Следва

L' Appartement

We love - Финес и фойерверки в няколко модни илюстрации

Модата зарежда и освежава, импонира и вдъхновява, отразява своето съвремие и е...

All fashion преди 10 години

Модата зарежда и освежава, импонира и вдъхновява, отразява своето съвремие и е отразявана от съвременниците си. Модната илюстрация се явява своеобразна журналистика, която предава образа, стила и настроението на съотвения сезон. Модните илюстратори са проводниците на заряда, подбирайки инспирации, съответстващи на техния вкус и личност, така че всяка рисунка е не само характерна за тях, но и характеризираща ги.

Докато модата често се храни от изкуството – живописта, скулптурата, архитектурата, графиката и какво ли още не, тя същевременно става извор на вдъхновение за самото него. Да нарисуваш една визия от любима колекция, един значим дизайнер, един култов моден редактор е равнозначно на това сам да осмислиш, почувстваш, преживееш. А и да иконизираш, да увековечиш духа на своето време.

Да нарисуваш модата е много по-различно от това да нарисуваш костюма. Докато художниците сценографи трябва да изобразят детайла и да акцентират върху функционалността, то модните илюстратори просто се сливат с енергията и цялостното настроение на момента, със съответното модно течение, за да предадат онова, което е над подробностите.

Или поне така работят големите имена в съвременната модна илюстрация – като майстора Дейвид Даунтън, парижкия особняк Франсоа Бертруд, неуморната Таня Линг, експресивния Ричард Хайнес. Докато последният никога не повтаря рисунка, никога не прави задълбочена студия върху значим моден момент, то други автори, като Рикардо Фунамал например, разработват енергията на времето, мястото, материала едва ли не под микроскоп. Но не за обясняват, а за да ни предадат вдъхновение на дълбочината на клетъчно ниво.

Това разнообразие от импресии и експресии намира своя дом в различни галерии по света, като например Fashion Illustration Gallery в Лондон. Засега все още не можем да се похвалим със софийски еквивалент на тази институция, но затова щедро ви пренасяме в нашата онлайн галерия и обещаваме, че ще ви държим в течение.
 

More All fashion