Следва

Fashion Leitmotif - Скини джинсите Saint Laurent върху бедрата на Миранда Кер и Ким Кардашян. Коя е по-добрата версия?

Добра година: Най-великолепните шоута на 2013-та

Ревю - рандеву, революционно, релаксиращо, разклащащо, разливащо се, разкриващо...

All fashion преди 10 години

Ревю - рандеву, революционно, релаксиращо, разклащащо, разливащо се, разкриващо, разсмиващо и репрезентиращо изминалата година. Любимо, но не е само едно.

Казват, че модата е отражение на своето съвремие и затова ние можем да ви представим оставилата ни 2013-та през призмата на подиума. Не беше много по-различна от изминалите близки години, просто защото през ХХІ. век всичко е на мода винаги и едновременно.

И колекциите на дизайнерите бяха разнообразни като днешния свят: зарадваха ни с богатство от стилове и свобода да избереш между всичко възможно. Тъй като нашият вкус е многостранен и променлив, но най-вече либерален, а константа и ориентир са добрата концепция, хармоничната или нестандартно красива визия и качествената презентация, се спряхме на следните дизайнери:

Alexander Wang пролет/лято 2014
. Ревюто ни пренася в едно не толкова далечно бъдеще, с настроение между високите технологии на космическо, а защо не и на клетъчно ниво... Силуетите са секси, младежки, а надписите Parental Advisory създават закачлива и игрива атмосфера. Невинаги sci-fi сценариите обещават забавен край, но измисляне и визуализирането им може да бъде много готино.



Prada есен/зима 2013. Така както Лейди Гага е абонирана за нашата рубрика „5 неща от света на модата, които не харесваме”, така и творенията на Миуча Прада задължително влизат във всичките ни wishlist-и. Тази колекция връща лентата назад, до периода около Втората световна война, линиите са подчертано женствени и излъчващи лукса, който със сигурност е липсвал в този исторически период.



Louis Vuitton пролет/лято 2014. Марк Джейкъбс също може да бъде наречен майстор във всеки един смисъл на думата. Под един зорко следящ ни часовник, стриктно отброяващ времето, което остава докато Марк напусне лейбъла, се разиграва мрачното ни съновидение – призрачна атмосфера, фонтани, въртележки, многобройни препратки към пънка, улицата, подземния свят, цирка, индианците, а защо не и към отвъдното? Само истински гений може да съчетае толкова много теми и в изследването на съня да надмине дори сюрреалистите. Слава Богу!



Мaison Martin Margiela пролет/лято 2013. Маржиела е друго достойно дете на съвремието си, осъзнал, че днес думата „природа” е равнозначна на света, създаден от човека. Играейки си с понятията и деликатно навяващ асоциации, той също очарова с аранжирането на подиума, презентирайки минимализма в чистия му вид. Харесахме и шоуто му от Седмицата на Висшата Мода в Париж, в което той продъжава да разработва вече иконичните си аксесоари за лице.





Comme des Garçons есен/зима 2013/2014. Това е напълно любимото ни ревю от Седмицата на Модата в Токио. Кавакубо отново се разхвърля в работата си, създавайки голям брой доста сложни модели. Наистина, подиумът не е много впечатляващ или направо е по-скоро липсващ, но пък и би бил излишен. Защо? Може би защото откъдето и да минаваха манекените, никой не би гледал нещо друго освен тях. Стилът на колекцията? Типичният за Кавакубо, разбира се.



Alexander McQueen есен/зима 2013/2014. Това ревю може да се нарече наистина силно във всеки смисъл на думата. Повече за него четете тук>>



Chanel есен/зима 2013. Този път Карл подбира локация, интересна не само географски, но и исторически. В музея Гран Пале в Париж този моден Леонардо аранжира същински и много луксозен амфитеатър. Моделите, а и цялото настроение, бяха строги, сериозно заявявайки, че мястото на тази колекция е в най-добрите музеи и че колекционерите по-добре да се стягат!



Stéphane Rolland пролет/лято 2013. Ревю, красиво не само визуално, но и музикално. По време на краткото, но съдържателно дефиле, дузина ангелически цигуларки ни запратиха направо в рая на красотата и чистотата. Дизайнерът, който е еталон за съвременна класика, остана верен на чистотата на линията, символичния бял цвят и силно подчертаната женственост. Дори отдалече можем да видим качеството на използваните материи и ръчните техники, използвани за обработка на някои от детайлите.



Animale есен/зима 2013/2014. Една от новите столици на модата, която скоро ще разгледаме по-обстойно, е Сао Паоло. Твърде рано е да я кичим с етикети като „иновация”, макар че доста от студентите и младите дизайнери съчетават мода и наука, но този лейбъл демонстрира нещо много важно: отдаване на почит към собственото си културно-историческо наследство, видим в използваните мотиви. Другото, което ни хареса в тази ready-to-wear колекция, е съчетаването на няколко базови стила до постигането на визуална хармония.



Henrik Vibskov пролет/лято 2013. Дизайнерът, роден и работещ в Копенхаген, има откровен интерес към сценографията и пърформанса. Това негово ревю също има специфична аура, която на нас ни напомня донякъде на картина на Френсис Бейкън, донякъде на модерно наконтени скандинавски божества. Да живее!

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.