Следва

Ретроспективна изложба на Михаил Кръстев

След часове ще го чуем на живо. Енио Мориконе е тук! Да си припомним 10-те му най-велики филмови парчета

Енио Мориконе е удивителен мъж. Уникален талант, музикант, от чиито талант и...

Music преди 10 години

Енио Мориконе е удивителен мъж. Уникален талант, музикант, от чиито талант и постижения настръхваш. Невероятен композитор, когото познаваме от изумителната филмова музика, която пише о десетилетия. Роден в Рим,

85-годишният композитор е уникално присъствие в съвременния музикален свят. С авторството на музикални композиции за над 570 филма, повечето от които, ако си дадем гимнастическо упражнение на ума, ще затананикаме почти безпогрешно.

За да подгреем приятното очакване преди утрешния концерт, прегледахме архивите на богатото творчество на Маестро Мориконе. И ето кои 10 негови мелодии счетохме за нужно да си припомним заедно.

Приятно слушане!

1.Lolita/ Лолита

Макар адаптацията от 1997 г. да не може да се сравни с тази на режисьора Кубрик от 1962 година, то в аудио отношение композициите на Мориконе многократно надминават тези на оригинала.Музиката е в перфектен синхрон със сюжета, мелодията е бавна и деликатна, наситена със силните емоции на главния герой.

Единственият недостатъкв аудио отношениее, че брилянтните лайтмотиви на композитора са прекъсвани от поп парчета.

Ние харесваме особено много нежната мелодичност на “Love in the morning”:



2. Bulworth/ Сенаторът


Специално за този филм, Мориконе създава два типа мелодии. И двете носят хумористична нотка, където е необходимо, но приликите им се изчерпват дотам. Първата е мечтателна и нежна, а втората - с повече темпо, напомняща за джаз.

Музикалните композиции на Мориконеизпъкват със своята креативност, дори
звучат леко зловещи на фона на придружаващите саундтрака рап парчета.



3. The Thing/ Нещото


Това е една от първите ленти, в които Енио експериментира с електронно звучене. На първо слушане парчетата до голяма степен напомнят на тези на Карпентър.

Макар да не е една от емблематичните работи на Мориконе, тя заема важна част в творчеството му, защото съумява да улави по невероятен начин тайнствената и тъмна атмосферата на сюжета.



4. Once Upon A Time In America/ Имало едно време в Америка


Подобно на лентата, която озвучава, и музиката на Мориконе се нуждае от пълното внимание на публиката, за да бъде оценена. Една много красива и въздействаща композиция, открояваща се с много емоционалност и грация, която несъмнено кара или поне е карала всеки да настръхне.



5. The Untouchables/ Недосегаемите


Драмата от 1987 година на режисьора Брайън де Палма, в която музиката на Мориконе прави нужното, за да довърши ключовите драматични сцени. Тази работа му носи номинация за Оскар.



6. The Mission/ Мисията


Музиката му за филма на Ролан Жофе от 1986 г., който разказва за Ордена на Йезуитите и действията им срещу индианското коренно население на Латинска Америка, е един от най-големите успехи в кариерата на композитора. Въпреки че не получава награда от Академията, много от парчетата му за филма придобиват огромна популярност и са често използвани за най-различни комерсиални цели.

Мориконе обрисува сблъсъка на двете култури, като съчетава музиката от Лондонския симфоничен оркестър с мелодията на ритуалните песни от Латинска Америка. Музикалната комбинация е просто изключителна.



7. A Fistful Of Dollars/ За шепа долари


Режисьорът на филма, Серджо Леоне, се обръща към Мориконе с молба за подобна мелодия като тази на Димитри Тиомкин за лентата „/Rio Bravo”/. Настроението, което се създава от мелодията, е почти призрачно и самотно, но има и драматични моменти.

Легендата разказва, че Леоне оставил излишни сцени, за да не наруши целостта на работата на Мориконе. Това е и класически случай за филм, направен по музика, а не обратното, а и тя е много по-завладяваща от онова, което се случва на екрана.



8. For A Few Dollars More/За няколко долара повече


Присъствието на композитора в този филм, продължение на „Юмрук, пълен с долари”, е изключително малко, едва 14 минути, но всяка секунда от тях е част от арсенала на Мориконе, чиято изпипана до съвършенство работа несъмнено проличава. Композиторът взаимства няколко ключови мотива от първата част и успешно ги съчетава с по-живите и динамични лаймотиви от втората.



9. The Good, The Bad And The Ugly/ Добрият, Лошият и Злият


Един от най-важните уестърни в биографията на Енио Мориконе: участието му в него бележи не само категоричния му успех като композитор, но и създава нови музикални стандарти, не само за този тип филми, но и за индустрията като цяло.

Композициите внасят повече напрежение в драматичните сцени и въздействат успокояващо там, където е необходимо.



10. Once Upon A Time In The Wes**t**/ Имало едно време на Запад


Няколко основни лайтмотива свързват героите на Серджо Леоне във филма, а колаборацията между мелодията и сюжета е впечатляваща, силна и много въздействаща.

Както при повечето колаборации музика-филм, така и в този случай, Леоне еимал предвид мелодията по време на снимките, което е доста мъдър ход предвид успеха на предишните му ленти с Мориконе.

More Music