Следва

Петъчна доза СЕКС - Мъжете, които харесват мъжете

Нелсън Мандела от Наоми Кембъл

В памет на Нелсън Мандела, който почина от белодробна инфекция на 5 декември 2013 в дома си в Йоханесбург...

Други преди 10 години

В памет на Нелсън Мандела, който почина от белодробна инфекция на 5 декември 2013 в дома си в Йоханесбург. Той беше на 95. Отиде си, заобиколен от семейството си.

Автор: Наоми Кембъл. Със съкращения от L’Uomo Vogue, ноември 2008

Затворът и принудителната самота. Вдигнатите юмруци на ликуващите тъпли, когато бяха освободени през 1900 година. И днес Нелсън Мандела продължава да бъде неуморим мирен шампион за Южна Африка и целия свят.

На 22 юни 1990, месец след 20-тия ми рожден ден, Нелсън Мандела, президентът на Африканският Национален Конгрес, дойде в Ню Йорк да вземе участие в няколко благотворителни събития. Когато Мандела пристигна с неговата съпруга, Уини, беше като слънчев лъч, появяващ се пред мен. Бях помолена да бъда част от съдиите на конкурса Мис Свят 1992, който щеше да се проведе в Загубения град, в Африка. Реших, че ще даря всички пари, които изкарам по време на престоя си в Африка на Африканския национален конгрес, затова и съобщих моето решение по време на речта ми на сцената. После, в края на събитието, някои ми се обади и ме попита дали искам да се срещна с президента Нелсън Мандела. Не можех да повярвам. Върнах се в Африка веднага след смъртта на Версаче, отново по покана на Мандела: той беше сигурен, че да променя живота си за известно време ще ми се отрази добре. Мандела ме научи на много неща: да помагам на другите, да бъда себе си, да се гордея със себе си, да говоря за това, което виждам около мен, и да бъда честна със себе си.

Поклон!


 

More Други