преди 10 години

“Кога науката става игра? Когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да екпериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш.” Това са първите думи на Музейко и голямото обещание на едноименния детски научен център, чието изграждане започва у нас.

Ако трябва да опишем Музейко с езика на едно дете, историята би звучала така: “Музейко е бил на много места. Вече е забравил къде е роден. Обаче докато е обикалял света, си е събирал разни неща. И най-накрая е намерил място, където да ги подреди, и го е превърнал в своя дом.” Мястото, което Музейко превръща в свой дом, е България. Описан с думите на пораснал, този дом е “най-големият детски научен център в Източна Европа, създаден по най-високи световни стандарти в изграждането на детски музеи - места, на които децата учат, докато играят.”

София, 4 декември 2013 г. - Музейко е проект на фондация “Америка за България” и голяма мечта на всички свои създатели. Детски научен център от последно поколение, Музейко ще бъде изграден в следващите две години в София върху разгърната площ от 3500 кв.м., 2000 кв.м. от които - пространство за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства, и да подпомагат по увлекателно-игрови начин желанието на малките да учат.

“Решихме, че научният център ще се казва Музейко, защото мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей. Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация.” - споделя Бистра Кирова, директор на Музейко, и допълва - “Искаше ни се първите думи на Музейко да бъдат на детски език, а още със своето име Музейко да протегне ръка към децата за лесно и забавно пътешествие в света на науките и изкуствата.”

Създаден за основна аудитория от деца между 6 и 10 години, Музейко ще отвори врати не само за тях, но и за техните родители, възпитатели и учители, както и за по-малките им братчета и сестричета. Сред дългострочните цели на детския научен център е малчуганите да идват тук заедно със свои роднини, приятели и преподаватели, и в истински близо,интуитивно общуване, да пътуват с тях през времето и пространството. Така Музейко би се превърнал в уникална среда за семейно общуване, за споделяне на таланти и гледни точки.

Идеята за детски научен център се ражда през 2009 г. Активната работа по създаването му започва през 2011 г., като за период от две години са разработени архитектурният проект и съдържанието на всички изложби. В момента стартира самото строителство и производството на интерактивните игри. Очаква се Музейко да посрещне своите първи посетители в средата на 2015 г.

Инвестицията в Музейко е на стойност 22 млн. лева - сума, дарена безвъзмездно от фондация „Америка за България“. Музейко ще бъде най-големият детски научен център в Източна Европа. Фондация “Америка за България” ще продължи да подкрепя финансово центъра и след неговото откриване.

МУЗЕЙКО И НЕГОВАТА СГРАДА: МАЛКИ ПЛАНИНИ

Музейко ще се появи в София на територията на община Студентска, между Техническия и Минногеоложкия университет, в непосредствена близост до метростанция „Г. М. Димитров“. Концепцията за сградата на детския научен център - екстериор и интериор, е разработена от Lee Skolnick and Design Partnership (Лий Сколник, skolnick.com), американска архитектурна компания, специализирана в създаването на музеи. Сред най-известните им проекти за музейни пространства са Детският музей в Манхатън, Детският музей в Маями, Детският музей в Делауеър, Американският музей по естествознание, Академията на науките в Чикаго, Музеят на изкуствата Рубин в Ню Йорк. Проектанти на техническата и работна фаза в строителството на Музейко са българската компания за архитектура и строителство “А и А Архитекти” (ааа.bg).

Изграждането на Музейко предвижда цялостна реконструкция и дострояване на съществуваща сграда, както и нейната трансформация в съвременен интерактивен детски образователен център. Интересна част от проекта е уникалната фасада на Музейко с т.нар. “малки планини” - три пластични обема с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти дърворезба, шевица и рисувана керамика. Сградата е проектирана в съответсвие със стандарта Leed Gold и включва редица зелени технологии за производство и съхранение на енергия, с ниски експлоатационни разходи и високо качество на вложените материали и системи. Пространството около Музейко ще бъде парк с богато озеленяване и много детски забавления на открито.



МУЗЕЙКО И НЕГОВИТЕ ЕКСПОНАТИ: ДЪРВОТО НА МУЗЕЙКО

Смислов и физически център в интериора на Музейко е неговото “великанско”  Дърво - огромна конструкция, която свързва най-ниската с най-висока точка в Музейко, но също Праисторията с Космоса, миналото с бъдещето. “Дървото на Музейко е нещо като огнището в дома - намира се в средата, около него тече животът, разказват се най-интересните истории, растат децата, променят се сезоните” - споделя Весела Герчева, Директор Програми и Изложби на Музейко. Около Дървото, интериорът на Музейко ще бъде разделен на епохи - Минало, Настояще и Бъдеще. Във всяка епоха, чрез демонстрации и интерактивни игри ще присъства най-интересното от нейните науки - археология и геология в миналото, природа и архитектура в настоящето, космически изследвания, енергия и комуникации в бъдещето.

По създаването на игрите в Музейко работят над 30 научни специалисти от България, експерти и дизайнери от България и САЩ. Игрите ще бъдат съобразени с различните възрастови групи на посетителите на Музейко, и ще имат за цел да разгърнат техните способности, таланти и интереси, превръщайки придобиването на знания в забавен и необикновен процес.

Музейко ще се радва да посрещне и най-малките - току-що проходили хлапета и деца на възраст между 1 и 5 години. Специално за тях в центъра ще бъде създадена зона за игра, а за родителите им - зона за почивка и разговори.





ПРОГРАМИТЕ В МУЗЕЙКО: ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПАРТНЬОРСТВА

Музейко има желанието да работи в партньорство със съществуващи музеи и училищата в цяла България. Екипът на детския научен център подготвя материали и програми, които учителите ще могат да използват в своите часове. Музейко ще бъде домакин на научни демонстрации и работилници. В центъра ще има специализирани Студио за изкуства и Техническо студио, както и зала за различни събития и концерти.

„Очакваме Музейко да има важна роля на модерна, образователна институция от 21-ви век, осигурявайки на децата ни място, което да провокира тяхното любопитство и интерес към науките, технологиите, екологията, изкуствата. Убедени сме, че детският научен център ще има влияние върху местната икономика, образованието, ранното развитие на нашите деца и изграждането на граждански общности. Детските музеи по света са привлекателни туристически дестинации. В САЩ например 35% от всички подобни проекти водят до значителни подобрения в инфраструктурата на своя район.“ споделя Десислава Тальокова, Изпълнителен директор на фондация „Америка за България.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.