Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 9 - 15 декември

Марк Куин с изложба в София - INTERNAL LABYRINTH

Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Великобритания в България откри заедно с Деница Атанасова-Гергова първата самостоятелна изложба в София на един от най-влиятелните съвременни художници – британският артист Марк Куин...

Events преди 10 години

Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Великобритания в България откри заедно с Деница Атанасова-Гергова първата самостоятелна изложба в София на един от най-влиятелните съвременни художници – британският артист Марк Куин.  Изложбата ще ппродължи от 6 декември до 20 януари 2014 г. С тази знакова експозиция Галерията за модерно изкуство отбелязва и четвъртата годишнина от своето откриване.



„Изразяваме нашата подкрепа към това културно събитие в столицата като част от популяризирането на британската култура в България и се надяваме то да намери широк отзвук сред любителите на изкуство! Пожелаваме ви да запазите високото ниво, което постигнахте за тази „крехка възраст” и още дълги години на творчески успехи, за представянето на най-добрите образци от българското и световно изкуство“, каза Г-н Холанд пред гостите на събитието.

Изложбите на Марк Куин винаги се превръщат в сензация. Наред с това, те намират място и в някои от водещите музеи и галерии по света като „Tate Modern” в Лондон, „Fondazione Prada” в Милано, музеят „Пеги Гугенхайм” във Венеция, галерия „Тадеуш Ропак” в Швейцария, Института по океанография в Монако, „Multimedia Art Museum” в Москва, Фондация Джорджо Чини във Венеция ( 2013г.) и други.

Марк Куин добива световна известност със скулптурния си автопортрет Self от 1991година, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. За кратко време попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice.

Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йогийска поза, 15 тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на площад Трафалгар, както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.



Изложбата, озаглавена „Internal Labyrinth“ в Галерията, обединява творби от най-известните серии на артиста като “Siren” – посветена на Кейт Мос, серията „Labyrinth”, изключително интересната „Iris paintings”, както и част от серията „Moments of sunrise”.

Влизайки в Галерията, вниманието ви веднага ще бъде приковано от двете изключително детайлни сериграфии „Kate Moss on Gold” и „Kate Moss on Silver”, авторски интерпретации на скулптурата на Кейт Мосот 1996г. Те са израз на нейната неземна красота, като в същото време я представят в сложна и екстремна йогийска поза, отражение на изопачаването в глобалния медиен свят. Серията е в тираж 150, подписани и номерирани от артиста върху обратната страна. Всяка работа е завършена на ръка с полагането на сребърния или златен лист. Използвани са 12 цвята и гланц, за да се възпроизведе образа на британския топ модел.

По думите на Марк Куин: „Това не е портрет на човек, а портрет на изкривен от нашите желания образ”.

Паралелно с откриването му в София, към настоящия момент голяма самостоятелна изложба на Марк Куин е експонирана в локацията на най-престижната лондонска галерия „White Cube” в Хонконг.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.