Следва

Кои са най-излъчваните песни в България за 2013 г.?

Александрина Пендачанска: "С този театър е свързан целият ми живот"

Алексадрина Пендачанска разказа, че е изпълнила първите си големи роли именно в...

Events преди 10 години

Сопраното е най-новият почетен член на Софийската опера и балет

„Този театър е свързан с целия ми живот, включително и с несъзнателния, тъй като съм се хранила в стола на Операта, докато майка ми Валери Попова репетираше”, заяви прочутото сопрано Александрина Пендачанска по повод предстоящия си концерт в Софийската опера и балет на 21 декември. С концерта тя ще отбележи 25 години от дебюта си на сцената на първия ни оперен театър.

Алексадрина Пендачанска разказа, че е изпълнила първите си големи роли именно в Софийската опера и балет и посочи Памина от „Вълшебната флейта” на Моцарт и Виолета от „Травиата” на Верди. „Надявам се да се справя с вълнението и свръхочакванията от факта, че отново заставам на тази сцена”, допълни тя и уточни, че със своята настоятелност директорът акад. Пламен Карталов я е „прелъстил” да се завърне за този концерт.

Маестро Карталов изрази своята радост, че в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово публиката ще има възможността отново да чуе Александрина Пендачанска в театъра, от който започва нейната световна кариера. Той обяви сопраното за почетен член на Софийската опера и балет. Изпълнителката не скри своето вълнение от тази новина и каза, че не е очаквала подобно признание.

Диригентът на концерта Дамян Йорио сподели, че е доволен от работата си с оркестъра на операта и е радостен, че при вървото си посещение в София ще дирижира концерт на Александрина Пендачанска. За него в оперното изкуство и диригентът, и режисьорът служат на композитора на произведението.

Пендачанска и Йорио се познават, но досега не са работили заедно. След края на концерта на 21 декември изпълнителката ще зарадва почитателите си като раздаде автографи на желаещите.


 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.