Следва

bTV организира благотворителната разпродажба на гардероба на водещите на медиата

110 000 паунда за Скиапарели

И в частност за едно нейно буквално космическо сако. Жакетът, наречен "Зодиак" е част от...

All fashion преди 10 години

И в частност за едно нейно буквално космическо сако. Жакетът, наречен "Зодиак" е част от колекцията на изключителната дизайнерка от миналия век, италианката Елза Скиапарели - "Астрология".

Снощи феноменалната дреха бе продадена на търг от аукционна къща Kerry Taylor в Лондон за 110 000 лири.

Вечерното сако е част от колекция, датирана от зимата на 1938/39 години. Тъмносиня, като нощно небе, от фино кадифе и изцяло, без ръкавите, избродиран със звезди, планети и символи на зодиакалните знаци, дрехата е украсена с мънистата ръчно в прославеното парижкото ателие Maison Lesage, с което и до днес работят модните къщи, които представят линии haute couture.

За правото да притежават "Зодиак" на търга се е водила истински ожесточена битка; дори самите работещи в аукционната къща са оценили сакото, твърдейки, че това е най-красивата ръчно правена вещ, която им се е случвало да държат в ръце.

Добре е да припомним, че през 2013 година модна къща Schiaparelli отново отвори врати, а през септември стана известно и името на новия творчески директор - Марко Дзанини. Първата колекция след възкресението модната къща ще покаже в седмицата на висшата мода в Париж през януари.

More from View Sofia

More All fashion