Следва

Моят стил от 9 до 5 – Мира Драганова -

Коледно: Патешки гърди със сос от малини

Патешки гърди със сос от малини.

Иде Коледа! Какво по-специално от...

преди 10 години

Иде Коледа! Какво по-специално от този празник и всички съпътстващи го тръпки. По украсата, по подаръците, по приема на гости, по сготвянето на нещо божествено, рядко, неустоимо. За първо сред кулинарните вдъхновения на тази предколедна седмица избрахме да сготвим заедно фантастично патешко, повече от добро за разточителен Коледен обяд. Ето го и него.

Трябват ни:

4 парчета патешки гърди
2 супени лъжица морска сол
2 чаени лъжички канела
4 чаени лъжички истинска кафява захар
1/2 чаша червено вино
1/4 чаша ликьор от касис
1 чаена лъжичка царевично нишесте
120 грама малини

Начин на приготвяне:

Предварително загряваме фурната.

С помощта на вилица надраскваме патешките гърди по кожата.

Нагорещете голям тежък тиган на средна температура. Изпържете патешките гърди с кожата надолу докато кожата покафенее и мазнината изтече, което е около 10 минути. Махнете гърдите от тигана и отстранете повечето от мазнината. Върнете месото в тигана и изпържете от страна на кожата за още 10 минути. Извадете от тигана и оставене да се отцедят върху хартия за печене.

Смесете морската сол, канелата и кафявата захар и намажете гърдите отвсякъде. Отделете повечето от останалата мазнина от тигана.

Смесете червеното вино, ликьора от касис и царевичното нишесте в малка купа. Сложете в тигана и сгорещете за 3 минути, подгрявайки константно на ниска температура и разбърквайки, докато сосът се сгъсти.

Добавете малините, и отново гответе на бавен огън, докато се сгорещят и те.

Метнете патешкото в тигана с кожата нагоре докато захарта започне да се карамелизира, т.е. за около минута. Извадете, нарежете гърдичките на тънко, полейте малко сос отгоре и сервирайте топли.

More from View Sofia

More