Следва

Опияняващ френски разкош

Editors' Choice - Менюто на моя личен ежедневен празник: нещо солено, нещо сладко и нещо безкрайно вкусно

Празниците идват, но като умни хора знаем, че главният празник, онзи, който си заслужава да празнуваме е днес, всеки ден, днешния ден. Утре е хубаво нещо, вчера също носи очарование...

Food преди 10 години

Празниците идват, но като умни хора знаем, че главният празник, онзи, който си заслужава да празнуваме е днес, всеки ден, днешния ден. Утре е хубаво нещо, вчера също носи очарование. Но празникът на живота е днес, затова и ние сме се научили да се стараем да направим деня си точно такъв, празничен. Празничен петък, празнична сряда, събота, понеделник, неделя... първо през декември, после през януари и така нататък.

Допитването до редакторките в офиса тези дни относно това какво всъщност свързваме с празник доведе до вероятно предвидимия, но всъщност изненадващ извод. С храна! Винаги, във всички случаи храната се промъква
в списъка на любимите на празник синоними. Вкусна, ароматна, диетична понякога, разточителна - друг път не, но много вкусна и винаги в точния момент. Когато имаме нужда от подслаждане, или подсоляване, когато имаме нужда просто да похапнем.

И понеже решихме да се изпитаме, добре де, ама коя точно храна е тя, и то така, че да ни ощастливи напълно, да е лесна, полезна и бърза, да е шик, да не се дебелее, да не ни е срам, че ще я предложим на гаджета, на
приятелки, на мами... , стигнахме до извода: В рецептите трябва да има поне по филийка хляб, защото той е основата, трябва да има поне малко намигване към детството, защото то винаги е в нас и трябва да има поне
малко лекомислие, сърцатост и вакханалия.

И ето какво се получи от редакторския списък на Менюто на моя ежедневен празник:

Джулия


 Перфектният съботно- неделен брънч

Уикендът е време за релакс и разточителен брънч; и тъй като често се събуждам в ранния обяд, ме гони вълчи глад. Решението? Френски тост, който включва: краве масло, Вита Силует с шест зърна и разбити яйца със сирене.
Намазваме филийките с маслото, после разпределяме равномерно върху хлебчетата и слагаме за не повече от 10 минути във фурната. Бонус точки: интересният микс от цели шест вида зърна се съчетава чудесно с консистенцията на сиренето и маслото.



 Многозърнесто-пълнозърнест десерт


Когато ми се прииска да съм лоша, ама много, много лоша, приготвям следната калорийна бомба, която и приятелките ми обожават: няколко филии Многозърнест Пълнозърнест хляб на Вита, течен шоколад Нутела, а ако ми се заиграва повече, разтапям черен и малко млечен шоколад в краве масло, и накрая банани и пудра захар.

Филийките се намазват обилно с шоколада, бананите се нарязват на кръгчета и се нареждат отгоре, след което слагаме във фурната и изчакваме да придобие желан от нас вид; аз лично ги харесвам по-препечени. Когато са готови, поръсваме отгоре с пудра захар и гарнираме с ягоди и горски плодове.

Внимание: тренировката след това е препоръчителна!




Дафна



Отдавна не си бях позволявала да включа въглехидрати в часовете преди обед, но пък и не се бях досещала, че хляб Вита Силует с Лимец всъщност е полезен. Това е така, защото над 50% от съдържанието му е пълнозърнесто брашно от лимец. Тук е моментът да ви светна, че лимецът е в пъти по-полезен от житото, защото е диворастящо растение, побрало енергията на свободата в малките си зрънца. Ето нещо просто, което ми даде необходимата енергия за следващите няколко часа:

Циганска баница гурме

две филийки от хляб Вита Силует с Лимец
1 с.л. зехтин екстравърджин
1 ч.л. червен пипер
щипка сол

Да, просто си направете добре познатата от детството циганска баница. Покапете равномерно зехтина върху филийките, поръсете със сладкия червен пипер... Щипка сол (по желание), ам-ам и енергията ще ви дойде като
бам-бам...



И за десерт... Понеже аз просто не мога без сладко, поне успях да заменя уедряващите конфитюри на баба ми с домашен мед. Тук се намесва и любимото ми съчетание на сладко и кисело: хляб Вита Силует Ръжен е с ествествен леко киселеещ вкус, което се дължи на полезните ръжено-малцов екстракт и ръжена закваска. Страхотно добре се отразява и на pH-баланса на тялото... Ето какво похапнах с удоволствие в обедната почивка:

Филийки Dolce Vita
Две филийки от хляб Вита Силует Ръжен, мъничко краве масло за намазване и домашен мед. 




Елена



Не знам как е при вас, но при мен идеята за диета, свързана с диетично, здравословно и полезно нещо, се заражда първо в главата. Оттам се включват рецепторите ми, в това число зрение, обоняние, рецепторите за вкус. Стигна ли до заключението, че е време за диета, мозъкът ми започва да помага. И го прави гениално. Ръцете ми сами посягат към нужното, очите ми го разпознават безпогрешно, а вкусът ми просто става безпогрешен. Затова когато преди дни реших, че е крайно време за диета, защото ако не е сега, трябва де е по време на самите празници, което е лоша идея, никак не сгреших, като избрах за дните на приятно ограничаване този великолепен хляб. По-точно хлебче, защото дори и формата и големината му работи в полза на моята идея за диета.

Вита с орехи, ленено и тиквено семе, който предпочитам, защото, когато реша да го хапна за първо, ми носи удоволствието от засищането, като никой друг. Не знам дали всички са го забелязали, но качественият хляб има тайната способност да нахранва дори само с интензивния си аромат. Обезателно го намазвам с масло, обезателно му прибавям лента айсберг и отгоре му слагам парче пушена риба. Най-добре скумрия, при това повече. Компенсаторният механизъм на диетичен хляб с недиетично допълнение при мен работи перфектно, както на физическо, така и на психическо ниво. Поръсвам с малко лимонов сок и основното ми, щадящо извивките ми ястие, е готово.



За позивните за десерт, които са солта на живота, според мен, употребявам същия хляб с орехи, ленено и тиквено семе Вита, който обаче овалвам в разбито яйце и прясно мляко, изпържвам до златисто в чист зехтин и, докато е още топло, поръсвам обилно с кафява захар. 

More from View Sofia

More Food