Следва

Роберто Кавали за Майкъл Корс: „Спри да ме копираш”

Моят стил от 9 до 5 с Мира Драганова, Национален мениджър на Bioderma, България и Сърбия

В един мразовит предиобед се срещаме с Мира в офиса на Bioderma. Когато човек я види...

All fashion преди 10 години

В един мразовит предиобед се срещаме с Мира в офиса на Bioderma. Когато човек я види за първи път, няма как да не му направи впечатление нейното силно, но много меко и женствено излъчване: като желязна ръка в кадифена ръкавица. Има страхотни скули, облечена е в черна, леко разкроена пола до коляното, с преливащи акценти в синьо, черно поло и елегантна жителка в тюркоазено, и с приветлива усмивка ни въвежда в офиса.

Между чашата топъл чай, снимките и продуктите на френската дермокозметична компания, разговорът неусетно потръгва и питаме защо никога не носи обици, кой е ароматът й, къде обича да пазарува и защо асоциира зимата с огнената гама.

За всичко това и още в рубриката "Моят стил от 9 до 5".

V. S. Разказваше ни за едно много интересно парти с тема шик-шок. Къде беше то и какво точно се случи на него?

(Преди да започнем интервюто с Мира, правим снимки и тя случайно открива гумено мишле в джоба на полата си)
М. Д. Партито беше в Малта и се събирахме в една голяма шатра. За съжаление времето не беше много подходящо, но като цяло си прекарахме страхотно. И тъй като темата беше шик-шок (на нас все ни измислят такива интересни теми), едно мишле като аксесоар беше шок частта от моя аутфит.

V. S. Как решаваш какво да облечеш днес?

М. Д. Като цяло се обличам според настроението си и времето навън.



V. S. Т.е. не си от типа хора, които задължително си подготвят дрехите още от вечерта? По-скоро се осланяш на настроението си?
М. Д. Старая се да балансирам между двете. Често, когато излизаме с дъщеря ми, тя ме пита: „Мамо, имаш ли какво да облечеш?”, защото знае, че понякога просто нямам! (смее се). Старая се да се обличам според настроението и според това как ще протече денят ми.

V. S. Смяташ ли, че една жена задължително трябва да е на работа на ток?
М. Д. Много зависи какво работи самата жена, но като цяло - не. Аз например, въпреки че живея съвсем наблизо до работата си, почти винаги нося ниски обувки, а ако съм с ток, задължително се качвам на колата.
Софийските улици определено не са благодатни за ходене с токчета! (смее се) А и хората покрай мен непрекъснато са със счупени крака заради улиците и избягвам да ги слагам.

Освен това намирам, че една ниска обувка може да бъде много елегантна, като черните боти, с които съм в момента. Също и балетните пантофки с хубав панталон, мокасини или дори по-груби, мъжки тип обувки.

V. S. Намираш ли, че мъжките акценти могат да бъдат подходящи за работната обстановка?

М. Д. При мен е малко по-сложно, тъй като имам изградена представа за своя стил и какво ми отива, но има много аксесоари и стилове, които намирам подходящи за други хора. Мъжките акценти според мен отиват повече на високи дами, а от друга страна, ако една жена е достатъчно красива и висока не се нуждае от обувки на висок ток.
За себе си харесвам по-изчистени и женствени неща.

V. S. Кои според теб са непреходните тенденции? Нещо, което винаги е на мода?

М. Д. Както казва майка ми, една хубава черна рокля до коляното е винаги актуална. (Така го казах, сякаш е на 100 години, ще ме убие, ако го прочете!) Кройката й вече търпи най-различни вариации според повода.
Ако пък говорим за работна среда, един прав бежов панталон с ръб е абсолютна класика.

V. S. Пътуваш ли често и кои са твоите места?
М. Д. След като се върнах в България (Мира Драганова е живяла дълго време в Париж - бел. ред.), се надявах, че ще намаля темпото на пътуванията, но уви, съвсем не стана така!
Пътувам много често и до най-различни дестинации.



V. S. Имаш ли си специален кит с козметика и дрехи, когато ти се налага да пътуваш?
М. Д. О да, имам и от двете! (смее се). Това са все такива неща, които са необходими за малък престой от време, когато нямаш възможност да отскочиш до аптека или магазин, за да си ги набавиш. Но винаги имам в себе си по много козметика, и по много дрехи, заради разнообразните ми ангажименти.

