Следва

FUEL FANDANGO отново на българска сцена

Ретроспективна изложба на Михаил Кръстев

Художник на малкия формат, отличен портретист и добър пейзажист, верен на натурата и на...

Events преди 10 години

Художник на малкия формат, отличен портретист и добър пейзажист, верен на натурата и на собствената си творческа преценка, Михаил Кръстев, макар да живее и твори в периода между двете световни войни, се явява свързан с изкуството в България от първото десетилетие на XX в. – с работите на Вешин,

Константин Щъркелов и на Никола Петров. Във време на активен и разнолик художествен живот Кръстев стои някак встрани – встрани както от въздействието на сецесиона, така и от влиянието на експресионизма или „новата предметност“. Изкуството му не е повратна точка, но работите му – лирични, непретенциозни, а спонтанни и леки – вълнуват и днес. И може би именно в тяхната непринуденост се крие очарованието им.

Още едно парченце от мозайката, още един цветен нюанс от историята на българското изкуство. Не историята на великите и гениалните, а История, онази, която не отразява само върховете, а се вслушва и в тихото ромолене на свежите поточета, забързани, чисти, устремени към безкрайното море.

Михаил Кръстев, първият учител по рисуване на патрона на галерия „Васка Емануилова“, е роден в град Пирот и е брат на едно от най-ярките имена в областта на култура на Третото българско царство, основателят на кръгът „Мисъл“ – д-р Кръстьо Кръстев. Получил своето начално образование в София, той се отправя към Берлин, където следва „Архитектура“, а по-късно учи графика в Universität der Künste Berlin. Недовършил образованието си се завръща в България и постъпва Държавното рисувално училище в специалния курс по живопис на Ярослав Вешин.

Въпреки силната си художествена подготовка той никога няма да се потопи всецяло в света на изобразителното изкуство, а ще се отдаде на изкуството на учителя. Преподал първите уроци по рисуване на Васка Емануилова, Вера Лукова, Борис Ангелушев и много други изявени български художници, той никога няма да успее да осъществи своя самостоятелна изложба.

Ето защо настоящата експозиция е първи по рода си опит да се освети и огледа в пълнота художественото наследство на един от пионерите в българското графично изкуство – Михаил Кръстев.

В изложбата са включени произведения от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национален музей за българско изобразително изкуство, Градска художествена галерия – Пловдив, Худежествена галерия – Казанлък, Национален литературен музей – София и частна колекция „Христина Колева“.

Кураторите на експозицията благодарят на проф. Красимира Коева, Иван Кюранов, екипа на ДАА, както и на организаторите на проекта „Студентски практики”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.


Куратори: Рамона Димова, Любен Домозетски и Теодор Илиев
Ръководител на проекта: Пламен В. Петров

11 декември 2013 г. – февруари 2014 г.
(откриване на 10 декември 2013 г. от 18:00 ч.)

 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.