V. S. А кутийката за бижута? Каква е нейната история?
М. Д. Тя е подарък от мъжа ми, който се занимава с грънчарство. Изработи я, докато бяхме в Париж, и бе предназначена за продан, но на мен толкова ми хареса, че впоследствие той ми я подари!

В нея слагам по-специалните си бижута, а по-ежедневните ги слагам в други кутии. Тази си я държа на тоалетката като декорация.





V. S. Какво са твоите бижута и откъде са най-големите ти находки?
М. Д. Повечето са ми от България, като последния пръстен, с който ме виждате, например. Със сестра ми пък успяхме да открием страхотен грузински бижутер във Варна!





V. S. Кажи ни с каква дреха и какви цветове свързваш всеки сезон?

М. Д. С петролено зелено и туника са ми много за пролетта. Лятото - с рокля! Есента я свързвам с всички пастелни и топли цветове. Не обичам категоричните цветове, много харесвам различни преливки от една в друга гама.

През зимата съм малко по-специфична, защото не ми харесват обичайните сиво-черни тонове, в които всички ходят. Имам едно палто, което си купих от Париж, а цветовете му плавно преливат от оранжево към червено, така че зимата ми създава асоциации с оранжево и червено.





V. S. Спомена, че харесваш много пастелните тонове, те ли са преобладаващи в гардероба ти?
М. Д. Да, обичам пастелните цветове, включително и в грима. Маникюрът ми обикновено е ярко червен, днес по изключение съм с друг.

V. S. На какво ухаеш, когато си на работа?
М. Д. За мен идеалният аромат е съчетание между парфюма и собствения мирис на кожата. Днес съм донесла по-вечерни аромати, но любимият ми е Odyssey на Issey Miyake. Винаги си казвам, че ще си купя нов и ще го разнообразя, но всеки път в магазина си взимам него! (смее се).



V. S. Каква е твоята шопинг концепция?
М. Д. Интересното при мен е, че обичам да съм добре облечена, но да не губя много време при купуването и избирането на дрехите. Затова и шопингът с мен е бърз, без излишно обикаляне, изчакване и търсене в други магазини. Когато нещо ми хареса, просто го взимам.
Единствено в Италия бях страшно впечатлена от магазините; бяхме с приятелка, а мъжете ни оставиха 1-2 часа за пазаруване. Докато тя още мереше обувки и се чудеше кой модел да вземе, аз вече мъкнех 5-6 пълни торби! (смее се).

V. S. Какво никога не би облякла?

М. Д. С риск да стана банална, извън залата и спортните занимания никога не бих облякла анцуг. Просто не ми харесва и не го възприемам, въпреки че едно време си е било мода! (смее се).

V. S. Спомена ни също така, че не носиш обици.
М. Д. Да, това е друга моя специфика. Когато бях малка, всички деца край мен бяха с пробити уши, а аз не. Накрая просто реших, че не искам да нося обици като всички останали и до ден-днешен не съм си продупчила ушите. Но обичам много колиета, гривни и пръстени, така че не ми липсват.



V. S. Има ли дреха в гардероба ти, чиито възможности си преоткрила наскоро?
М. Д. Стилът ми е на етапи и когато дадена дреха ми омръзне, много рядко се връщам към нея. Като цяло запазвам един и същ стил, но понякога ми се случва да си купувам повече поли, а друг път - панталони.

V. S. Каква беше последната покупка, която направи?

М. Д. Един черен шал, изпъстрен с петна в най-различни цветове, който да внася внася настроение в зимната атмосфера.

V. S. Модата е...?

М. Д. Отношение към живота.



V. S. Последният ти работен проект?
М. Д. Трудно е да се каже, защото аз непрекъснато прехвърчам от тема в тема. Напоследък се занимавам с лансиране на нови продукти, организиране на благотворителни събития с лекари, изработване на стратегията за следващата година и т.н., като цяло ежедневието ми е много разнообразно и динамично, което пък е чудесно, защото по този начин човек непрекъснато се учи и прави брейнсторминг със самия себе си.

V. S. И нещо за финал?
М. Д. Бих искала да кажа, че изключително ми допада баланса между мода и интересни неща във вашата медия. Набляга се на непринуденото и на разнообразието, а не на едностранчивостта и тази стратегия се оказва много печеливша за хора като мен.
 

More All fashion